Biosolids: Η “πράσινη” εταιρεία που κάνει πράξη την κυκλική οικονομία

Biosolids: Η “πράσινη” εταιρεία που κάνει πράξη την κυκλική οικονομία

Από τους πρωταγωνιστές στην πράσινη καλλιέργεια στην Βόρεια Ελλάδα η Βιοsolids εξετάζει την επέκταση της στην παραγωγή ενέργειας από την διαχείριση αποβλήτων

Το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων είναι πλέον πραγματικότητα και στην χώρα μας και πλέον οι βιομηχανίες θα πρέπει με στοιχεία οι βιομηχανίες να αποδεικνύουν ότι φροντίζουν ότι τα απόβλητα αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μϊα από τις εταιρείες που πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια στην κατηγορία αυτή είναι η biosolids.

Όπως εξηγεί στο News247, ο Αθανάσιος Σαββάκης, ο αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της biosolids ( ΒΙΟΣΤΕΡΕΑ Παραγωγή Εδαφοβελτιωτικών Α.Ε) “η ιδέα της εταιρείας προέκυψε πριν από μερικά χρόνια τυχαία από ένα επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό όπου επισκεφθήκαμε μία αντίστοιχη μονάδα. Παράλληλα όμως υπήρχαν τα ερεθίσματα από την αγορά, και ιδιαίτερα από την βιομηχανία τροφίμων, καθώς το νομικό πλαίσιο είχε αρχίσει να αυστηροποιείται και να γίνεται πιο περιοριστικό σε ότι αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων. Οι εταιρείες άρχισαν να ψάχνουν μία σύννομη, οικονομική και περιβαλλοντική φιλική λύση.

Εμείς καθώς ήμασταν τοποθετημένοι σε αυτή την αγορά, αυτό το ερέθισμα τον αντιληφθήκαμε και τοποθετηθήκαμε με μία μικρή μονάδα στην αρχή, στην περιοχή της Πέλλας, με αρκετές δυσκολίες κυρίως στο αδειοδοτικό κομμάτι αλλά έχοντας να αντιμετωπίσουμε και την δυσπιστία των επιχειρήσεων που δεν μπορούσαν να αντιληφθούν την λογική μίας τέτοιας επένδυσης“.

Για όσους πιθανόν δεν το γνωρίζουν ο Αθανάσιος Σάββακης, πρόεδρος την τελευταία πενταετία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, δραστηριοποιείται μέσω της οικογενειακής επιχείρησης εδώ και δεκαετίες στην παραγωγή μεταλλικής συσκευασίας, ενώ αυτή την περίοδο βρίσκεται στην φάση ολοκλήρωσης μίας νέας επένδυσης στον τομέα αυτό, της Savvy Can, στο Πλατύ Ημαθίας. Στην νέα δραστηριότητα, αυτή της ανοιχτής κομποστοποίησης μέσω της biosolids, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Από την πλευρά μας θεωρήσαμε ότι είναι σωστό μία τέτοια επένδυση να αντικατοπτρίζει όλες τις αρχές της κυκλική οικονομίας και την βιωσιμότητας για αυτό τον λόγο επενδύσαμε σε τεχνογνωσία, σε συνεργασίες με εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα τα οποία μας έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες και πιστεύουμε ότι πλέον ότι η εταιρεία είναι σε μία τέτοια θέση ώστε να προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης οργανικών αποβλήτων στην αγορά και επίσης να παράγει ένα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας κόμποστ για την γεωργία” αναφέρει ο κ. Σαββάκης.

Ως προς την διαδικασία παραγωγής σημειώνει ότι “η μονάδα που διαθέτουμε παραλαμβάνουμε το απόβλητο από την βιομηχανία τροφίμων (σ.σ. αυτό μπορεί να είναι φλούδες και κουκούτσια από φρούτα ή φρούτα που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στην αγορά) η από τις καλλιέργειες τα απόβλητα από τα κλαδέματα, τα επεξεργαζόμαστε με την διαδικασία της ανοιχτής κομποστοποίησης και δημιουργούμε ένα κόμποστ το οποίο το επιστρέφουμε ξανά στον πρωτογενή τομέα με το χαμηλότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα“.

Παράλληλα εξηγεί ότι “η ανοιχτή κομποστοποίηση όχι μόνο δεν επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά αντίθετα προσφέρει και μία λύση στην υπερλύπανση των χωραφιών τα τελευταία χρόνια καθώς με ένα φυσικό εδαφοβελτιωτικό υλικό προσφέρονται στο έδαφος τα συστατικά αυτά που απουσιάζουν ώστε να έχει πιο αποδοτικές καλλιέργειες ο παραγωγός“.

Τέλος σε ότι αφορά τα μελλοντικά σχέδια της biosolids η οποία “συνεργάζεται σχεδόν με το σύνολο των βιομηχανιών της ευρύτερης περιοχής που παράγει οργανικό απόβλητο” είναι “η παραγωγή ενέργειας από βιομάζα, το βιοάεριο, το οποίο δημιουργεί συνέργειες στην υπάρχουσα υποδομή και παράλληλα υποβοηθάει στο να αναπτυχθεί η εταιρεία παραλαμβάνοντας περισσότερους κωδικούς αποβλήτων.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα