Τσαμάζ: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ζήτημα επιβίωσης της χώρας

Τσαμάζ: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ζήτημα επιβίωσης της χώρας
Menelaos Myrillas / SOOC

Από το συνέδριο του ΣΕΒ, χορηγός του οποίου είναι η 24MEDIA, o διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ και πρόεδρος της επιτροπής ψηφιακής οικονομίας του ΣΕΒ αναφέρθηκε σε απαιτούμενες δράσεις για να κερδηθεί το χαμένο έδαφος

Του Παναγιώτη Μαρκίδη

Με την επισήμανση ότι ζούμε ήδη στην ψηφιακή εποχή, συμμετέχουμε στην 4η βιομηχανική επανάσταση, μία επανάσταση που αλλάζει τα πάντα, τον τρόπο που μαθαίνουμε, που εργαζόμαστε, που ζούμε, τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τον εαυτό μας μέσα σε αυτόν, ξεκίνησε την τοποθέτηση του στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών για την ψηφιακή στρατηγική, χορηγός του οποίου είναι η 24MEDIA, ο Μιχάλης Τσαμάζ, πρόεδρος της επιτροπής ψηφιακής οικονομίας του ΣΕΒ και μέλος του ΔΣ.

Όπως είπε, «η ψηφιακή επανάσταση αλλάζει ολόκληρο το οικοσύστημα. Οι χώρες με πλεόνασμα στην υιοθέτηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών είναι οι πρωταγωνιστές του σήμερα και του αύριο. Όσες χώρες δεν συμμετέχουν στη ψηφιακή επανάσταση θα πάψουν να ανήκουν στα αναπτυγμένα κράτη. Όσες επιχειρήσεις ή πολίτες δεν ακολουθήσουν την αλλαγή, θα μείνουν εκτός εποχής. Κατά συνέπεια, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι θέμα επιλογής. Είναι θέμα επιβίωσης και, σε δεύτερο χρόνο, ανάπτυξης».

Πού βρίσκεται όμως η Ελλάδα σήμερα σε σχέση με τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα; Τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε πίσω. Σύμφωνα με τον δείκτη DESI που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είμαστε 26οι μεταξύ των 28 χωρών. Αντίστοιχη υστέρηση επιβεβαιώνεται και από το δείκτη DEOI. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξής μας είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και διαρκώς χάνουμε έδαφος.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή. Να καταλάβουμε ότι η αντιμετώπιση του ψηφιακού ελλείμματος της χώρας μας είναι η βάση για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση, πέρα και πάνω από τα μνημόνια. Ότι δεν είναι θέμα ενός κόμματος ή μίας κυβέρνησης. Είναι υπερκομματικό, είναι υπερεθνικό. Είναι ζήτημα επιβίωσης της χώρας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός πρέπει να γίνει η νούμερο ένα προτεραιότητά μας», τόνισε ο Μιχάλης Τσαμάζ.

Είπε πως η Πολιτεία φαίνεται να το αντιλαμβάνεται και έχουν γίνει σημαντικά πρώτα βήματα, όπως η θεσμοθέτηση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, η εκπόνηση εθνικής ψηφιακής στρατηγικής με ορίζοντα το 2021, η προώθηση και έγκριση δράσεων για δίκτυα νέας γενιάς, o  νέος επενδυτικός νόμος, που δίνει έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια και στην ενίσχυση  κλάδων υψηλής προστιθέμενης αξίας και η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Και συμπλήρωσε: «Μπορούν όμως, και χρειάζεται, απαιτείται, να γίνουν πολύ περισσότερα».

Έτσι, με βάση τα στοιχεία μελέτης που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο ΣΕΒ προτείνει ένα στρατηγικό σχέδιο τεσσάρων αξόνων, με συγκεκριμένες δράσεις και μετρήσιμους στόχους.

-Διόρθωση ή βελτίωση των βασικών στοιχείων για την ψηφιακή ανάπτυξης (νομοθεσία, ρύθμιση, διαχείριση προτεραιοτήτων, ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών, ανοιχτά δεδομένα, ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων).

-Να γίνουν ουσιαστικά βήματα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση προκειμένου να μειωθούν σημαντικά το διοικητικό κόστος στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και η επιβάρυνση της γραφειοκρατίας για τους πολίτες

-Προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με βάση συγκεκριμένες προτεραιότητες που προκύπτουν από την διεθνή πρακτική, όπως το «ευφυές εργοστάσιο», η διασυνδεδεμένη εφοδιαστική αλυσίδα, ο ψηφιακός εργαζόμενος, η εξατομίκευση προϊόντων και υπηρεσιών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του φυσικού καταστήματος.

-Δημιουργία ενός ελληνικού ψηφιακού κόμβου που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την κερδοφορία των επιχειρήσεων τεχνολογίας και θα έχει στον πυρήνα του την ανάλυση δεδομένων μεγάλου όγκου (big data analytics), τη δημιουργία καθετοποιημένων εφαρμογών και την υποστήριξη νέων επιχειρηματικών πρακτικών και μοντέλων. Είναι ίσως η πιο φιλόδοξη πρόταση της μελέτης με σημαντική αναπτυξιακή δυναμική.

Στις δράσεις που προτείνονται περιλαμβάνονται:

-Η ταχεία ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων νέας γενιάς σταθερής και κινητής.

-Η εφαρμογή της ενιαίας ψηφιακής αναγνώρισης (eID) και η καθιέρωση της ψηφιακής υπογραφής.

-Η παροχή στοχευμένων και οριζόντιων φορολογικών κινήτρων και η απλούστευση του ρυθμιστικού πλαισίου.

-Η απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, και η στενή διασύνδεση με την παραγωγή, ιδιαίτερα για τις πολυτεχνικές σχολές.

-Η εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία για το άνοιγμα και τη χρήση των δημόσιων δεδομένων, και μία πολιτική ανοιχτών δεδομένων που διευκολύνει το επιχειρείν.

-Οι συμφωνίες-πλαίσιο εξωτερικής ανάθεσης για ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου.

Εάν οι προτεινόμενες δράσεις υιοθετηθούν, σύμφωνα με την μελέτη της Accenture για τον ΣΕΒ:

-Μπορεί να αυξηθεί, μέχρι το 2021, ο εθνικός πλούτος επιπλέον κατά 4% ή 7,6 δισ. ευρώ περίπου

-Να δημιουργηθούν τουλάχιστον 50.000 νέες,  ποιοτικές θέσεις απασχόλησης.

-Να βελτιωθεί δραστικά την ελκυστικότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας, προσελκύοντας νέες επενδύσεις.

-Να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις ώστε να ανταποκριθούν στα ζητούμενα της εποχής, να  προσφέρουν νέα προϊόντα και καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες τους, γρηγορότερα, ποιοτικότερα και φθηνότερα, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά τους.

-Να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο και την καθημερινότητα των πολιτών ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και εξασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες όπως η υγεία και η εκπαίδευση, καταρρίπτοντας γεωγραφικούς και κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Φωτογραφία: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα