Γιατί οι γάτες δεν νοιάζονται αν ένας άγνωστος ενοχλεί τον ιδιοκτήτη τους

Γιατί οι γάτες δεν νοιάζονται αν ένας άγνωστος ενοχλεί τον ιδιοκτήτη τους
Oι γάτες είναι ικανές να αναπτύξουν δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους, αλλά όχι σε απόλυτο βαθμό. Και υπάρχει λόγος. Shutterstock

Ιάπωνες ερεύνησαν την αντίδραση της γάτας ως προς κάποιον που βοηθά τον ιδιοκτήτη τους και ως προς άλλον που τον ενοχλεί. Πού κατέληξαν -και δεν είναι αυτό που φαντάζεστε.

Το στερεότυπο που θέλει τις γάτες να μη δίνουν δεκάρα για αυτούς που τις φροντίζουν έχει καταρριφθεί μέσα από έρευνες που έχουν αποδείξει πως α) έχουν άγχος αποχωρισμού, β) ανταποκρίνονται περισσότερο στη φωνή του ανθρώπου τους από ό,τι σε αυτές αγνώστων και γ) αναζητούν την καθησύχαση από τους ιδιοκτήτες τους, στις τρομακτικές καταστάσεις.

Eπίσης, είναι πολύ ξεκάθαρες όταν δεν τους αρέσει κάτι.

Δηλαδή, όχι μόνο δεν αδιαφορούν για τους ανθρώπους με τους οποίους μοιράζονται τη ζωή τους, αλλά αναπτύσσουν δεσμούς. Όλα όμως, έχουν ένα όριο. Πράγμα που αποδείχθηκε στην έρευνα Ιαπώνων, που θέλησαν να δοκιμάσουν στα αιλουροειδή μια μέθοδο που είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τη μελέτη της συμπεριφοράς των σκύλων: αφορούσε τις αντιδράσεις τους σε ανθρώπους που δεν είναι φίλοι με τους ιδιοκτήτες τους.

Όπως ενημέρωσε το BBC σε ένα πείραμα, γάτα παρακολουθούσε τον ιδιοκτήτη της να προσπαθεί να ανοίξει ένα κουτί για να βγάλει κάτι μέσα από αυτό. Δίπλα του είχε δυο αγνώστους και ζήτησε βοήθεια από τον καθένα ξεχωριστά. Ο ένας την έδωσε. Ο άλλος την αρνήθηκε και παρέμεινε καθήμενος. Ακολούθως, αμφότεροι οι άγνωστοι έδωσαν μια λιχουδιά στη γάτα. Μαζί. Οι επιστήμονες ήθελαν να δουν πού θα πάει πρώτα το ζώο. Αν θα προτιμήσει αυτόν που βοήθησε τον ιδιοκτήτη της από τον αδιάφορο -ή αν θα αγνοούσε τον αδιάφορο. Στην περίπτωση των σκύλων, είχαν προτιμήσει τον βοηθό του ιδιοκτήτη τους. Οι γάτες δεν είχαν θέμα. Δεν έδειξαν προτίμηση και επικέντρωσαν στο φαγητό.

Πριν προλάβετε να επιστρέψετε στο στερεότυπο, να αναφερθεί πως οι επιστήμονες εξήγησαν ότι αν το κάνετε αυτό, θα κρίνετε τα ζώα βάσει της ανθρώπινης λογικής. Που δεν τα αφορά. Και για αυτό εκείνοι κατέληξαν στο ότι οι γάτες, ως πλάσματα δεν μπορούν να κατανοήσουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων και άρα να καταλάβουν πως κάποιος δεν βοήθησε τον ιδιοκτήτη τους.

Όπως εξήγησαν οι ειδικοί “οι γάτες εξημερώθηκαν (έγιναν κατοικίδια) πιο πρόσφατα από τους σκύλους και άρα έχουν αλλάξει λιγότερο από αυτήν τη διαδικασία”. Μολονότι μπορούν να καταλάβουν κάποια ανθρώπινα κοινωνικά στοιχεία -να ακολουθήσουν μια υπόδειξη ή να κατανοήσουν συναισθήματα-, είναι λιγότερο ‘συντονισμένες’ με τις κοινωνικές μας σχέσεις, συγκριτικά πάντα με τους σκύλους. 

Επιπροσθέτως, οι σκύλοι κατάγονται από κοινωνική αγέλη ζώων. Οι γάτες ήταν ως επί το πλείστον μοναχικοί κυνηγοί και ως εκ τούτου είχαν μικρότερη σχέση με την κοινωνικότητα, ευθύς εξ αρχής. “Άρα δεν μπορούμε να πούμε πως δεν νοιάζονται αν κάποιος φέρεται άσχημα στον ιδιοκτήτη τους. Μάλλον δεν καταλαβαίνουν ότι συμβαίνει αυτό”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα