Γιώργος Περιστέρης: Το ενεργειακό μέλλον ανήκει οριστικά στις ΑΠΕ

Άρρηκτα συνδεδεμένη με την επανάσταση της καθαρής ενέργειας είναι και η στρατηγική της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, όπως είπε ο πρόεδρος της εταιρείας. Ευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα κατέγραψε το Wind Europe τη Δευτέρα
- 30 Μαΐου 2017 12:54
Το ενεργειακό μέλλον της χώρας, αλλά και του πλανήτη, είναι άρρηκτα και οριστικά συνδεδεμένο με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το γεγονός αυτό ανέδειξε, με τη δήλωσή του στη Γενική Συνέλευση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιώργος Περιστέρης.
Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, άρρηκτα συνδεδεμένη με την επανάσταση της καθαρής ενέργειας είναι και η στρατηγική της εταιρείας. Μια επανάσταση που προχωρεί, όσο κι αν κάποιοι θεώρησαν ότι η εκλογή Τραμπ θα άλλαζε τα δεδομένα. “Όσοι προς στιγμήν πίστεψαν ότι η εκλογή Τραμπ θα ανέτρεπε τον ρου της ιστορίας, δοκίμασαν ένα σοκ όταν είδαν παγκόσμιους κολοσσούς στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ακόμα και το κάρβουνο, να προτρέπουν τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο να μην εγκαταλείψει την συμφωνία των Παρισίων”.
Ο κ. Περιστέρης υπογράμμισε ότι η αύξηση των επενδύσεων και η εξελιξη της τεχνολογίας στους τομείς της αποθήκευσης ενέργειας, στις ανεμογεννήτριες, στα φωτοβολταϊκά, στη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος με ελάχιστες απώλειες, οι έξυπνοι μετρητές, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο διασφαλίζουν ότι η επανάσταση αυτή όχι μόνο δεν περιορίζεται αλλά, αντιθέτως επιταχύνεται. “Σε πολλούς τομείς οι ΑΠΕ είναι πλέον ήδη ανταγωνιστικές και έχουν μπροστά τους με βεβαιότητα δεκαετίες πρόσθετης μείωσης του κόστους τους, αφού και η καμπύλη καινοτομίας τους είναι ακόμα σχετικά νέα, με πολλές δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης. Αλλά και η αύξηση του μεγέθους της αγοράς αυτής οδηγεί σε οικονομίες κλίμακας και κατά συνέπεια σε όλο και καλύτερες οικονομικές αποδόσεις” πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Αναφέρθηκε, μάλιστα στα στοιχεία που προκύπτουν από πρόσφατες μελέτες έγκυρων παγκόσμιων οργανισμών (ΔΟΕ, Παγκόσμια Τράπεζα κ.α.), συμφωνα με τα οποία, οι ΑΠΕ θα διεισδύσουν ακόμη ταχύτερα στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, μετά και την αναγκαία άρση των επιδοτήσεων στα συμβατικά καύσιμα και στην πυρηνική ενέργεια, και θα μπορέσουν, σε συνθήκες διαφανούς και ισότιμου ανταγωνισμού, να προσπορίσουν σε αυτήν πλήρως τα οφέλη τους (οικονομικά, περιβαλλοντικά, απασχόλησης, ασφάλειας κλπ).
Ο ρόλος της Ελλάδας στην επανάσταση των ΑΠΕ
Δυστυχώς, η χώρα μας, με δεδομένα και τα ζητήματα που γέννησε η κρίση, έχει την υποχρέωση να προηγηθεί στην άρση των στρεβλώσεων αυτών, που διέπουν την ενεργειακή αγορά σε ολο τον κόσμο. Μόνο έτσι θα μπορέσει να εξασφαλίσει την έγκαιρη και ισότιμη συμμετοχή της στην επανάσταση της καθαρής ενέργειας. Όπως τόνισε ο κ. Περιστέρης, ” η Ελλάδα δεν διαθέτει τεχνολογία αιχμής ώστε να συμμετάσχει στη βιομηχανική πλευρά της επανάστασης της καθαρής ενέργειας. Έχει όμως ιδιαίτερα ανταγωνιστικές εταιρείες σε θέματα κατασκευής υποδομών, καθώς και ένα μεγάλο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου (χερσαίο & υπεράκτιο). Δυναμικό που ξεπερνά τα 10.000 MW και αποτελεί τον πραγματικό θησαυρό που μας περιμένει να τον ανακαλύψουμε”.
Η επένδυση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στον Αη Γιώργη
Μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις που εχουν γίνει στον χώρο των ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι αυτή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στη βραχονησίδα του Αη Γιώργη, για την οποία ο κ. Περιστέρης έκανε ειδική αναφορά, κλείνοντας τη δήλωσή του: “Εμείς είδαμε την ευκαιρία αυτή από πολύ νωρίς, εδώ και κοντά δύο δεκαετίες και σήμερα η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη στην αγορά των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Είμαστε ταυτόχρονα στην κατάλληλη θέση στην σωστή στιγμή, για την επόμενη μέρα της επανάστασης της καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα”.
Μια Ευρωπαϊκή πρωτιά που δειχνει πολλά
Δεν συμβαίνει συχνά, αλλά σημαίνει πολλά αυτό που κατέγραψε χθες το σύστημα Wind Europe, που μετρά καθημερινά το ποσοστό συμμετοχής της αιολικής ενέργειας στην κατανάλωση, σε καθε χώρα της γηραιάς ηπείρου. Η Ελλάδα ήταν πρώτη στη σχετική λίστα, με 20% συμμετοχής του ανέμου στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, παρά το γεγονός οτι το δυναμικό σε ανεμογεννήτριες είναι υποπολλαπλασιο από πολλές άλλες χώρες.
Συνήθως, χώρες όπως η Γερμανία, παράγουν έως και 4 φορές περισσότερη ενέργεια από τον άνεμο σε σχέση με την Ελλάδα, ωστόσο, η χθεσινή ημέρα, όπως και πολλές άλλες μέσα στη χρονιά, ήταν μέρα με αέρηδες, σε σύγκριση με τους χαμηλής έντασης ανέμους στη Βόρεια Ευρώπη. Ωστόσο, είναι ολοφάνερο ότι αν μπορούσαμε να επενδύσουμε στις ΑΠΕ, αυτά που πρέπει, θα αφήναμε οριστικά πίσω μας τις εποχές της εξάρτησής μας από τα ορυκτά και ρυπογόνα καύσιμα.
1. Ελλαδα: 20%, 23 GWh
2. Δανία:17% = 15 GWh
3. Λιθουανία:13% = 4 GWh
4. Ισπανία: 9% = 61 GWh
5. Ηνωμένο Βασίλειο: 9% = 55 GWh
6. Πορτογαλία: 8% = 11 GWh
7. Αυστρία: 7% = 12 GWh
8. Σουηδία: 7% = 23 GWh
9. Πολωνία: 7% = 31 GWh
10. Εσθονία: 6% = 1 GWh