Σε θέση μάχης οι φαρμακευτικές εταιρείες

Σε θέση μάχης οι φαρμακευτικές εταιρείες
Φάρμακα pixabey

Εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς προειδοποιούν για δυσμενές εξελίξεις που θα χουν αντίκτυπο στην κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών.

Έντονη είναι η ανησυχία των φαρμακευτικών εταιρειών σχετικά με τις επικείμενες επιπλέον επιβαρύνσεις που φαίνεται να είναι έτοιμο να θεσμοθετήσει το Υπουργείο Υγείας, γεγονός το οποίο, όπως σημειώνουν εκπρόσωποι της αγοράς, θα έχει επιπτώσεις στην εξασφάλιση επάρκειας φαρμάκων για τους Έλληνες ασθενείς. Σύμφωνα με πληροφορίες σύντομα αναμένεται νομοθετική ρύθμιση με την οποία τα χαράτσια που ήδη επιβαρύνουν τις εταιρείες και μέσω των οποίων μέχρι σήμερα οι Έλληνες ασφαλισμένοι μπορούν να λαμβάνουν θεραπείες, θα τροποποιηθούν. Αυτό φαίνεται να επιβαρύνει μια μεγάλη μερίδα εταιρειών οι οποίες πιθανότατα θα επιλέξουν την οδό της απόσυρσης φαρμάκων από την αγορά.

Ας δούμε όμως την κατάσταση από την αρχή. Το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κονδύλια για την αποζημίωση των φαρμάκων, επιβαρύνει τις φαρμακευτικές εταιρείες με ένα υψηλό ποσό. Αυτό το ποσό προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ των κεφαλαίων που διαθέτει το Κράτος, δηλαδή 1,945 δισ. ευρώ για φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία και περίπου 550 εκατ. ευρώ για τα φάρμακα των νοσοκομείων μείον το συνολικό κόστος για φάρμακα. Επειδή λοιπόν το συνολικό κόστος των φαρμάκων και για τις δυο κατηγορίες φτάνει κοντά στα 4,3 δισ. ευρώ υπάρχει ένα κενό το οποίο είναι αναγκασμένες να επιβαρυνθούν οι εταιρείες και το οποίο φτάνει στα περίπου 1,8 δισ. ευρώ (για το 2019).

Έτσι επιβάλλονται εκπτώσεις αλλά περισσότερο επιβάλλονται επιστροφές ποσών (clawback) στις εταιρείες όταν αυτές έχουν ήδη πληρωθεί (περίπου 30% επί των πωλήσεών τους στο Δημόσιο).

Μέχρι σήμερα όλες οι εταιρείες μοιράζονταν στο μεγαλύτερο βαθμό το χαράτσι, ανάλογα με το μερίδιο αγοράς που έχουν. Σημειώνεται ότι οι πολυεθνικές φαρμακευτικές κατέχουν περίπου το 80% της αγοράς με φάρμακα πρωτότυπα και περίπου 20% έχουν οι ελληνικές βιομηχανίες γενοσήμων. Επίσης από τη συνολική επιβάρυνση, το 90% το μοιράζονταν όλες οι εταιρείες και το 10% επιβάρυνε μόνο εκείνες που είχαν αύξηση τζίρων.

Εδώ λοιπόν ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι συζητήσεων όπου το Υπουργείο Υγείας φέρεται να θέλει να επιβαρύνει περισσότερο τις εταιρείες οι οποίες έχουν αυξήσεις τζίρων. Έτσι αντί για 10% ετοιμάζεται να τις επιβαρύνει με το 25% και το υπόλοιπο 75% να το μοιράζονται όλοι μαζί (φυσικά και οι εταιρείες που επιβαρύνθηκαν από το 25% επίσης). Το γεγονός αυτό φαίνεται να δημιουργεί θέμα βιωσιμότητας κυρίως σε θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών οι οποίες φέρνουν νέα φάρμακα στην Ελλάδα με υψηλές τιμές και τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τους ασθενείς όμως παράλληλα οδηγούν και σε αύξηση τζίρων.

Την ίδια ώρα με τη λογική της ανάπτυξης της Ελληνικής βιομηχανίας, απαλλάσσονται από τη σχετική επιβάρυνση του 25% του clawback οι ελληνικές παραγωγικές εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν αρκετές θυγατρικές πολυεθνικών ετοιμάζονται για δραστικούς περιορισμούς δραστηριοτήτων στην Ελλάδα ακόμη και για απόσυρση φαρμάκων και κυρίως για τη μη εισαγωγή νέων καινοτόμων προκειμένου να μην είναι… αναπτυσσόμενες! Σε ένα βαθμό αποδέχονται το διαχωρισμό 25%-75% αλλά ζητούν συγκεκριμένο τρόπο εφαρμογής ώστε οι επιβαρύνσεις να μην είναι καταστροφικές. Υπάρχει δε και πρόταση προς το υπουργείο ώστε αυτή η τροποποίηση να γίνει ομαλά. Για το θέμα αυτό την επόμενη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) πραγματοποιεί έκτακτη συνέλευση, πράγμα σπάνιο για το σύνδεσμο, γεγονός το οποίο υποδηλώνει την κρισιμότητα της κατάστασης και φυσικά το ότι μπαίνει σε θέση μάχης πιο έντονα απέναντι στο υπουργείο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα