Διλήμματα πολιτικών αρχηγών

Διλήμματα πολιτικών αρχηγών
Φωτό αρχείου, Βουλή Eurokinissi

Οι σκληρές αποφάσεις που θα κληθούν να λάβουν μόλις επισημοποιηθεί -όπως φαίνεται- η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης για τον Αλέξη Τσίπρα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Φώφη Γεννηματά, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Πάνο Καμμένο.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και εφόσον, όπως όλα δείχνουν, επισημοποιηθεί το “151”, τα διλήμματα θα είναι σκληρά για τους πολιτικούς αρχηγούς. Ειδικότερα: 

Αλέξης Τσίπρας: Μπορεί να δώσει πραγματική υπόσταση στην πολυσυζητημένη σοσιαλδημοκρατική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ; Θα φανεί στον ανασχηματισμό και στο ύφος της εξουσίας μέχρι τις εκλογές. Αν πραγματικά το πιστεύει, θα εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα και στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ προσωπικότητες με αναφορά στην εκσυγχρονιστική κεντροαριστερά και θα επιβάλει στο κόμμα του αποφυγή ρητορικών ακροτήτων, όπως επίσης ασκήσεις μετριοπάθειας και συναινετικής κουλτούρας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα παραμείνει όμηρος της εθνικιστικής πτέρυγας του κόμματός του ή θα κάνει ουσιαστικό άνοιγμα στο κέντρο χαμηλώνοντας τους τόνους καταγγελίας της συμφωνίας των Πρεσπών, κρατώντας απόσταση από τα συλλαλητήρια και αποφεύγοντας ακραίους χαρακτηρισμούς για την κυβέρνηση; Θα φανεί τις επόμενες μέρες. Για την ώρα τίποτα δεν δείχνει διάθεση μετριασμού του λαϊκισμού και πάντως όχι η άποψη του κόμματός του ότι και να πάρει 151 ψήφους εμπιστοσύνης η κυβέρνηση δεν θα έχει πολιτική νομιμοποίηση. Εκτός από αντισυνταγματική αυτή η προσέγγιση είναι και βαθύτατα αντιθεσμική από αυτούς που μιλούν για “θεσμική εκτροπή” από “μαδουριστές”.

Φώφη Γεννηματά: Θα καταφέρει να συγκρατήσει τη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής και να πετύχει ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα; Το πρώτο θα απαντηθεί άμεσα. Αν ο Θ. Θεοχαρόπουλος υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και φύγει από το ΚΙΝΑΛ, αναγκαστικά ή με απόφασή του, τότε το ΚΙΝΑΛ θα χάσει τη ΔΗΜΑΡ και θα μείνει με μοναδική συνιστώσα το ΚΙΔΗΣΟ και τον Γ. Καμίνη. Αν η ΔΗΜΑΡ μείνει στο ΚΙΝΑΛ παρά τη διαφοροποίηση Θεοχαρόπουλου, τότε η παρτίδα σώζεται, τουλάχιστον ως προς τα προσχήματα. Από εκεί και πέρα, θα μένει ο πονοκέφαλος των ψηφοδελτίων: Θα μπει στο Επικρατείας ο Βενιζέλος; Πού θα κατέβει ο Ανδρουλάκης; Δεν είναι πολλοί δύο Παπανδρέου στις λίστες; Πώς θα εκλεγεί και πού ο Καμίνης; Ολα αυτά συνθέτουν ένα δύσκολο σταυρόλεξο που γίνεται ακόμη δυσκολότερο αν συνεκτιμήσει κανείς ότι οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν πια σίγουρη την τρίτη θέση για το ΚΙΝΑΛ ούτε βέβαια διψήφιο ποσοστό.

Σταύρος Θεοδωράκης: Τι θα κάνει με τον Δανέλλη που θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση παρά την αντίθετη κομματική γραμμή και ποια στάση θα κρατήσει στη συμφωνία των Πρεσπών; Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τον διαγράψει και ότι θα ψηφίσει θετικά στην κύρωση της συμφωνίας έχοντας αναδείξει νωρίτερα την αντιΣΥΡΙΖΑ διάθεσή του. Από τις δημοσκοπήσεις του Μαρτίου θα εξαρτηθεί η απάντησή του στο πιο σοβαρό δίλημμα που έχει να κάνει με την παρουσία του Ποταμιού στις εκλογές. Η πρόθεση και η προσπάθειά του είναι για αυτόνομη κάθοδο αλλά αν τα νούμερα δεν βγαίνουν…

Πάνος Καμμένος: Θα κατέβει στις εκλογές με τους ΑΝΕΛ αν στο μεταξύ το κόμμα του έχει φυλλοροήσει και δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει άλλες δυνάμεις; Ο ίδιος διαβεβαιώνει πως ναι, αλλά δεν θα ήταν φρόνιμο να βάλει κανείς στοίχημα για τις αποφάσεις του όταν θα έχει διαμορφωθεί πλήρως το νέο πολιτικό σκηνικό. Στην πρόβλεψή του, πάντως, ότι ο Ζάεφ θα σκοντάψει και επομένως δεν θα έρθει στην Αθήνα η συμφωνία των Πρεσπών έπεσε σίγουρα έξω. Οπως και στην εκτίμησή του ότι ο Αλ. Τσίπρας θα μπορούσε να δεχτεί την απαίτησή του για απομάκρυνση όλων των στελεχών των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. 2-0 και βλέπουμε…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα