ZERO WASTE HORECA: Η βιώσιμη επανάσταση στην ελληνική φιλοξενία και εστίαση

Διαβάζεται σε 21'
ZERO WASTE HORECA: Η βιώσιμη επανάσταση στην ελληνική φιλοξενία και εστίαση

To HELEA BEACH RESORT απέσπασε Χρυση διάκριση στο πλαίσιο του προγράμματος Zero Waste Horeca που υποστηρίζεται από το The Coca-Cola Foundation.

Ο λόγος για το πρόγραμμα ZERO WASTE HORECA, που αφορά έναν κλάδο “κλειδί” για την εθνική οικονομία, την καφεστίαση και τη φιλοξενία, που έχει ιδιαίτερη αναφορά στην Ελληνική περιφέρεια, αλλά και στον κλάδο των μικρομεσαίων  επιχειρήσεων, όπου οι ανάγκες για στήριξη για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Ειδικότερα, το ZERO WASTE HORECA, που υλοποιείται από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης με την χρηματοδότηση του The Coca-Cola Foundation και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προσφέρει στις επιχειρήσεις τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να ανακυκλώνουν περισσότερα απορρίμματα, να εξοικονομούν νερό και ενέργεια και να κάνουν τις προμήθειές τους με βιώσιμο τρόπο. Έτσι, μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αλλά και τα λειτουργικά τους έξοδα, συμβάλλοντας στην οικονομική τους ενδυνάμωση.

Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα μετρά περισσότερες από 2.750 επιχειρήσεις-μέλη, οι οποίες έχουν υιοθετήσει καλές πρακτικές σε τέσσερις τομείς:

  1. Μείωση των απορριμμάτων (ανακύκλωση)
  2. Eξοικονόμηση ενέργειας
  3. Eξοικονόμηση νερού αλλά και
  4. Βιώσιμες προμήθειες

Έτσι, πλέον, μπορούν να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στις προκλήσεις που φέρουν οι νέες νομοθεσίες για υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, να μειώνουν το λειτουργικό τους κόστος, αλλά και να προσελκύουν το ολοένα αυξανόμενο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο κοινό, επενδύοντας ταυτόχρονα στη φήμη τους. Η πρόσβαση στο πρόγραμμα είναι δωρεάν για κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης, αρκεί να επισκεφθούν την ιστοσελίδα zerowastefuture.gr και να εγγραφούν.

Έτσι, μέσα στο 2024, 210 επιχειρήσεις-μέλη του δικτύου, κατόπιν αξιολόγησης από ανεξάρτητη 26μελή κριτική επιτροπή και βάσει μετρήσιμων στόχων και αποτελεσμάτων, έλαβαν Zero Waste Διάκριση, για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών στους τέσσερις παραπάνω τομείς στο πλαίσιο της λειτουργίας τους. Ταυτόχρονα, 11 επιχειρήσεις ξεχώρισαν για τις καινοτόμες πρωτοβουλίες τους, λαμβάνοντας ειδικά χρηματικά έπαθλα. 

Η απονομή των διακρίσεων και των επάθλων πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή βράβευσης «Zero Waste HoReCa Awards» στις 8 Φεβρουαρίου 2025, στο πλαίσιο της έκθεσης HORECA 2025, με την παρουσία προσωπικοτήτων του δημόσιου χώρου και της επιστημονικής κοινότητας.

Στη φετινή απονομή βραβεύτηκαν με Χρυσή, Αργυρή και Χάλκινη Zero Waste Διάκριση 210 επιχειρήσεις-μέλη του Δικτύου ZERO WASTE HORECA στην Ελλάδα, για τις βιώσιμες πρακτικές που υιοθέτησαν και εφάρμοσαν σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους, κατόπιν αξιολόγησης της 26μελούς ανοικτής επιτροπής αποτελούμενη από εκπροσώπους της πολιτείας (ΥΠΕΝ, ΕΟΑΝ, Τοπική Αυτοδιοίκηση), της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και άλλων οικονομικών και κοινωνικών φορέων.

Με βάση τους διοργανωτές, το πρόγραμμα ZERO WASTE HORECA βρίσκεται δίπλα στις επιχειρήσεις του κλάδου καφεστίασης και φιλοξενίας οι οποίες συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις του κλάδου HoReCa, δηλαδή εκείνες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της φιλοξενίας και της καφεστίασης, έχουν την προοπτική να συνεισφέρουν ενεργά στην επίτευξη των εθνικών στόχων βιωσιμότητας μέσα από την υλοποίηση καλών πρακτικών σε όλο το εύρος της λειτουργίας τους και να αποτελέσουν παράδειγμα για περισσότερους κλάδους. Και όχι μόνο, καθώς κατά τους τουριστικούς μήνες, αποτελούν και το πιο δυνατό διαφημιστικό προϊόν της χώρας μας.

Έτσι, το κοινωνικό πρόγραμμα ZERO WASTE HORECA βοηθάει τις επιχειρήσεις του κλάδου HoReCa να υιοθετήσουν σταδιακά ένα πιο βιώσιμο και αποτελεσματικό μοντέλο λειτουργίας. 

Στις εταιρείες που διακρίθηκαν φέτος είναι και τα Ella Resorts, υπό την “ομπρέλα” των οποίων το 2024 λειτούργησαν 5 ξενοδοχεία, δύο Lifestyle Beach Resorts στη Ρόδο, τα Elissa και Helea, και τρία στην Κέρκυρα, τα Capo Di Corfu, Pelekas Monastery και Mon Repos Palace. 

Τα Ella Resorts, επίσης, διαθέτουν το πρώην La Grotta Verde στην Κέρκυρα, το οποίο θα μετονομαστεί σε Alkyna Lifestyle Beach Resort και βρίσκεται σε διαδικασία πλήρους ανακαίνισης, ενώ άλλα δύο ξενοδοχεία, τα Capo Di Cordu και Pelekas Monastery, συνολικής δυναμικότητας άνω των 650 δωματίων, μπαίνουν επίσης σε διαδικασία πλήρους ανακαίνισης & επέκτασης, για να ενσωματωθούν τις επόμενες σαιζόν στην ξενοδοχειακή αγορά της Κέρκυρας.

Έτσι, φέτος υπό την επωνυμία Ella Resorts, θα λειτουργήσουν και πάλι 5 ξενοδοχεία, τα δύο προαναφερόμενα στη Ρόδο, το ανακαινισμένο Alkyna Lifestyle Beach Resort στην Κέρκυρα, το Mon Repos Palace (operated by Ella Resorts), ενώ προστίιθεται και το πρώην Aldiana Club, στην περιοχή του Μόχλου στην Κρήτη, το οποίο, μετά από την ανακαίνιση, επέκταση και την αναβάθμισή του σε 5άστερο θα λειτουργήσει ως Rocrita Lifestyle Beach Resort, με συνολική δυναμικότητα 360 δωμάτια.

Στο μεταξύ το σχήμα δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα. Είναι ενδεικτικό ότι στα πλήρες ανακαινισμένα συγκροτήματα της Ρόδου, Elissa  & Helea των Ella Resorts καταγράφεται εξοικονόμηση 30% στην καταναλισκόμενη ενέργεια με χρήση γεωθερμίας, πάνελ αλλά και ειδικά υλικά κατασκευής. Όπως αναφέρθηκε υπάρχουν 200 σημεία όπου οι υποδομές, μέσω ειδικών δικτύων, έχουν επαφή με το γεωθερμικό πεδίο εξασφαλίζοντας σταθερές θερμοκρασίες στους 17-18 βαθμούς κελσίου με αποτέλεσμα την διασφάλιση ψύξης και θέρμανσης.  

Στο φόντο αυτό η βράβευση στο πλαίσιο του προγράμματος ZERO WASTE HORECA των Ella Resorts αποκτά ιδιαίτερη σημασία, όπως αναφέρει στο news247.gr, o Πάνος Τρίγκας, διευθυντής Ποιοτικού Ελέγχου και Κανονιστικής Συμμόρφωσης της Ella Resorts.

Κυκλική οικονομία και μείωση λειτουργικού κόστους. Πόσο συμβαδίζουν αυτά;

Η κυκλική οικονομία και η μείωση του λειτουργικού κόστους είναι απόλυτα συμβατές και αλληλένδετες, καθώς η εφαρμογή κυκλικών πρακτικών συμβάλλει στην αποτελεσματική διαχείριση πόρων και στην εξοικονόμηση. Στο ξενοδοχείο μας, εφαρμόζουμε μια σειρά από στρατηγικές που συνδυάζουν περιβαλλοντική υπευθυνότητα και οικονομική αποδοτικότητα:

1. Μείωση αποβλήτων και εξοικονόμηση πόρων:

  • Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση: Αντί να πετάγονται υλικά και τρόφιμα, εφαρμόζουμε διαδικασίες για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών συσκευασίας. Τα υπολείμματα τροφίμων ανακυκλώνονται, ενώ όσα περισσεύουν δωρίζονται σε τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις
  • Εξοικονόμηση νερού: Η εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης νερού, όπως ντους χαμηλής ροής, καζανάκια μειωμένης ροής στις λεκάνες δωματίων και αισθητήρες στις μπαταρίες των νιπτήρων στις κοινόχρηστες τουαλέτες, μειώνει την κατανάλωση και τα έξοδα ύδρευσης.

2. Εξοικονόμηση ενέργειας:

  • Ηλιακά πάνελ και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Μέσω της εγκατάστασης ηλιακών πάνελ, καλύπτουμε ένα σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών του ξενοδοχείου από ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως, μειώνοντας τα έξοδα ενέργειας μακροπρόθεσμα.
  • Έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης και φωτισμός LED: Τα εγκατεστημένα έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης, που περιλαμβάνουν ρύθμιση κλιματισμού με εγκατεστημένους αισθητήρες παρουσίας και μαγνητικών επαφών στα ανοίγματα, οι οποίες ενεργοποιούν ή διακόπτουν τον κλιματισμό με το άνοιγμα ή το κλείσιμο τους, μειώνουν την άσκοπη κατανάλωσης ενέργειας και τα λειτουργικά έξοδα.

Η εγκατάσταση επίσης ανιχνευτών παρουσίας ατόμων στα δωμάτια σε συνδυασμό με τις κάρτες δωματίων και σύστημα διαχείρισης του κτιρίου απενεργοποιούν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση που η κάρτα έχει ξεχαστεί στο δωμάτιο μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ενέργεια/

3. Βελτίωση αποδοτικότητας και διαδικασιών:

  • Αποτελεσματική διαχείριση των αποθεμάτων: Με την παρακολούθηση και πρόβλεψη των αναγκών σε τρόφιμα και προϊόντα, αποφεύγουμε την υπερπαραγωγή και την σπατάλη, μειώνοντας το κόστος των προμηθευτών.
  • Διαχείριση απορριμμάτων: Εφαρμόζουμε στρατηγικές για τη μείωση των αποβλήτων (π.χ. ανακύκλωση πλαστικών, γυαλιού και χαρτιού), μειώνοντας έτσι το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων.

4. Βιώσιμες υπηρεσίες και προϊόντα:

  • Τοπικές προμήθειες: Συνεργαζόμαστε με τοπικούς προμηθευτές για φρέσκα τρόφιμα και προϊόντα, μειώνοντας το κόστος μεταφορών και υποστηρίζοντας την τοπική οικονομία. Αυτά όχι μόνο μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ξενοδοχείου, αλλά και προσφέρουν στους επισκέπτες έναν βιώσιμο και ποιοτικό προορισμό.

5. Εκπαίδευση προσωπικού και επισκεπτών:

  • Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση: Ενημερώνουμε το προσωπικό και τους επισκέπτες μας για τις καλές πρακτικές κυκλικής οικονομίας, ενισχύοντας τη δέσμευσή τους για μείωση των αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στο ξενοδοχείο μας δεν αποτελεί απλά μια στρατηγική για την περιβαλλοντική υπευθυνότητα, αλλά και έναν τρόπο μείωσης του λειτουργικού κόστους. Μας επιτρέπει να ενισχύσουμε τη βιωσιμότητα του ξενοδοχείου, να μειώσουμε τις εκπομπές CO2, να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας έναν πιο πράσινο προορισμό και να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύουμε τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και στηρίζουμε τη μεταμόρφωση του τουριστικού κλάδου προς μια πιο υπεύθυνη κατεύθυνση.

Τίνι τρόπω τα Ella Resorts προχωρούν στην εφαρμογή των αρχών κυκλικής οικονομίας;

Τα Ella Resorts προχωράνε στην εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας με μια σειρά από στρατηγικές που επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα, την εξοικονόμηση πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι βασικοί τρόποι εφαρμογής περιλαμβάνουν:

1. Διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση:

  • Ανακύκλωση: Ανακυκλώνουμε υλικά όπως γυαλί, πλαστικό, μέταλλα, μπαταρίες, ηλεκτρονικό εξοπλισμό και χαρτί.  Επίσης  έχουμε κάνει αίτηση  για σύμβαση με μονάδα παραγωγής βιομάζας για την επεξεργασία των οργανικών  απόβλητων για την παραγωγή βιοαερίου.

2. Εξοικονόμηση ενέργειας και ανανεώσιμες πηγές:

  • Ηλιακά πάνελ: Έχουμε εγκαταστήσει ηλιακά πάνελ για να καλύψουμε μέρος των ενεργειακών μας αναγκών από ηλιακή ενέργεια, μειώνοντας την εξάρτηση από μη ανανεώσιμες πηγές, ελαχιστοποιώντας τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Γεωθερμία: Χρησιμοποιείται γεωθερμική ενέργεια για θέρμανση και ψύξη, παρέχοντας μία πολύ αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον λύση για την εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Χρήση φωτιστικών με λαμπτήρες LED φωτισμό που βελτιώνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα και μειώνουν τα λειτουργικά έξοδα.
  • Η εγκατάσταση Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου Κτιρίου [Building Management System (BMS)] που εποπτεύει και ελέγχει τις λειτουργίες του κτιρίου, όπως συστήματα θέρμανσης-ψύξης, φωτισμού του ξενοδοχείου συντελώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση του λειτουργικού κόστους, εντοπισμό και πρόληψη βλαβών, βελτιώνοντας την λειτουργία και την βιωσιμότητα των κτιρίων. Επιπλέον παρακολουθείται και γίνεται καταγραφή της κατανάλωσης ενέργειας, ανιχνεύοντας τις αιχμές, εντοπίζοντας τις ενεργοβόρες καταναλώσεις επιτρέποντας έτσι την αναζήτηση βελτιστοποίηση πρακτικών χρήσης, ακόμη και αντικατάσταση τους για περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Χρησιμοποιούμε μαγνητικές κάρτες για την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση της παροχής ενέργειας σε όλα τα δωμάτια. Με την αφαίρεση της κάρτας, η παροχή ενέργειας στα δωμάτια διακόπτεται αυτόματα.
  • Έχουν τοποθετηθεί συσκευές με ενεργειακά αποδοτικά μοντέλα (όπως κλιματιστικά inverter, τηλεοράσεις LED, ψυγεία Α+ και Α++)με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση, βελτιστοποιημένη και αποδοτική χρήση ενέργειας.
  • Έχει εγκατασταθεί μηχανισμός στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες που επιτρέπει τη λειτουργία του κλιματιστικού ή της θέρμανσης μόνο όταν είναι κλειστά για εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Στα δωμάτια των πελατών έχει εγκατασταθεί ανιχνευτής κίνησης για τη ρύθμιση της κατανάλωσης ενέργειας του κλιματιστικού.
  • Έχουν εγκατασταθεί θερμοστάτες για την αυτονομία του κλιματισμού και της θέρμανσης.

3. Στρατηγική διαχείρισης νερού:

  • Εξοικονόμηση και ανακύκλωση νερού: Χρησιμοποιούμε αποδοτικούς νιπτήρες, ντους χαμηλής ροής. Επίσης υπάρχει σύστημα  Αντίστροφης Όσμωσης.
  • Εφαρμόζουμε μια σειρά από μέτρα εξοικονόμησης νερού βασισμένα στις καλύτερες διαθέσιμες πρακτικές. Ειδικότερα, παρακολουθούμε τη χρήση του νερού, εφαρμόζοντας ελέγχους διαρροών και βελτιώνοντας την αποδοτικότητα των συστημάτων μας.
  • Έχουν επιλεχθεί  για τους κήπους μας φυτά  που απαιτούν λιγότερο νερό, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα του χώρου και μειώνοντας την κατανάλωση.

4. Τοπικές προμήθειες και βιώσιμη διατροφή:

  • Στήριξη τοπικών παραγωγών: Συνεργαζόμαστε με τοπικούς προμηθευτές για φρέσκα και εποχιακά προϊόντα, μειώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμα από τις μεταφορές.

5. Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση:

  • Εκπαίδευση προσωπικού και επισκεπτών: Εκπαιδεύουμε το προσωπικό μας για τις πρακτικές κυκλικής οικονομίας και ενθαρρύνουμε τους επισκέπτες να συμμετέχουν σε δράσεις που μειώνουν την περιβαλλοντική τους επίπτωση.

6. Ανακαινίσεις και αναβάθμιση υποδομών:

  • Στις ανακαινίσεις των ξενοδοχείων μας ενσωματώνουμε βιώσιμες τεχνολογίες όπως θερμοπροσόψεις, σκίαστρα, ηλιακά πάνελ και γεωθερμικές γεωτρήσεις για θέρμανση και ψύξη, μειώνοντας την ανάγκη για συμβατικές πηγές ενέργειας.

7. Ενσωμάτωση τοπικών στοιχείων:

  • Προάγουμε την τοπική οικονομία ενσωματώνοντας τοπικά υλικά και πρακτικές βιωσιμότητας σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας μας.

Με αυτές τις ενέργειες, ο όμιλος Ella Resorts δεν ακολουθεί μόνο την κυκλική οικονομία, αλλά μέσω στρατηγικών εξοικονόμησης πόρων, ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης υλικών και ενέργειας  συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, προσφέροντας στους επισκέπτες της μια πιο υπεύθυνη και βιώσιμη εμπειρία.

Πόσους πόρους έχετε επενδύσει σε αυτές τις πρακτικές;

Για την εφαρμογή των πρακτικών κυκλικής οικονομίας και βιωσιμότητας στην ανακαίνιση των Ella Resorts, έχουν επενδυθεί σημαντικοί πόροι σε διάφορους τομείς, όπως:

1. Οικονομικοί πόροι:

  • Έχουν γίνει επενδύσεις στην αναβάθμιση των ενεργειακών συστημάτων, όπως η εγκατάσταση ηλιακών πάνελ, γεωθερμίας (γεωθερμικές γεωτρήσεις για θέρμανση και ψύξη), και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και στην αγορά βιώσιμων υλικών κατασκευής και διακόσμησης (π.χ. φυσικά και ανακυκλωμένα υλικά).
  • Η επένδυση σε γεωθερμία έχει ιδιαίτερη σημασία για τη μείωση της ανάγκης σε συμβατικές πηγές ενέργειας, ενώ παράλληλα προσφέρει μακροπρόθεσμα μειωμένα ενεργειακά κόστη και αυξημένη βιωσιμότητα.
  • Στην περίπτωση μας, το ποσοστό των επενδύσεων για αυτές τις πρακτικές κυμαίνεται γύρω από το 10-20% του συνολικού προϋπολογισμού ανακαίνισης.

2. Χρονικοί πόροι:

  • Η εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες, όπως η εκπαίδευση του προσωπικού, η αναζήτηση τοπικών και βιώσιμων προμηθευτών και η κατασκευή οικολογικών χώρων και υποδομών.
  • Ενώ τα άμεσα αποτελέσματα είναι ορατά από την πρώτη σεζόν, η πλήρης απόδοση αυτών των επενδύσεων αναμένεται να αποδώσει στο διάστημα πενταετίας.

3. Ανθρώπινοι πόροι:

  • Η εκπαίδευση και η συνεργασία με ειδικούς στον τομέα της βιωσιμότητας, της ανακύκλωσης και της εξοικονόμησης πόρων απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό και συνεργασία με συμβούλους περιβαλλοντικής στρατηγικής.
  • Από την εμπειρία μας, κατανοήσαμε ότι η εφαρμογή αυτών των πρακτικών είναι μια διαρκής διαδικασία που απαιτεί την συμμετοχή όλων των λειτουργικών και υποστηρικτικών διευθύνσεων του οργανισμού.

Αυτές οι επενδύσεις αποσκοπούν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας, στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του ξενοδοχείου και στην προσφορά μιας πιο υπεύθυνης και πράσινης εμπειρίας στους επισκέπτες, καθιστώντας τα Ella Resorts έναν πρότυπο βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας στον τουριστικό τομέα.

Οι πελάτες σας και οι προμηθευτές πώς αξιολογούν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, με βάση την εμπειρία σας;

Η αξιολόγηση από πελάτες και προμηθευτές για τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στα Ella Resorts είναι γενικά θετική και αναδεικνύει την αξία των βιώσιμων πρακτικών, αλλά και τις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν για την πλήρη ενσωμάτωσή τους.

Αξιολόγηση από Πελάτες:

Θα έλεγα ότι υπάρχει Θετική Αντίδραση από τους Περιβαλλοντικά Συνειδητοποιημένους Επισκέπτες. Οι πελάτες που ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος εκτιμούν ιδιαίτερα τις πρακτικές κυκλικής οικονομίας του ξενοδοχείου. Οι πελάτες που επιθυμούν βιώσιμες διακοπές είναι πιο πιθανό να επιλέξουν ένα κατάλυμα που εφαρμόζει πρακτικές όπως η χρήση ανακυκλωμένων υλικών, η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση των αποβλήτων. Το γεγονός ότι το ξενοδοχείο προωθεί τις αρχές της κυκλικής οικονομίας ενισχύει την εμπιστοσύνη τους και τους ενθαρρύνει να το επιλέξουν, ειδικά όσον αφορά την επιλογή για βιώσιμες διακοπές.

Από την άλλη πλευρά οι πελάτες που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με τις έννοιες της κυκλικής οικονομίας ενδέχεται να χρειάζονται επιπλέον ενημέρωση για τις δράσεις του ξενοδοχείου. Αυτή η ενημέρωση γίνεται μέσω ειδικών σημάτων και πιστοποιήσεων που αποκτήθηκαν, ή επικοινωνίας με το προσωπικό και ενημερωτικών φυλλαδίων στα δωμάτια και τους χώρους εστίασης. Έτσι καλύτερη κατανόηση της βιωσιμότητας από τους πελάτες ενισχύει τη θετική εμπειρία τους και δημιουργεί αίσθημα ικανοποίησης από τη διαμονή τους.

Έχει σημειωθεί ότι οι πελάτες μας οι οποίοι  είναι υποστηρικτές της βιωσιμότητας είναι επαναλαμβανόμενοι καθώς επίσης προτείνουν το ξενοδοχείο μας  σε άλλους, δημιουργώντας έτσι έναν θετικό κύκλο αφοσίωσης και προώθησης.

Αξιολόγηση από Προμηθευτές:

Οι προμηθευτές που παρέχουν βιώσιμα προϊόντα, όπως, ανακυκλωμένα υλικά ή οικολογικά καθαριστικά, ανταποκρίνονται θετικά στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και είναι πιο πρόθυμοι να συνεργαστούν με τον ομιλό μας. Η συνεργασία με αυτούς τους προμηθευτές ενισχύει τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων και δημιουργεί μια θετική εικόνα για την επιχείρηση, ενώ τους ωφελεί και στη διασύνδεση τους με άλλους πελάτες που ενδιαφέρονται για παρόμοιες βιώσιμες πρακτικές.

Από την άλλη μεριά, κάποιοι προμηθευτές, ειδικά εκείνοι που δεν διαθέτουν ήδη βιώσιμα προϊόντα ή διαδικασίες, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις προκειμένου να ευθυγραμμιστούν πλήρως με τις απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας. Αυτοί οι προμηθευτές μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εκπαίδευση ή επενδύσεις για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς για βιώσιμα προϊόντα. Παρ’ όλα αυτά, με τη σωστή υποστήριξη, μπορούν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης και να επωφεληθούν από αυτή τη στροφή της αγοράς.

Οι πελάτες και οι προμηθευτές των Ella Resorts αξιολογούν θετικά τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, κάτι που ενισχύει την εικόνα του ξενοδοχείου ως βιώσιμου προορισμού. Οι πελάτες, ιδιαίτερα οι περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένοι, εκτιμούν τις βιώσιμες πρακτικές και αναγνωρίζουν τη θετική τους συμβολή στο περιβάλλον. Από την πλευρά των προμηθευτών, η ανταπόκριση είναι θετική, με τους προμηθευτές που ήδη εφαρμόζουν βιώσιμες πρακτικές να είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν και να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα του ξενοδοχείου, ενώ οι προμηθευτές που δεν έχουν ακόμη αναπτύξει τέτοιες πρακτικές μπορεί να χρειαστούν κάποια επιπλέον χρόνο και υποστήριξη για την πλήρη προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας.

Τι σας προσφέρει το πρόγραμμα Zero Waste HoReCa;

Το πρόγραμμα Zero Waste HoReCa προσφέρει σημαντικά οφέλη και εργαλεία για τη βιώσιμη λειτουργία των ξενοδοχείων μας, εστιάζοντας στη μείωση των αποβλήτων και την υπεύθυνη διαχείριση πόρων.

Για παράδειγμα, το πρόγραμμα βοηθά στην αποτελεσματική μείωση της σπατάλης τροφίμων μέσω της καλύτερης διαχείρισης των αποθεμάτων και της ανακύκλωσης ή επαναχρησιμοποίησης υλικών και προϊόντων. Αυτό όχι μόνο συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά μειώνει και το κόστος που σχετίζεται με την υπερβολική αγορά και απόρριψη τροφίμων.

Επίσης το πρόγραμμα προσφέρει λύσεις για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού, μέσω της εφαρμογής αποδοτικών συστημάτων (όπως ενεργειακά αποδοτικοί φωτισμοί και τεχνολογίες εξοικονόμησης νερού). Οι πρακτικές αυτές μειώνουν το λειτουργικό κόστος του ξενοδοχείου και βελτιώνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Το πρόγραμμα ενθαρρύνει την Υπεύθυνη Διαχείριση Πόρων, τη σωστή ανακύκλωση και την εφαρμογή κυκλικών πρακτικών διαχείρισης πόρων, προάγοντας την αειφορία στον τομέα της φιλοξενίας. Η υιοθέτηση αυτών των πρακτικών μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ξενοδοχείου.

Η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα όπως το Zero Waste HoReCa ενισχύει τη φήμη του ξενοδοχείου ως βιώσιμης και περιβαλλοντικά υπεύθυνης επιχείρησης. Αυτό προσελκύει πελάτες που ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος και επιθυμούν να υποστηρίξουν επιχειρήσεις που ακολουθούν πράσινες πρακτικές.

Τέλος, το πρόγραμμα προσφέρει εκπαίδευση και υποστήριξη για τη σωστή εφαρμογή των πρακτικών μηδενικών αποβλήτων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι αλλαγές εφαρμόζονται αποτελεσματικά. Επιπλέον, βοηθά στην απόκτηση διάκρισης, που ενισχύουν την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα του ξενοδοχείου.

Συνολικά, μας παρέχει τα εργαλεία και τη γνώση που βοηθούν το ξενοδοχείο μας να μειώσουν τη σπατάλη και να ενσωματώσουν βιώσιμες πρακτικές, επιτυγχάνοντας τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά οφέλη.

Το προσωπικό “αγκάλιασε” το όλο πρόγραμμα;

Το προσωπικό μας έχει υιοθετήσει πλήρως το πρόγραμμα Zero Waste HoReCa, με την υποστήριξη σωστής εκπαίδευσης και συνεχούς ενημέρωσης. Η ενεργή συμμετοχή του προσωπικού στην εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος. Οι εργαζόμενοι έχουν κατανοήσει πλήρως τα περιβαλλοντικά οφέλη που προκύπτουν από τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και αναγνωρίζουν τη στρατηγική αξία του προγράμματος για τη βιωσιμότητα του ξενοδοχείου. Ως αποτέλεσμα, όχι μόνο συνεισφέρουν στην επιτυχή εφαρμογή των πρακτικών, αλλά αισθάνονται υπερήφανοι για τη συμμετοχή τους σε αυτήν τη σημαντική περιβαλλοντική πρωτοβουλία, γεγονός που ενισχύει τη συνολική επιτυχία και τις διακρίσεις που έχουν επιτευχθεί.

Ποιες δυσκολίες έχει για μια επιχείρηση του κλάδου το να επιλέξει πρακτικές Zero Waste – μηδενικών αποβλήτων;

Η υιοθέτηση πρακτικών Zero Waste από επιχειρήσεις του κλάδου της φιλοξενίας ενδέχεται να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις. Καταρχάς, το υψηλό αρχικό κόστος για την απόκτηση και εγκατάσταση των απαραίτητων υποδομών και τεχνολογιών ανακύκλωσης μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο. Επιπλέον, η ανάγκη για εκπαίδευση και συνεχόμενη ενημέρωση του προσωπικού, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις νέες πρακτικές, απαιτεί χρόνο και πόρους.

Ακόμη, η έλλειψη επαρκών υποδομών ανακύκλωσης ή η δυσκολία εξεύρεσης αξιόπιστων βιώσιμων προμηθευτών μπορεί να καθυστερήσει την εφαρμογή. Επίσης, η αντίσταση στην αλλαγή, τόσο από τους εργαζομένους όσο και από τους πελάτες, μπορεί να αποτελέσει επιπλέον πρόκληση, καθώς αρκετοί μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι με τις έννοιες και τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας.

Παρά τις δυσκολίες αυτές, με σωστό σχεδιασμό και στρατηγική, οι προκλήσεις μπορούν να ξεπεραστούν, οδηγώντας σε μακροπρόθεσμα οφέλη, όπως τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της εικόνας της επιχείρησης.

Ποιος ο ρόλος της πολιτείας και των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης;

Ο ρόλος της πολιτείας και των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή πρακτικών Zero Waste και βιωσιμότητας είναι καθοριστικός για την υποστήριξη και ενίσχυση των προσπαθειών των επιχειρήσεων του κλάδου φιλοξενίας.

Κάποια από τα κύρια πεδία που μπορούν να συνδράμουν περιλαμβάνουν το Νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο. Η πολιτεία μπορεί να δημιουργήσει και να εφαρμόσει νομοθεσίες που προάγουν τη βιωσιμότητα και τη μείωση των αποβλήτων, όπως η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση υλικών. Με τη δημιουργία σαφών κατευθυντήριων οδηγιών, μπορεί να διευκολύνει τις επιχειρήσεις στην εφαρμογή πρακτικών Zero Waste.

Επίσης θα πρέπει να προάγουν Οικονομικά κίνητρα και επιδοτήσεις. Η παροχή χρηματοδοτικών ενισχύσεων ή φορολογικών ελαφρύνσεων για επιχειρήσεις που εφαρμόζουν βιώσιμες πρακτικές μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες μετάβασης στην κυκλική οικονομία. Επιπλέον, η υποστήριξη μέσω προγραμμάτων επιδοτήσεων για την ανάπτυξη «πράσινων» τεχνολογιών και υποδομών αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της βιωσιμότητας.

Ένα επίσης σημαντικό κομμάτι είναι η Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση. Η πολιτεία, σε συνεργασία με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, μπορεί να οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και πολίτες σχετικά με τις πρακτικές Zero Waste και τις ωφέλειές τους. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω καμπανιών μπορεί να ενισχύσει τη συμμετοχή και υποστήριξη αυτών των πρωτοβουλιών.

Οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη των υποδομών ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, προσφέροντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συμμετέχουν πιο αποτελεσματικά σε δράσεις μείωσης αποβλήτων. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία και συντήρηση χώρων ανακύκλωσης και τη διευκόλυνση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο.

Περαιτέρω η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να δημιουργήσει δίκτυα και συνεργασίες που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση βιώσιμων λύσεων. Οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να συντονίζουν δράσεις που αφορούν τη συλλογή και ανακύκλωση υλικών, τη δημιουργία κοινών στόχων και στρατηγικών και την ενίσχυση της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων.

Τέλος, η πολιτεία και οι τοπικοί φορείς μπορούν να καθιερώσουν συστήματα πιστοποίησης για επιχειρήσεις που εφαρμόζουν βιώσιμες πρακτικές, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειές τους και ενισχύοντας το θετικό τους προφίλ στην αγορά.

Εν κατακλείδι, η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση των προσπαθειών για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εφαρμογή Zero Waste πρακτικών μέσω της δημιουργίας ενός υποστηρικτικού και ευνοϊκού πλαισίου για τις επιχειρήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα