Mr Chipita: Τα σχέδια του μεγαλύτερου αγρότη στην Ελλάδα

Κοντά σε μία ακόμη σημαντική εξαγορά βρίσκεται ο Πρόεδρος της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος μετά από αυτή της ιστορικής αλλαντοβιομηχανίας Νίκας. Ποιο ειναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα
- 04 Ιουλίου 2017 10:13
Όσοι είναι πάνω από 40 χρονών θυμούνται ότι παλιά στην Ελλάδα υπήρχε το μονοπώλιο των σπίρτων. Κάποια στιγμή εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ’80 καταργήθηκε και γεμίσαμε πολύχρωμα και διαφόρων μεγεθών κουτιά από εισαγόμενα σπίρτα. Υπήρχαν όμως και κάποια που έκαναν κάτι παραπάνω, αυτά που είχε εισαγάγει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος (σ.σ. μετέπειτα ισχυρός άνδρας της Chipita) μπορούσες να τα ανάψεις τρίβοντας όχι μόνο πάνω στο σπιρτόκουτο αλλά σε οποιαδήποτε επιφάνεια.
Τα ιταλικά σπίρτα Saffa παρέμειναν στην ελληνική αγορά για οκτώ μήνες καθώς το τότε υπουργείο Εμπορείου εξέδωσε μία φωτογραφική διάταξη που απαγόρευε την κυκλοφορία τους. Οι οκτώ μήνες ήταν όμως αρκετό διάστημα ώστε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος να συγκεντρώσει ένα ικανοποιητικό κεφάλαιο και να βάλει μπροστά το επόμενο επιχειρηματικό του σχέδιο. Να κάνει το κρουασάν καθημερινό σνακ για εκατομμύρια νέους σε όλο τον κόσμο.
Ο ίδιος γνώριζε αρκετά καλά την βιομηχανία τροφίμων. Γιος του συνιδρυτή της εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων ΡΕΚΟΡ, ήρθε σε ρήξη με τους θείους του όταν ήταν 23 χρονών και συνέχισε ως Γενικός Διευθυντής σε μία εταιρεία εισαγωγής ζαχαρωδών.
Δεν έμεινε όμως στην Chipita. To 2011, όταν η κρίση είχε δείξει για τα καλά τα δόντια της στην χώρα μας αποφασίζει να πρωτοστατήσει σε μία σημαντική επένδυση στον πρωτογενή τομέα. Είναι σε ελάχιστους γνωστό ότι η Ελλάδα έχει μία από τις υψηλότερες κατά κεφαλήν καταναλώσεις σε ντομάτα. Όπως και ότι από τους 750.000 τόνους που καταναλώνουμε τους 250.000 τους εισάγουμε από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ισπανία.
Θέλοντας να σταματήσει αυτή την οικονομική αιμορραγία στην εισαγωγή ντομάτας παίρνει την απόφαση να επενδύσει στην υδροπονική καλλιέργεια δημιουργώντας μαζί με συνεταίρους τα τεράστια θερμοκήπια της Wonderplant στην Δράμα. Με στόχο να καλύψει το 1/3 των εισαγωγών ντομάτας γίνεται άθελα του και ο μεγαλύτερος αγρότης της χώρας.
Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος από τον βήμα της Γενικής Συνέλευση της Νϊκας βρίσκεται κοντά στην εξαγορά της ηπειρωτικής αλλαντοβιομηχανίας ΒΙΚΗ του τέταρτου επώνυμου παίκτη της αγοράς πίσω από Creta Farms, Υφαντή και Νϊκα με μερίδιο που φθάνει στο 6%. Σύμφωνα με πληροφορίες του news247.gr είχαν προηγηθεί επαφές στο στρατηγείο της Λαμίας, εκεί που βρίσκεται το εργοστάσιο της Chipita, επαφές και με ποιους ισχυρούς παίκτες στην αγορά των αλλαντικών οι οποίες φέρεται να μην είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Όπως και να έχει μετά την αγορά των κρουασάν και της υδροπονικής καλλιέργειας ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος μόλις έδειξε τις προθέσεις του να πρωταγωνιστήσει και στην αγορά των αλλαντικών.
Φωτογραφία: Fortunegreece.com