Παραιτήθηκε ο CEO και ιδρυτής της Uber μετά τα σεξιστικά σκάνδαλα

Οι σεξιστικές ενδοεταιρικές συμπεριφορές απέναντι σε γυναίκες που εργάζονταν στην εταιρεία αλλά και μια συγκάλυψη βιασμού, οδήγησαν στην παραίτηση των Travis Kalanick
- 21 Ιουνίου 2017 11:10
Οι μεγάλοι επενδυτές της Uber απαίτησαν την παραίτηση του ιδρυτή της εταιρείας Travis Kalanick από τη θέση του CEO μετά τα σκάνδαλα που είχαν να κάνουν με συγκάλυψη βιασμού αλλά και σεξιστικές επιθέσεις – συμπεριφορές παρενόχλησης.
Η Uber που δεν έχει σταματήσει να αναπτύσσεται, επιβεβαίωσε την αποχώρηση του Kalanick από το ρόλο του CEO, μετά από ρεπορτάζ των N.Y.Times που επιβεβαίωνε ότι οι μεγάλοι επενδυτές απαίτησαν την παραίτησή του. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Uber θα παραμείνει ωστόσο στο Δ.Σ.
“Αγαπώ την Uber περισσότερο από οτιδήποτε στον κόσμο και σε αυτή την δύσκολη στιγμή της ζωής μου αποδέχθηκα το αίτημα των επενδυτών να κάνω στην άκρη έτσι ώστε η Uber να προχωρήσει μπροστά” ανέφερε ο πρώην CEO μιλώντας στους Times.
“Είναι μια γενναία απόφαση και ένα σημάδι της αφοσίωσης και της αγάπης του για την Uber. Μένοντας εκτός θα πάρει τον χρόνο του για να συνέλθει από την προσωπική τραγωδία που ζει δίνοντας χώρο στην εταιρεία να ανοίξει ένα νεο κεφάλαιο. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί του στο ΔΣ” τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας.
Ο Travis Kalanick είχε ιδρύσει τη startup το 2009 και αποτελούσε τον κύριο εκπρόσωπο της προς τα “έξω”. Παρόλα αυτά, τα συνεχόμενα σκάνδαλα που είχαν να κάνουν με σεξιστικές διακρίσεις εναντίον γυναικών εργαζομένων, παρενοχλήσεις προς γυναίκες πελάτες από οδηγούς, αλλά και μια περίπτωση βιασμού στην Ινδία την οποία η εταιρεία προσπάθησε να συγκαλύψει, τον οδήγησαν στο να εγκαταλείψει τη νευραλγική του θέση.
Μία πρώην μηχανικός υπολογιστών συνέταξε λεπτομερή έκθεση με περιπτώσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων και προσβλητικών συμπεριφορών εντός της Uber προς γυναίκες εργαζόμενες με τους υπεύθυνους των πράξεων αυτών να μην τιμωρούνται τελικά “λόγω καλών επιδόσεων στην εταιρεία”.
Η Susan J. Fowler είχε αναφερθεί και σε περίπτωση αντιδεοντολογικού χειρισμού περίπτωσης βιασμού στην Ινδία. Ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας στην Ασία είχε χειριστεί το απόρρητο ιατρικό ιστορικό του θύματος προσπαθώντας να αποκρύψει το περιστατικό. Η αρνητική φήμη μετά το γεγονός ανάγκασε την Uber να τον απολύσει. Υπεύθυνος για τα παραπάνω θεωρήθηκε ο ίδιος ο πρώην CEO από τα χέρια του οποίου θα έπρεπε να περνούν τα πάντα.
Η εταιρεία πλέον αποφάσισε να προβεί σε αλλαγές όπως στο να απομακρύνει στελέχη, να αναθεωρήσει τον εταιρικό κώδικα δεοντολογίας, να δημιουργήσει περισσότερο φιλικό εργασιακό περιβάλλον για τις γυναίκες και για τα μέλη μειονοτήτων και να λαμβάνει πιο δραστικά μέτρα σε περίπτωση που προκύψουν νέες καταγγελίες. Η πρώτη της κίνηση ήταν να απολύσει 20 εργαζόμενους μετά από έρευνα για τις πρακτικές που χρησιμοποιούσαν.
Παρά τα σκάνδαλα ωστόσο η Uber κατέγραψε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 έσοδα που έφτασαν στα 3,4 δις δολάρια και οι απώλειες περιορίστηκαν στα 708 εκατ. δολάρια.
Φωτογραφία: Evan Agostini/Invision/AP