Η Google ετοιμάζεται να πληρώσει ακριβά το φορολογικό ‘πάρτι’

Η Google ετοιμάζεται να πληρώσει ακριβά το φορολογικό ‘πάρτι’

O φορολογικός παράδεισος της Ευρώπης, μετατρέπεται σε κόλαση για την Google. Διαβάστε γιατί

Τέλος στο φορολογικό πάρτι της Google και των υπόλοιπων πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, ετοιμάζεται να βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τις καταγγελίες για μη τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού και τη χαμηλή φορολογία.

Ο τεχνολογικός κολοσσός βρίσκεται στη δίνη των κατηγοριών των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, με πρώτη αυτή της Ιταλίας που τον κατηγορεί ότι χρωστά, κάτι λιγότερο, από 300 εκατομμύρια σε φόρους. Με τη Βρετανία, που αποτελεί τον απόλυτο φορολογικό προορισμό, να παίρνει τη σκυτάλη και να διεκδικεί την αποπληρωμή φορών των προηγούμενων ετών.

Η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε με τη Google στην αποπληρωμή φόρων που αντιστοιχούν σε δραστηριότητες ως και δέκα χρόνια πίσω, με τη δεύτερη να αναγκάζεται να καταβάλλει το ποσό των 130 εκατ. λιρών στο κράτος και να συμβιβάζεται με τους υψηλότερους φόρους για το παρόν και το μέλλον.

Μάλιστα, στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρίας αναφέρεται πως: “Θα πληρώσουμε φόρους, με βάση τα έσοδά μας από τους διαφημιστές που έχουν έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, κάτι που αντανακλά το μέγεθος των δραστηριοτήτων μας στη Μεγάλη Βρετανία”.

Η συμφωνία προέκυψε έπειτα από διερεύνηση στη φορολογία των 20.5 εκατ. βρετανικών λιρών που όφειλε να αποδώσει η εταιρία το 2013 στη Μεγάλη Βρετανία, τη μεγαλύτερη οικονομική αγορά της έξω από τις ΗΠΑ. Η Ευρωπαία επίτροπος ανταγωνισμού, ερευνά τις συμφωνίες των πολυεθνικών σε μια σειρά από κράτη της ΕΕ, ενώ η επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει σειρά προτάσεων ώστε να κλείσουν τα όποια παραθυράκια υπάρχουν για αυτές στα κράτη της Ευρώπης.

“Ο τρόπος που φορολογούνται οι πολυεθνικές αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης εδώ και πολλά χρόνια και έφερε ως αποτέλεσμα ριζικές αλλαγές στο διεθνές φορολογικό σύστημα. Αυτή η συμφωνία αντανακλά την αλλαγή αυτή σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι ευθυγραμμισμένη με τον πιο πρόσφατο οδηγό του ΟΟΣΑ” συμπλήρωσε η Google.

Επισημαίνεται, πως οι κατηγορίες σε βάρος της Google  έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίζει πως ο τεχνολογικός κολοσσός έχει καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση του και έχει τύχει ευνοϊκότερης φορολογικής μεταχείρισης σε σύγκριση με άλλες εταιρίες.

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τον συντελεστή φορολογίας, που αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνά το 3%, παρουσιάζοντας ως την απόλυτη επιτυχία το συμβιβασμό με τη Google, που αναμένεται να φέρει στα ταμεία του κράτους τα έσοδα που έπρεπε να έχουν καταβληθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας.

Το αποτέλεσμα της συμφωνίας ήταν να ξεσπάσει διαμάχη στη χώρα, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών για το απόλυτο φιάσκο και κάνει λόγο για επιτυχία του αυτονόητου, μιας και το ποσό που καταβάλλει η εταιρία σε φόρους δεν πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο τον τζίρο της.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται και σε μία περίοδο κινητικότητας, τόσο από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως η Γαλλία που διεκδικεί αποζημίωση 1δισ ευρώ, όσο και από την επίτροπο σε θέματα ανταγωνισμού Margrethe Vestager η οποία, ήδη, ερευνά το κατά πόσο η Ιρλανδία παρείχε ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση σε αμερικανικούς κολοσσούς όπως η Apple και η Google. 

Σε σχετικές δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC δήλωσε πως “Αν δούμε πως υπάρχει κάτι ύποπτο ή αν κάποιος μας γράψει ότι ‘τα πράγματα δεν είναι όπως θα έπρεπε’, θα το ερευνήσουμε”.

Ενώ, συμπλήρωσε πως “Πρέπει να είμαστε μια ένωση, όπου ο καθένας έχει μια δίκαιη ευκαιρία. Αν κάποιος έχει μια μικρή καινοτόμα επιχείρηση δεν μπορούν οι μεγαλύτερες να ‘κλέβουν’ τις ευκαιρίες .”

Παράλληλα, αναφερόμενη στις φορολογικές διευκολύνσεις των αμερικανικών πολυεθνικών στην Ευρώπη, επισήμανε “Είναι παράνομο να δίνεται οποιοδήποτε πλεονέκτημα, λέγοντας πως ‘Εντάξει, δεν χρειάζεται να πληρώσεις τους φόρους σου’, καθώς οι εταιρίες ανταγωνίζονται για τους ίδιους πελάτες, πάνω κάτω προσφέροντας τα ίδια προϊόντα, υπηρεσίες και ποιότητα.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως “αν μια εταιρία δεν πληρώνει τους φόρους έχει προβάδισμα στον ανταγωνισμό”.

Την ίδια στιγμή, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί επισήμανε την ανάγκη αύξησης του φορολογικού συντελεστή για τις κερδοφόρες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας πως α ποσά φορολόγησης ορισμένες φορές είναι ασήμαντα, μπροστά στα υπερκέρδη των εταιρειών.

Κατά τον ίδιο, η  Επιτροπή έχει στόχο μέχρι τον Ιούνιο 2016 να έχει επιτύχει μία συναίνεση των κρατών της ΕΕ, ώστε να αναγκαστούν οι πολυεθνικές να μοιράζονται τα οικονομικά τους στοιχεία, με τους αρμόδιους φορείς των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται. “Οι μέρες των εταιριών που αρνούνται να καταβάλλουν φόρους είναι μετρημένες”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Μοσκοβισί.

Παράλληλα, επισήμανε πως στόχος δεν είναι να διωχθούν από την Ευρωπαϊκή αγορά οι πολυεθνικές, αλλά να τηρηθεί η νομοθεσία, σχετικά με την φορολόγηση και τους κανόνες ανταγωνιστικότητας.

(Πηγή: theguardian)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα