Η Ισπανία και η Πορτογαλία πήγαν στο Συμβούλιο Κορυφής αποφασισμένες να απαιτήσουν να μην συνδέεται η τιμή του Φυσικού Αερίου με την ηλεκτρική ενέργεια, ώστε να μειώσουν τις τιμές. Το πέτυχαν. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση, που δεν έπραξε το ίδιο, θεωρεί ότι η αποσύνδεση θα επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό τους…
Σε λίγα χρόνια από σήμερα, ένας Μητσοτάκης και ένας Σαμαράς ίσως διεκδικήσουν την αρχηγία ενός κόμματος και πιθανότατα και την πρωθυπουργία. Πάντα με τη βοήθεια ψηφοφόρων που αναρωτιούνται γιατί αυτή η χώρα δεν πάει μπροστά.
Ο Δημήτρης Χριστόπουλος γράφει για την εκλιπούσα πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ. Ολμπράιτ, την ηθικά ανυπόφορη δήλωσή της για τα νεκρά παιδιά στο Ιράκ το 1991 και τον Πούτιν.
Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για τον κίνδυνο να "σπάσει το σχοινί" μεταξύ Μπάιντεν - Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απουσία τρίτων για να παρέμβουν.
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνων Eteron, εξηγεί γιατί ο Adam Tooze θεωρείται ένας πολύ σημαντικός διανοητής του καιρού μας. Πότε θα έρθει στην Ελλάδα.
Σε πόσο δυσμενή θέση βρίσκεται η Κίνα, στην προσπάθειά της να κρατήσει μια ισορροπία ανάμεσα στο οικονομικό συμφέρον και τις γεωπολιτικές της φιλοδοξίες; Η ανάλυση του Βαγγέλη Δ. Μαρινάκη για το θεματικό Δελτίο Διεθνών & Ευρωπαϊκών Εξελίξεων του ΕΝΑ "Πόλεμος στην Ουκρανία: Διαστάσεις, συνέπειες & προεκτάσεις".
Στην Ελλάδα ο όχλος που λιθοβολεί εν ζωή αποθεώνει μετά θάνατον. Ένας ήρωας μπορεί να καταλήξει ζητιάνος στα σκαλιά της εκκλησίας, πριν να βρει τη θέση του στα βιβλία της ιστορίας.
Με αφορμή την χθεσινή σύνοδο κορυφής, ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και το μέλλον που προβλέπεται δυσοίωνο.
Ο Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για την οικονομική διαδρομή του ελληνικού κράτους, τις προειδοποιήσεις που απορρέουν και τα χρήσιμα συμπεράσματα που ενδεχομένως βγαίνουν.
Έφταιγε ο Ζακ Κωστόπουλος τελικά που το κεφάλι του βρέθηκε κάτω από το πόδι του μεσίτη; Λες και δεν είδαμε με τα μάτια μας δύο θρασύδειλους να χτυπούν έναν άνθρωπο μέχρι θανάτου.
Η Έλενα Ακρίτα στο 23ο επεισόδιο του Podcast, αναρωτιέται για το μέγεθος της περιουσίας του Γιώργου Τράγκα, εύχεται ο Πέτρος Φιλιππίδης να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη και ο Γιώργος Πατούλης, αντί να ωρύεται να απαντήσει για το διδακτορικό του.
Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για τα σχέδια του Πούτιν που ανατράπηκαν κατά την εισβολή στην Ουκρανία και εξηγεί γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να τον εξωθήσουν στα άκρα.
Πώς το ασιατικό παράθυρο θα διασφαλίσει την επιβίωση της ρωσικής οικονομίας και γιατί παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, 7 ασιατικές χώρες αρνούνται να κάνουν εμπάργκο στη Ρωσία.
Όταν χύνεται αίμα, δείχνεις κάθε φορά τον φονιά. Ευθέως. Με οργή και αποστροφή. Χωρίς άλλοθι και συμψηφισμούς. Όμως ορισμένοι από αυτούς που σωστά καταγγέλλουν την εισβολή στην Ουκρανία και την πολεμική παράκρουση του Πούτιν, υπήρξαν το ίδιο οργισμένοι και επικριτικοί μπροστά στις υπαρκτές βαρβαρότητες της Δύσης;
Η αδυναμία των πολιτών να βάλουν βενζίνη, φαίνεται ότι προκαλεί εκνευρισμό στην κυβέρνηση, οπότε πρέπει άμεσα να πάρουν τα μέτρα τους, να πλουτίσουν και να μην κρυώνουν.
Ο κυνισμός του Πούτιν, το "εγκληματίας" του Μπάιντεν, ο παράγοντας Κίνα και το "παιγνίδι" που αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο. Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς.
Οι εκλογικοί νόμοι άλλαζαν κάθε φορά με τρόπο που βόλευε το εκάστοτε κυβερνών κόμμα. Όμως, τώρα συμβαίνει το εξής παράδοξο: Ο ισχύων εκλογικός νόμος, τον οποίο θέλει να αλλάξει η ΝΔ, είναι νόμος που η ίδια ψήφισε λίγους μήνες μετά την εκλογική νίκη της.
Ο Γιάννης Αλμπάνης διερωτάται γιατί οι πολίτες και ο πολιτικός κόσμος δεν έχουν ενημερωθεί για το "κόστος" των αποφάσεων της κυβέρνησης σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Θα επηρεάσει η δραπέτευση του Βασίλη Δημάκη, τα δικαιώματα των άλλων κρατουμένων στις εκπαιδευτικές άδειες; Σε ένα κράτος δικαίου, δεν θα έπρεπε καν να τίθεται ένα τέτοιο ερώτημα. Ποινή είναι ο εγκλεισμός. Όλα τα υπόλοιπα είναι προσφορά του "σωφρονιστικού" συστήματος.
Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, οι χώρες με το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη θα κληθούν να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος λόγω του πολέμου στη Ουκρανία. Γράφει ο Νίκος Χριστοδουλάκης.
Η Έλενα Ακρίτα στο 22ο επεισόδιο του Podcast γελάει πικρά με το κάζο της ΕΡΤ με τον ανταποκριτή που αντί να είναι στη Μόσχα, βρισκόταν στην Κυψέλη. Λυπάται για το "έλα ρε κοπελιά του" Καφετζόπουλου, αναγνωρίζοντας όμως ότι σε αντίθεση με τους πολλούς σιωπηλούς καλλιτέχνες, πάντα έπαιρνε θέση.
Ο Χάρης Μαμουλάκης αρθρογραφεί στο NEWS 24/7 σχετικά με τον νόμο της κυβέρνησης για το ΕΣΠΑ που ακολουθεί την πάγια πρακτική των παλαιοκομματικών όρων.
Παρά τον πόλεμο και την πανδημία το Eurogroup απέδειξε ότι οι οικονομικοί υπουργοί της Ευρωζώνης συνεχίζουν να θεωρούν την λιτότητα ώς την συνταγή του (άμεσου) μέλλοντος
Οι κυβερνώντες μοιάζουν με κομπιναδόρους σε μάντρα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Προσπαθούν να πλασάρουν για τεφαρίκι τις σακαράκες τους και όταν τα πράγματα στραβώνουν, βρίζουν τον λαό που τους έφερε στην εξουσία.