Κι όμως, η διπλωματία είναι η λύση

Κι όμως, η διπλωματία είναι η λύση
Ελληνικές και τουρκικές σημαίες Eurokinissi

Το να συνομιλούν Ελλάδα και Τουρκία σε πλαίσιο δομημένου διαλόγου καθίσταται περισσότερο αναγκαίο από ποτέ

Η πτώση του MIRAGE 2000-5 και η απώλεια του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου αντιμετωπίστηκε σε γενικές γραμμές με υπευθυνότητα από την Τουρκία.

Τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου ήταν στην πλειοψηφία τους “μετρημένα”. Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έκανε ένα συλληπητήριο τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα. Κάτι που θεωρείται αυτονόητο, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες έχει τη σημασία του.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν, ώστε οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των δύο χωρών να κρατήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας – κάτι που είναι ιδιαίτερα θετικό.

Ωστόσο, οι παραβιάσεις, οι αναχαιτίσεις και οι εμπλοκές δεν πρόκειται να σταματήσουν.

Έχω συνομιλήσει με πολλούς χειριστές πολεμικών αεροσκαφών και γνωρίζω με ποιο τρόπο δίνουν την ψυχή τους, ότι παίζουν τη ζωή τους κόρωνα -γραμματα και πολεμούν εν καιρώ ειρήνης. Έχω συγκρατήσει την αξιοπρέπεια με την οποία απαντούν, εάν ερωτηθούν για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τα μηδαμινά σχεδόν πτητικά επιδόματα.

Εδώ και δυο χρόνια τα πράγματα έχουν ξεφύγει στο Αιγαίο.

Τη Μεγάλη Παρασκευή του 2016 σημειώθηκε σοβαρή παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό στις Οινούσσες, αναγκάζοντας την κανονιοφόρο “Κραταιός” του Πολεμικό Ναυτικού να παρέμβει και για δύο ώρες ακολούθησε παιχνίδι για γερά νεύρα στην περιοχή.

Φέτος, ανήμερα του Πάσχα, σημειώθηκε υπερπτήση πάνω από το νησάκι Παναγιά. Το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ που προβλέπει την αποφυγή ασκήσεων στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών εορτών, δεν εφαρμόζεται στην πράξη.

Ως αποτέλεσμα, η ελληνική φρουρά στην Ρω έφτασε στο σημείο να απαντήσει με τροχιοδεικτικά πυρά, καθώς ένα τουρκικό ελικόπτερο με σβηστά φώτα προσέγγιζε – πιθανόν χωρίς να έχει εισέλθει στον εθνικό εναέριο χώρο μας.

Ίσως σε αυτό το σημείο, είναι ώρα να ξαναδούμε τον κοινό παρανομαστή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το να συνομιλούμε σε πλαίσιο δομημένου διαλόγου με τους γείτονες καθίσταται περισσότερο αναγκαίο από ποτέ.

Εκτός των άλλων, για να επιστρέψουν στα σπίτια τους σύντομα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Ανδριανούπολη, για να απογειώνονται λιγότερες φορές μαχητικά αεροσκάφη στο Αιγαίο και για να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό το πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό δυναμικό της χώρας.

Η διπλωματία ασκείται και φέρνει αποτελέσματα στο φυσικό της πεδίο και όχι στα social media ή γενικώς στα media.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα