Ο μέσος όρος ζωής ενός τυπικού μυρμηγκιού εργάτη είναι σχεδόν οκτώ μήνες. Οι ψευδοβασίλισσες μπορούν να ζήσουν για περίπου 3 χρόνια και τρεις μήνες. iStock

ΓΙΑΤΙ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ

Όταν πεθαίνει μια βασίλισσα, τα ινδικά μυρμήγκια ξεχύνονται σε εκδηλώσεις βίας που κρίνουν ποιος θα φορέσει το στέμμα. Το bonus όμως, έχει μεγαλύτερη σημασία.

Μετά το θάνατο μιας βασίλισσας, τα ινδικά μυρμήγκια (Harpegnathos saltator) ξεκινούν τις εχθροπραξίες για την ανάδειξη της επόμενης. Υποψήφιες είναι όλες οι έως τότε εργάτριες.

Η νικήτρια κερδίζει πολλά περισσότερα από το στέμμα. Τι;

500% μεγαλύτερη μακροζωία από τη μέση εργάτρια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως βρήκαν -επιτέλους- τον τρόπο που επιβραδύνουν οι βασίλισσες τη γήρανση τους.

Όπως αναφέρει η δημοσίευση μελέτης στο Science, το μυστικό βρίσκεται στην πρωτεΐνη Imp-L2, που εξουδετερώνει ορισμένες από τις επιδράσεις της ινσουλίνης στο σώμα της διαδόχου.

“Γενικά, η ορμόνη ινσουλίνη κατευθύνει το σάκχαρο από το κυκλοφορικό σύστημα στα κύτταρα, όπου χρησιμοποιείται ως καύσιμο. Η αντικαταστάτης της βασίλισσας -επισήμως ψευδοβασίλισσες ή gamergates- πρέπει να ενισχύσει την παραγωγή ινσουλίνης, για να αντιμετωπίσουν την απίστευτη ποσότητα τροφής που πρέπει να καταναλώνει -για να κάνει όσα περισσότερα αυγά μπορεί.

Η εισροή ινσουλίνης θεωρητικά συνοδεύεται από μια ‘παγίδα’: εκτός του να βοηθά στη μεταφορά του σακχάρου στα κύτταρα, η ινσουλίνη πυροδοτεί αρκετές μοριακές αλυσιδωτές αντιδράσεις. Μερικές συμβάλλουν στη διαδικασία γήρανσης.

Συγκεκριμένα, η Akt signaling pathway (βιοχημική οδός Akt), η οποία εμπλέκεται σε πολλές κυτταρικές λειτουργίες -από το μεταβολισμό έως την κυτταρική επιβίωση- μπορεί να ενεργοποιηθεί από την ινσουλίνη. Έχει ήδη συνδεθεί με τη γήρανση και τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία”.

Εάν μια ψευδοβασίλισσα αρχίσει να αντλεί τεράστιες ποσότητες ινσουλίνης, θεωρητικά θα πρέπει να γεράσει πιο γρήγορα από το μέσο εργατικό μυρμήγκι που δεν παράγει τόση ποσότητα της ορμόνης.

“Εν τούτοις, στην περίπτωση αυτών των μυρμηγκιών, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Ο μέσος όρος ζωής ενός τυπικού μυρμηγκιού εργάτη είναι σχεδόν οκτώ μήνες. Οι ψευδοβασίλισσες μπορούν να ζήσουν για περίπου τρία χρόνια και τρεις μήνες”.

Εάν τυχόν ψευδοβασίλισσα τοποθετηθεί σε διαφορετική αποικία -που έχει ήδη κυρίαρχο- ξαναγίνεται εργάτρια. Και ζει όσο οι ομόλογοι της.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να κατανοήσουν πώς η πρωτεΐνη Imp-L2 μπλοκάρει μόνο τη γήρανση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα