Μία πράξη που κάνει τον Φάρο Τυφλών να φωτίζει και να δίνει ελπίδα

Μία πράξη που κάνει τον Φάρο Τυφλών να φωτίζει και να δίνει ελπίδα

Όταν μια απλή πράξη γίνεται φορέας ελπίδας και προάγει τον πολιτισμό. H ΕΥΔΑΠ θα εκτυπώνει στο εξής τους λογαριασμούς σε σύστημα γραφής Braille καθώς και σε γραμματοσειρά 23pt για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Της Μαρίνας Καρπόζηλου

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς θα ήταν η καθημερινότητά σας αν δεν θα μπορούσατε να διαβάσετε τις πιο βασικές επιγραφές ή τον κατάλογο ενός εστιατορίου ή ακόμα και τους λογαριασμούς σας; Με αφορμή την πρωτοβουλία της ΕΥΔΑΠ  ή αλλιώς της πρώτης ΔΕΚΟ που θα ξεκινήσει να εκδίδει λογαριασμούς σε σύστημα γραφής Braille για ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα όρασης, αναζητήσαμε τον  Πρόεδρο του Φάρου Τυφλών Ελλάδος (ΦΤΕ) Εμμανουήλ Μπασιά, ώστε να μας εξηγήσει τη δική τους εμπλοκή σε αυτή τη “μετάφραση” αλλά και το τι συμβολίζει αυτή η κίνηση. Άλλωστε, ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος ενημερώνεται και παρακολουθεί διαρκώς τις παντός τύπου εξελίξεις σχετικά με την τυφλότητα, οργανώνει ή συμμετέχει σε διάφορες κοινωνικές-πολιτιστικές-εκπαιδευτικές δράσεις, ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη. Παράλληλα αναπτύσσει ένα ευρύτατο δίκτυο συνεργασιών σε τοπική και εθνική κλίμακα, με υπηρεσίες, επιστήμονες, φορείς και επιχειρήσεις για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Ο κύριος Μπασιάς λοιπόν μας εξήγησε, πως τόσο η συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των αναπήρων όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν διατάξεις υπέρ της ανεξαρτησίας των αναπήρων, δεδομένου ότι είναι πολλοί οι τυφλοί που μένουν μόνοι τους αλλά και αυτοί που δε μένουν μόνοι, δεν έχουν πάντοτε κοντά τους ανθρώπους τούς για να τους εξυπηρετούν. Πιο συγκεκριμένα, «πριν από λίγα χρόνια η Ε.Ε. επέβαλε την υποχρεωτική καταγραφή όλων των φαρμάκων στη γραφή των τυφλών. Αυτό είναι κάτι που διεκπεραιώνει ο Φάρος Τυφλών και που εξυπηρετεί αφάνταστα τους τυφλούς, καθώς μας είχαν τύχει παλαιότερα περιστατικά να λαβαίνουν άλλο φάρμακο αντί άλλου. Σήμερα το γενικότερο ρεύμα είναι να έχουν οι τυφλοί σε προσβάσιμη μορφή τους λογαριασμούς καθώς και όλα τα απαραίτητα μηνύματα για να καταστούν πλήρως ανεξάρτητοι και απελευθερωμένοι». Ο κύριος Μπασιάς διευκρινίζει πως με αυτό τον τρόπο δεν παραβιάζεται το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων, γιατί διαφορετικά ο τυφλός πήγαινε σε γείτονες ή άλλους βλέποντες να του διαβάσουν τους λογαριασμούς, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται βάναυσα το προσωπικό απόρρητο και να δημιουργείται  κίνδυνος, όταν κάποιος μάθαινε τα προσωπικά του στοιχεία. «Είναι εξαιρετικά ευχάριστο που και η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ, αλλά και οι τράπεζες καθιερώνουν την πλήρη ενημέρωση των τυφλών με προσβάσιμο και με κατάλληλο τρόπο, ώστε και η ενημέρωσή τους να είναι άμεση και το απόρρητο να προστατεύεται και η ζωή των τυφλών να κυλά ομαλά και ευχάριστα χωρίς κινδύνους από παραβιάσεις απορρήτων. Αλλά και Super Market αρχίζουν σιγά – σιγά την καταγραφή ορισμένων προϊόντων σε γραφή Braille. Η ευρωπαϊκή οδηγία ορίζει όλα τα προϊόντα να καταγράφονται». Όταν τον ρωτήσαμε για τη συνεργασία του Φάρου με την ΕΥΔΑΠ μας εξήγησε πως δεν υπήρξε καμία δυσκολία στη συνεργασία τους και πως το όλο ζήτημα είναι προϊόν μελέτης και πως επιθυμούν να ακολουθήσουν το ίδιο μοτίβο και με άλλες εταιρείες και τράπεζες. «Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Φάρος Τυφλών με τη στήριξη πολλών εκδοτικών οίκων μεταφέρει πολλά πανεπιστημιακά συγγράμματα στη γραφή των τυφλών, γεγονός που συντελεί στη σπουδή των τυφλών της χώρας μας. Το ποσοστό των τυφλών που κατοικεί μόνο του είναι πολύ μεγάλο. Πολλοί τυφλοί για να μπορέσουν να βρουν εργασία φεύγουν από τον τόπο τους, έρχονται στην Αθήνα και ζουν μόνοι τους. Αλλά και πολλοί αναγκάζονται να μείνουν μόνοι τους, όταν φύγουν από τον κόσμο οι δικοί τους. Δυστυχώς η ανεργία στους τυφλούς είναι πολύ μεγάλη. Ο νόμος 2643 που προβλέπει την αποκατάσταση των τυφλών και λοιπών αναπήρων δεν εφαρμόζεται κάθε χρόνο, όπως προβλέπουν οι διατάξεις του, αλλά εφαρμόζεται πολύ σπάνια. Ο νέος νόμος 4440 που προβλέπει διορισμούς αναπήρων και άλλων κατηγοριών πολιτών μέσω του ΑΣΕΠ αναμένεται να εφαρμοσθεί. Ευχόμαστε να συντελέσει στην επίλυση της ανεργίας των τυφλών».

Όταν ερωτήθηκε για τη σημασία της μετατροπής του λογαριασμού σε σύστημα Braille ή σε γραμματοσειρά 23pt για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, ο κύριος Μπασιάς εξήγησε πως πρακτικές όπως αυτές της ΕΥΔΑΠ είναι βέβαιο ότι βοηθούν και στην αυτοπεποίθηση των τυφλών. «Όταν οι τυφλοί έχουν την κατάλληλη πληροφόρηση και βοήθεια, τότε μπορούν να σπουδάσουν, να εργασθούν, να τακτοποιηθούν, να συμπεριφερθούν ως ίσοι στην κοινωνία και να είναι απόλυτα ανεξάρτητοι και ευχαριστημένοι». Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ θα δίνει την ευκαιρία τηλεφωνικής επικοινωνίας, όπου θα μπορούν οι δικαιούχοι να ζητήσουν ανάλυση ή περαιτέρω πληροφορίες για το λογαριασμό τους. Επιπλέον, μέσω sms ή τηλεφωνικής επικοινωνίας θα ειδοποιεί όλους τους δικαιούχους των παραπάνω λογαριασμών για τυχόν διακοπές υδροδότησης στην περιοχή κατοικίας τους. Ο λογαριασμός θα επισυνάπτεται με τον κοινό λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ και θα αποστέλλεται ατελώς στους δικαιούχους από το ΦΤΕ. Οι δικαιούχοι, οι οποίοι δεν επιθυμούν να λαμβάνουν το λογαριασμό τους με αυτόν τρόπο, η ΕΥΔΑΠ θα αποστέλλει το λογαριασμό με e-mail ή/και sms.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κύριος Μπασιάς προσθέτει πως: «Όσον αφορά το δικό μας ρόλο, ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, είναι Σωματείο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), ιδρυθέν το 1946, που λειτουργεί ως Φιλανθρωπικό Σωματείο, μη Κερδοσκοπικό, που εξυπηρετεί δωρεάν ενήλικα άτομα τυφλά ή με μειωμένη όραση. Κύριος σκοπός του είναι η επαγγελματική αποκατάσταση και η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στα άτομα αυτά (προς προαγωγή του πνευματικού, μορφωτικού βιοτικού τους επιπέδου και ενίσχυση της κοινωνικής δικτύωσης), αλλά και η ευαισθητοποίηση του κοινού και της Πολιτείας. Ο μέσος όρος εξυπηρετούμενών του ετησίως ανέρχεται περίπου στους 2.000 (από Ελλάδα, Κύπρο και ομογενείς του εξωτερικού)».

Προκειμένου να εξασφαλίσει στο ακέραιο την πληθώρα αλλά και ποιότητα των υπηρεσιών του, ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος έχει ανάγκη από φίλους και υποστηρικτές του έργου του. Δεδομένων των ιδιαιτέρως δύσκολων οικονομικών συγκυριών, αλλά και του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του, κρίνεται αναγκαία περισσότερο από ποτέ η  στήριξη, κάτι που προκύπτει είτε με μορφή δωρεών – για την στήριξη των τμημάτων του, είτε χορηγιών-χρηματοδοτήσεων για την υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων ιδιαίτερης ωφελιμότητας, είτε κληροδοτημάτων ή κληρονομιών.

Η ΕΥΔΑΠ, γνωστή για την ευαισθητοποίηση της σε ζητήματα κοινωνικού χαρακτήρα δεν περιορίστηκε στη θεωρία, αλλά προχώρησε και στην πράξη, δίνοντας το εναρκτήριο σύνθημα να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και όλοι οι υπόλοιποι φορείς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα