Ώρες αγωνίας στη Θράκη για τη ΣΕΚΑΠ

Ώρες αγωνίας στη Θράκη για τη ΣΕΚΑΠ

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση το Διοικητικού Συμβουλίου της καπνοβιομηχανίας, που αναμένεται να αναθέσει σε εξειδικευμένους τεχνοκράτες την προετοιμασία για τη διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης

Tου Βασίλη Ιγνατιάδη

Αμεση λύση για την διευθέτηση του ζητήματος με το άδικο όπως αναφέρεται πρόστιμο ύψους 38,2 εκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκε στη ΣΕΚΑΠ και την αποτροπή πτώχευσης της ιστορικής καπνοβιομηχανίας ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, σε ψήφισμα που ενέκρινε χθες και θα ανακοινώσει σήμερα, την ώρα που πληθαίνουν οι αντιδράσεις πολιτικών, αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων της Θράκης.

Διαμεσολαβητικό ρόλο σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης αναλαμβάνουν οι τρεις βουλευτές Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος. Οι Γρηγόρης Στογιαννίδης, Ευστάθιος Γιαννακίδης και Χουσεϊν Ζεϊμπέκ συναντήθηκαν και συζήτησαν τις εξελίξεις χθες στα γραφεία της ΝΕ, ενώ σήμερα θα επισκεφθούν από κοινού το Τελωνείο Ξάνθης. «Θέλουμε να ενημερωθούμε από πρώτο χέρι και να προσπαθήσουμε να πιέσουμε για να αρθεί το αδιέξοδο. Και οι τρεις βουλευτές ενεργούμε από κοινού και έχουμε την ίδια στάση και αγωνία στο θέμα της ΣΕΚΑΠ», είπε στο «Έθνος» ο Χουσεϊν Ζεϊμπέκ.

Κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση το Διοικητικού Συμβουλίου της καπνοβιομηχανίας, που αναμένεται να αναθέσει σε εξειδικευμένους τεχνοκράτες την προετοιμασία για τη διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης, ενώ καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει η αυριανή εκδίκαση της αίτησης ανακοπής και τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η εταιρεία, ζητώντας το «πάγωμα» των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Έξω από τα δικαστήρια θα συγκεντρωθούν εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ, ενώ για συμπαράσταση θα βρεθεί στο πλευρό τους αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης και άλλων φορέων του νομού.

«Κατά την δική μας γνώμη η απόρριψη της προσφυγής από το Εφετείο Κομοτηνής ήταν νομικά εσφαλμένη», δήλωσε στο «Έθνος» ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, που έχει αναλάβει την υπόθεση για λογαριασμό της ΣΕΚΑΠ, προσθέτοντας πως μετά από αυτή την εξέλιξη οι τελωνειακές αρχές έστειλαν ατομική πρόσκληση για την πληρωμή του προστίμου των 38,2 εκατομμυρίων ευρώ. «Εμείς καταθέσαμε αίτημα ανακοπής της ατομικής πρόσκλησης και ταυτόχρονα αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής για το πάγωμα της διαδικασίας. Αυτό θα εκδικαστεί την Παρασκευή το πρωί στα δικαστήρια της Κομοτηνής», συμπλήρωσε ο κ. Λυκουρέζος, προσθέτοντας πως παράλληλα από τη ΣΕΚΑΠ έχει κατατεθεί και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε σύσκεψη που έγινε χθες πριν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, οι εκπρόσωποι των δύο σωματείων εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης και το στέλεχος της καπνοβιομηχανίας, Δρόσος Δρόσος, ενημέρωσαν το Σώμα για τις εξελίξεις.

«Πιθανή πτώχευση της ΣΕΚΑΠ θα είναι ταφόπλακα όχι μόνο για τη Ξάνθη αλλά και για ολόκληρη τη Θράκη. Αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα για τον εμπορικό κόσμο της πόλης δεδομένου ότι η εταιρεία απασχολεί 170 εργαζόμενους. Όλοι αυτοί αφήνουν λεφτά στην πόλη και δίνουν πνοή στην τοπική αγορά», επεσήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, Μίμης Μίλκογλου και προσέθεσε: «το κράτος πρέπει να συνδράμει με τον τρόπο του προκειμένου να βρεθεί λύση. Έχουν κλείσει πολλές μονάδες στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Δεν θέλουμε να μπει λουκέτο σε ακόμη ένα εργοστάσιο. Δυστυχώς, όμως, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Είμαστε σε αναμονή και ανάλογα με την τελική τροπή που θα πάρουν τα πράγματα θα αντιδράσουμε».

«Προφανώς είναι λυπηρό στο τέλος του 2017 να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εργασία 170 εργαζόμενοι στο νομό της Ξάνθης. Κάτι τέτοιο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους ίδιους και στις οικογένειές τους, αλλά και ευρύτερα στην τοπική οικονομία μιας ευαίσθητης περιοχής. Είναι και εθνικό ζήτημα και απαιτείται μια ιδιαίτερη προσέγγιση και αντιμετώπιση», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Ξάνθης, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ και ζήτησε διευθέτηση του ζητήματος στα πλαίσια της νομιμότητας.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το Μάρτιο του 2013, στο πλαίσιο της δεύτερης διαγωνιστικής διαδικασίας, η εταιρεία Donskoy Tabak JSC, που ανήκει στον όμιλο Agrocom, συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, απέκτησε το ποσοστό που κατείχε η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ (50,36%) στην τότε χρεωκοπημένη συνεταιριστική καπνοβιομηχανία. Τον Ιούλιου του ίδιου έτους ολοκλήρωσε την εξαγορά, ελέγχοντας πλέον το 84,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Η απόκτηση της εταιρίας έγινε τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά τον εντοπισμό του πλοίου «Mitridat» με το ύποπτο φορτίο τσιγάρων στον Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, το Μάιο του 2009, όταν η καπνοβιομηχανία ανήκε κατά 50,36% στην ΑΤΕ, κατά 34% στη ΣΕΚΕ και κατά μικρότερα ποσοστά στους εργαζόμενους και σε μικρομετόχους. Για την υπόθεση αυτή επιβλήθηκε πρόστιμο για λαθρεμπορία, που σήμερα έφτασε με τις προσαυξήσεις τα 38,2 εκατομμύρια ευρώ και γνωστοποιήθηκε στους νέους ιδιοκτήτες το 2016.

Επισημαίνεται πως το πρόστιμο επιβλήθηκε παρόλο που οι κατηγορούμενοι –μέλη της τότε διοίκησης της ΣΕΚΑΠ, ο αγοραστής του φορτίου και ένας ναυτιλιακός πράκτορας- έχουν αθωωθεί τελεσίδικα από τα ποινικά δικαστήρια.

Πρόσφατα το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής απέρριψε την προσφυγή της εταιρίας κατά της επιβολής του προστίμου, και στη συνέχεια το Τελωνείο Ξάνθης ουσιαστικά «μπλόκαρε» την εμπορία των προϊόντων της στην ελληνική αγορά, αρνούμενη την πίστωση 28 ημερών που προβλέπει ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας για την πληρωμή του φόρου, παρά το γεγονός ότι η ΣΕΚΑΠ έχει καταθέσει εγγύηση άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ. 

Πηγή: Έθνος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα