Σε νέα τροχιά η Ακαδημία του ΟΣΕ

Σε νέα τροχιά η Ακαδημία του ΟΣΕ
Ακαδημία ΟΣΕ

Μνημόνιο συνεργασίας του ΟΣΕ με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των σιδηροδρομικών, η αναβάθμιση των σπουδών για ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε και η εκμετάλλευση ευρωπαϊκών κονδυλίων

Μετά από περίπου 10 χρόνια αδράνειας και υπολειτουργία της Σιδηροδρομικής Ακαδημίας, πλέον αυτή λειτουργεί ήδη από πέρυσι με προγράμματα επιμόρφωσης διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ με το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε σήμερα, μεταξύ του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος Α.Ε. και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των σιδηροδρομικών, η αναβάθμιση των σπουδών για ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε και η εκμετάλλευση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων που θα συμβάλλουν στην αναγέννηση του σιδηρόδρομου.

Αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η εκπαίδευση 100 μηχανοδηγών (της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, 6 της Rail Cargo και 6 της PEARL), ενώ συνεχίζεται από πέρυσι η εκπαίδευση 150 τεχνητών τροχαίου υλικού. Αμεσα θα εκπαιδευτούν 20-25 σταθμάρχες, ενώ 40-45 άτομα θα λάβουν δεύτερη ειδικότητα ως κλειδούχοι. Επίσης, ακόμη 30 άτομα θα εκπαιδευτούν στα βαρέα μηχανήματα και βέβαια πέραν αυτών υπάρχουν προγράμματα επιμόρφωσης στελεχών όλων των επιχειρήσεων που συνεργάζονται με τον ΟΣΕ και ανέρχονται σε 200 – 250 άτομα τον χρόνο.

Εν συνεχεία, ο ΟΣΕ θα προχωρήσει στην ανάπτυξη Ινστιτούτου Σιδηροδρομικής Τεχνολογίας. Εξάλλου, υπογράφηκε σύμβαση του ΟΣΕ για την πρόσβαση στο δίκτυο και της Piraeus Europe Asia Rail Logistics (Pearl), η οποία θα έχει εμπορευματικό έργο, όπως και η Rail Cargo, ενώ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει μικτό έργο, επιβατικό και εμπορευματικό. Κατά συνέπεια, έχουμε τρεις εταιρείες, ιδιωτικές, να επιχειρούν στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Πλέον με την ανάπτυξη του δικτύου, με την δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο και σε συνδυασμό με την διασύνδεση των μεγάλων λιμένων (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη) με το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και των μεγάλων βιομηχανικών κέντρων (η αρχή γίνεται από τους Αγίους Θεοδώρους με χρήματα της Motor Oil), δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να καταστεί η Ελλάδα διαμετακομιστικό κέντρο όχι μόνο των Βαλκανίων αλλά και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πάντως, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κώστας Μουντζούρης, ζήτησε από τον Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε συνεργασία με τον ΟΣΕ να προχωρήσουν στη διασύνδεση των λιμένων με το κύριο σιδηροδρομικό δίκτυο, με το Πανεπιστήμιο να έχει ιδρύσει Ερευνητικό, Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο. Τη συνεργασία πιστοποίησε η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμου, κάτι που επισήμανε η πρόεδρος της ΡΑΣ Ιωάννα Τσιαπαρίκου. Ανακοινώνοντας τη συμφωνία, ο πρόεδρος του ΟΣΕ Γιώργος Κακουλάκης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ορισμένες υπηρεσίες που είναι να δοθούν σε ιδιώτες, να επιστρέψουν στον ΟΣΕ, χωρίς να αποκλείει να επιστρέψει και ακίνητη περιουσία.

undefined

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών Θάνος Βούρδας, επισήμανε ότι “θα γίνουν όλες οι προσπάθειες ώστε ο ελληνικός σιδηρόδρομος να είναι σητν πρώτη γραμμή ανασυγκρότησης της χώρας. Αυτό απαιτούν οι ανάγκες του σήμερα”, τονίζοντας ότι “πρέπει να μετατρέψουμε την υστέρηση 30 ετών στον σιδηρόδρομο, σε πλεονέκτημα”.

Ο διευθύνων σύμβουλος Παναγιώτης Θεοχάρης, αναφέρθηκε διεξοδικά στη συνεργασία, λέγοντας ότι “αποτελεί ορόσημο για τον ΟΣΕ, με στόχο της ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και της έρευνας καθώς και στην δημιουργία νέου δυναμικού. Θεσμοθετείται ότι η Σιδηροδρομική Ακαδημία θα είναι ο κύριος πάροχος σιδηροδρομικής εκπαίδευσης, πιστοποιημένος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο”.

Το κοινό πλαίσιο συνεργασίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατηγορίες δράσεων:

1. Σχεδιασμό και υλοποίηση Εκπαιδευτικών Επιμορφωτικών Προγραμμάτων που περιλαμβάνουν δράσεις με αποδέκτες το ανθρώπινο δυναμικό του Ο.Σ.Ε. Α.Ε. καθώς και ιδιώτες κατόπιν επιλογής του Ο.Σ.Ε. Α.Ε., με σκοπό την εκπαίδευση και επιμόρφωσή τους για την ανάπτυξη και βελτίωση γνώσεων και δεξιοτήτων. Ειδικότερα, στα πλαίσια του παρόντος μνημονίου ο πρώτος συμβαλλόμενος δύναται να επιλέξει πτυχιούχους Α.Ε.Ι. υπαλλήλους του οργανισμού για την παρακολούθηση Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών στο Πανεπιστήμιο. Στην περίπτωση που ο αριθμός των ενδιαφερομένων είναι επαρκής, η φοίτηση δύναται να πραγματοποιείται στους χώρους της Σιδηροδρομικής Ακαδημίας. Για την κατάρτιση και επιμόρφωση των υπαλλήλων του Οργανισμού σε θέματα προηγμένης τεχνολογίας θα προτείνονται εκπαιδευτές από το Πανεπιστήμιο προς την Ακαδημία.

2. Απόκτηση Εργασιακής (πρακτική άσκηση) και Ερευνητικής Εμπειρίας (πτυχιακές/ μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες και διατριβές) από τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

3. Την από κοινού ανάληψης δράσης για την οργάνωση ερευνητικού κέντρου στη σιδηροδρομική τεχνολογία με τη διαρκή στήριξη του Πανεπιστημίου.

4. Σχεδιασμό και από κοινού υποβολή προτάσεων στα πλαίσια Ερευνητικών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων προς τις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές Αρχές, για την ανάληψη πρωτοβουλιών και υλοποίηση δράσεων προς όφελος της εκπαίδευσης και της έρευνας.

5. Κοινή παρουσία σε προσκλήσεις οπουδήποτε ανά τον κόσμο μπορεί να προκύψει συνέργεια και επωφελής συνεργασία με σκοπό την ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων δράσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα