Άνθρωποι χωρίς ρεύμα και θέρμανση στην Ελλάδα του 2013. Αυτή είναι η γνώμη μας

Άνθρωποι χωρίς ρεύμα και θέρμανση στην Ελλάδα του 2013. Αυτή είναι η γνώμη μας
Εκδήλωση κατοίκων της Λάρισας στην μνήμη των αδικοχαμένων φοιτητών, στην κεντρρική πλατεία της πόλης την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ) Eurokinissi

Οι συντάκτες του NEWS 247 γράφουν για το θέμα της εβδομάδας. Στείλτε μας την άποψή σας

Την εβδομάδα που πέρασε, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν και μετά την τραγωδία με το θάνατο της 13χρονης στη Θεσσαλονίκη από αναθυμιάσεις, θυμηθήκαμε όλοι ότι κάποιοι συνάνθρωποί μας ζουν στο σκοτάδι και χωρίς θέρμανση.

Το θυμήθηκε και το κράτος, προχωρώντας κατόπιν εορτής σε επανασυνδέσεις ρεύματος. Οι συντάκτες του NEWS 247 γράφει για την αναλγησία της Πολιτείας, που χρειάστηκε να θρηνήσουμε θύματα για να ενεργοποιηθεί και σας καλεί να στείλετε την άποψή σας στα σχόλια στο τέλος του κειμένου.

Πότε θα αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της αναρωτιέται ο Φώτης Νάκος

Στην Ελλάδα του 2013 άνθρωποι πεθαίνουν από το κρύο… Πέρυσι θρηνήσαμε δύο νέα παιδιά στη Λάρισα και φέτος μια 13χρονη στη Θεσσαλονίκη.

Χρειάστηκε να περάσουν αυτά τα δύο χρόνια για να συνειδητοποιήσουν ή να αισθανθούν οι πολίτικοί μας, ότι έπρεπε να απολογηθούν και να πράξουν και αυτό το έκαναν με το χειρότερο τρόπο.

Με τη γνωστή ελληνική γραφειοκρατία και το διαχωρισμό των ανθρώπων που ζουν στο σκοτάδι.  Λες και αυτοί που μετέχουν στα συσσίτια της εκκλησίας και των δήμων είναι πιο ευλογημένοι από αυτούς που βρίσκουν μια μερίδα φαγητό από συγγενείς και φίλους.

Το πιο εγκληματικό είναι πάντως η κυνική ομολογία του υπουργού περιβάλλοντος ότι αν πληρώναμε όλοι οι καταναλωτές 0,50 ευρώ επιπλέον το χρόνο, ίσως κάποιο από αυτά τα νέα παιδιά ή και όλα ζούσαν σήμερα. Ας δεχθούμε λοιπόν το μπαλάκι της ευθύνης από τον υπουργό αν και το κόστος για την επανασύνδεση του ρεύματος στα 10.000 νοικοκυριά όπως εξήγγειλε ο κ. Μανιάτης δεν θα είναι μόνο 0,50 ευρώ για κάθε καταναλωτή, αλλά πολύ περισσότερο. Η κυβέρνηση πότε θα αναλάβει τις δικές της ευθύνες;

Για το κράτος που “χρειάζεται” νεκρούς γράφει ο Μάνος Χωριανόπουλος

Ζούμε σε ένα κράτος, που χρειάζεται νεκρούς για να κινητοποιηθεί και μια κοινωνία, που αν πριν λίγα χρόνια έστρεφε την πλάτη στους ασθενέστερους, τώρα έχει άλλοθι και την κρίση για να ξέρει και να μη μιλάει.

Χρειάστηκε λοιπόν να χάσει τη ζωή του ένα μικρό κορίτσι και να κινδυνέψουν οικογένειες, για να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι δυνατόν μέσα στο Χειμώνα, να υπάρχουν φτωχοί άνθρωποι χωρίς ρεύμα και χωρίς θέρμανση. Έπρεπε να έχουμε θύματα, για κινητοποιηθούμε προσωρινά βεβαίως και μετά να ξεχαστούμε μέχρι τον επόμενο νεκρό.

Το δράμα με την παγωνιά, το μαγκάλι και τα σκοτεινά σπίτια, αποδεικνύει το πόσο φασιστκά και απάνθρωπα είναι τα οριζόντια μέτρα.

Αποδεικνύει το ότι η διαπραγμάτευση δεν έγινε ποτέ. Γιατί αν είχε γίνει, μπορεί κάποιος από αυτούς που υποτίθεται ότι την έκαναν να είχε μεριμνήσει ή (τι λέμε τώρα) να είχε αντισταθεί σε μέτρα, που αποτελούν θανατική καταδίκη για τους μη έχοντες.

Για την αδιαφορία της ελληνικής κοινωνίας γράφει η Μαρίνα Κουτσούμπα

Ελλάδα 2013. Φαίνεται συνυφασμένο με τη φύση μας το να μη μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Μία 13χρονη έχασε τη ζωή της στην προσπάθειά της να ζεσταθεί. Θρήνος, απογοήτευση, θυμός.

Αντικρίσαμε και πάλι το πρόσωπο της σκληρής πραγματικότητας. Αδιαφορία. Στην αρχή της χρονιάς είχαμε θρηνήσει δύο ακόμα νέους. Αιτία και πάλι το ψύχος. Το τραγικό συμβάν με την ανήλικη μαθήτρια ήρθε απλά να μας υπενθυμίσει την κρατική αναλγησία.

Με νωπό στις μνήμες μας έναν ακόμα τραγικό θάνατο, οι αρχές αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. Επανασυνδέσεις ρεύματος για τους αδύναμους συμπολίτες μας. Οι ευθύνες και πάλι μπαλάκι ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς.

Όλα κι όλα όμως. Θα βρουν τη λύση. Η πολιτεία άλλωστε πρέπει να μας δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο. Εκ των υστέρων. Με τη μνήμη «χρυσόψαρου» θα «πανηγυρίσουμε» για τα αυτονόητα. Αυτό όμως μέχρι το επόμενο τραγικό περιστατικό που θα μας κάνει και πάλι να πέσουμε από τα σύννεφα…

“Πολλά χάνονται εν μέσω κρίσης. Όχι η ανθρωπιά μας”, λέει η Σοφία Κατσαρέλη

Προαναγγελία επιβάρυνσης στον λογαριασμό ΔΕΗ όλων, για την ενίσχυση των οικονομικά αδυνάτων… Ανεξάρτητα από τις όποιες διαχρονικές ευθύνες των πολιτικών – κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτη αφετηρία αυτής της σκέψης- κι ανεξάρτητα από την αδυναμία ή όπως αλλιώς θέλει να το πει κανείς, να βρεθούν χρήματα από άλλες πηγές (φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή κ.α), λεφτά δεν υπάρχουν, ώστε να μπορούσε να εφαρμοστεί κοινωνική πολιτική με τρόπο “μαγικό”.

Επί του πρακτέου… χιλιάδες συμπολίτες μας δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες. Και για να καλυφθούν, στεγνά και με μαθηματική λογική, πρέπει κάποιος να πληρώσει. Αν χρειάζεται να επιβαρυνθούμε με 0,50 ευρώ, 2 ευρώ ή 10 ευρώ τον χρόνο οι υπόλοιποι, είναι προτιμότερο, από το να φτάνουν το 2013 κάποιοι, να χάνουν τη ζωή τους, προσπαθώντας να ζεσταθούν.

Κι αν σκεφτόμαστε, γιατί; Νέο “χαράτσι”, επειδή, οι πολιτικοί δεν κάνουν τη δουλειά τους, εξασφαλίζοντας στους πολίτες τα αυτονόητα; Ας μην αγνοούμε, ότι ζούμε σε κρίση κι ας μην παραβλέπουμε το γεγονός, ότι στη θέση εκείνων που σήμερα δεν έχουν ούτε τα βασικά, μπορεί αύριο, να βρεθούμε εμείς. Άλλωστε κράτος είμαστε εμείς, οι ίδιοι οι πολίτες. Ας κάνουμε λοιπόν εμείς πράξη την κοινωνική πολιτική.

Να ουρλιάξουμε για το ρεύμα του άλλου μας καλεί η Μαρίνα Χατζηδημητρίου

Για μια άλλη φορά το κράτος ξύπνησε από το λήθαργό του απότομα και καθυστερημένα.. Χρειάστηκε και πάλι να θρηνήσουμε θύματα, για να αναλάβει δράση.

Έπρεπε δηλαδή να θυσιαστεί ένα κορίτσι στη προσπάθειά του να ζεσταθεί για να αρχίσουν οι επανασυνδέσεις ρεύματος σε ευπαθή νοικοκυριά, να βγει ο κος Μανιάτης και να σκεφτεί ως αλλοτινός Ρομπέν των Δασών να προσφέρουμε 50 λεπτά ετησίως για τους αδύναμους.

Ως πότε θα τρώμε χαστούκια για να ξυπνάμε ως κράτος; Γιατί να μη δράσουμε στην ώρα μας για μία φορά και να προλάβουμε το κακό; Ας ουρλιάξουμε λοιπόν όλοι μαζί,  έστω ετεροχρονισμένα για το ρεύμα του άλλου (βλέπε Μπαρδέμ)..

Για την  έπαρση των κυβερνώντων γράφει ο Στέφανος Νικητας

Όσο και να θελήσουμε να είμαστε αισιόδοξοι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση η οποία επιδεινώνεται μέσα στο Χειμώνα. Βλέπετε δύσκολα μπορεί κανείς να αντέξει το κρύο. Στη Χώρα ωστόσο υπάρχουν  βουλευτές όπως ο Μιχάλης Ταμίλος  που έχουν το θράσος και λένε:” Είναι άδικο ότι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία να τα ρίχνουμε στην κυβέρνηση. Οι πολίτες δεν μπορούν να ενημερωθούν σωστά για το γεγονός ότι το να ανάβεις μαγκάλια στο σπίτι σου είναι επικίνδυνο; Η ατομική υπευθυνότητα είναι πολύ σημαντική υπόθεση.”

Ο  Βουλευτής Τρικάλων δεν είναι αφελής αλλά ειλικρινής και μέσα από τα λόγια του εκφράζει την άποψη της κυβερνητικής πλειοψηφίας η οποία για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους δείχνει να συμπάσχει με τους πολίτες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Στοχεύοντας στο φιλότιμο του Έλληνα κάνουν κοινωνική πολιτική και εξαγγέλλουν την επανασύνδεση του ρεύματος με τα δικά μας χρήματα κουκουλώνοντας τα προβλήματα τα οποία όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική τόσο περισσότερος κόσμος θα χάνει τη ζωή του από μαγκάλια. Έλληνα να αντέξεις. Η Βαστίλη πλησιάζει γιατί η έπαρση κάποιων ιστορικά τιμωρείται.

Η λύση στην αλληλεγγύη και όχι στο κράτος, υποστηρίζει ο Χρήστος Δεμέτης

Ας το παραδεχτούμε. Ο κρατικός μηχανισμός είναι στο “σβηστό” καιρό τώρα και παίρνει μπρος μόνο μετά τα μαύρα μαντάτα. Ακόμα και στο “σβηστό” όμως, έχει πετρέλαιο στις καβάτζες του για τους λίγους. Η ΔΕΗ πήρε εντολή να συνδέσει το ρεύμα για “να μη μείνουν τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα” κατόπιν εορτής.

Πρόσφατα κόπηκε το ρεύμα στη γειτονιά μου λόγω προβλημάτων του δικτύου. Νέος Κόσμος, λαϊκή γειτονιά και πολυπολιτισμική. Το ρεύμα ήρθε μετά από δύο ώρες αλλά το διάστημα ήταν αρκετό για να νοιώσεις στο πετσί σου αυτό που δεν θες να παραδεχτείς ότι ζει καθημερινά ο γείτονας σου που δεν έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Κι αυτό είναι ντόμινο των συνεπειών της κρίσης. Στην ίδια περιοχή, κάποιοι γείτονες μου καίνε ότι βρουν για να ζεσταθούν. Το κράτος παρέχει οδηγίες για αποφυγή “θανατηφόρων δυστυχημάτων”. Το λες και ειρωνεία. Δεν νομίζω ότι κανείς άνθρωπος που αδυνατεί να εξασφαλίσει την θέρμανση του, περιμένει ρεαλιστικά το κράτος να τον βοηθήσει. Περιμένει όμως τον διπλανό του. Πώς; Με ρούχα, με τρόφιμα, με αλληλεγγύη. Την οποία τυχαίνει να θυμόμαστε μόνο τις μέρες των Χριστουγέννων.

Την τελευταία 5ετία στα βιβλία συμβάντων των πυροσβεστικών υπηρεσιών όλης της χώρας καταγράφηκαν 65 θάνατοι που προκλήθηκαν από διάφορα εναλλακτικά θερμαντικά μέσα. Ας ελπίσουμε ότι ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι βαρύς και ότι το κρύο θα περάσει γρήγορα. Το πέρας της οικονομικής κρίσης αργεί ακόμα. Μπορούμε όμως να επισπεύσουμε το πέρας της ανθρωπιστικής κρίσης που μαστιγώνει αυτή τη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα