Πάει ο παλιός ο χρόνος… 2018, ο χρόνος της αλήθειας

Πάει ο παλιός ο χρόνος… 2018, ο χρόνος της αλήθειας

Ο «μίτος της Αριάδνης» είναι ετούτη η δύσκολη στιγμή, η ολοκλήρωση της φάσης αυτής, που ίσως το ξετύλιγμα του να μας επαναφέρει στο δρόμο της ανάπτυξης και της ελπίδας

Μια ανάσα από το 2018. Δεν είναι μόνο ότι το 2017 πέρασε σαν το νεράκι που τρέχει, αλλά ήταν ένας πολύ δύσκολος χρόνος. Ο παλιός χρόνος φεύγει, αφήνοντας πίσω του χρόνια άλυτα προβλήματα και ανεπούλωτες πληγές, όπως και οι προηγούμενοι.

Παράλληλα διεθνώς απειλούνται έντονα  πλέον οι αρχές και αξίες του ανθρωπισμού, της κοινωνικής δικαιοσύνης, ακόμα και της Δημοκρατίας  και είναι χρέος όλων μας να επαγρυπνούμε για την περιφρούρησή τους. Κανείς, βέβαια δεν θα περίμενε  να λυθούν -ως δια μαγείας- τα δραματικά προβλήματα που η χρόνια πολιτιστική κρίση και μια πρωτόγνωρη κοινωνικοοικονομική λαίλαπα έφερε στον τόπο μας. Απ’ ότι φαίνεται η Ελληνική Πολιτεία, θα πρέπει  περιμένει αρκετά ακόμη……για να λυθούν κάποια βασικά μακροχρόνια ζητήματα της, όπως μεταξύ άλλων η πολλά  υποσχόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ίσως το 2018 να είναι μια νέα αισιόδοξη Αρχή για τον Τόπο μας ,αυτό ελπίζουμε, αυτό περιμένουμε ,αυτό προσδοκούμε, σ’ ένα διεθνές περιβάλλον που ασφυκτιά από τις καθημερινές απειλές ,την τρομοκρατία κα την αύξουσα επιθετικότητα του γείτονα, που φαίνεται πως επιδιώκει πια την «λύση  της εισόδουστο τρελοκομείο». Η  πραγματικότητα μας θυμίζει την ιστορία του Δαυίδ απέναντι στον Γολιάθ.  Είναι στιγμές  συνήθως στην αλλαγή του χρόνου, που κάνουμε τους απολογισμούς μας… που σε πιάνει βαθιά μελαγχολία, όταν διαπιστώνεις, ότι  με το βάρος της κρίσης δεν είμαστε ακόμη  έτοιμοι να δούμε τα πράγματα κατάματα και να σκεφτούμε πως θέλει πίστη,  χρόνο μα και κουράγιο και υπομονή, για να σκοτώσουμε τον «Μνημονιακό Μινώταυρο»  και  βγούμε ξανά στον ήλιο ,όπως ο Θησέας που  μπήκε στο λαβύρινθο, σκότωσε τον Μινώταυρο και διέφυγε από την Κρήτη παίρνοντας μαζί του την Αριάδνη. Ο «μίτος της Αριάδνης» είναι ετούτη η δύσκολη στιγμή, η ολοκλήρωση της φάσης αυτής, που ίσως το ξετύλιγμα του να μας  επαναφέρει στο δρόμο της ανάπτυξης και της ελπίδας, της επιστροφής στην κανονικότητα. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τις επιφυλάξεις του αέναου κυνηγητού της ελπίδας που χρόνια τώρα επιδιδόμαστε.  Ας ελπίσουμε στις διεθνείς επενδύσεις που θα μπορούσαν να φέρουν ζεστό χρήμα και την περίφημη πολυαναμενόμενη «ανάπτυξη».για να γυρίσουν σπίτι τους τα ξενιτεμένα νιάτα μας και να χαμογελάσουμε όλοι.

Όμως,  στην προσπάθεια που καταβάλλεται, δεν πρέπει να μας  διαφεύγει  ο κίνδυνος η «συντριβής» της κοινωνίας. Οι φορολογούμενοι, «πνιγμένοι» στα χρέη και τις υποχρεώσεις και εξοντωμένοι από τα απανωτά φορολογικά χτυπήματα που έχουν υποστεί, βρέθηκαν το 2017 σε οικονομικό αδιέξοδο, αδυνατώντας να πληρώσουν τις δόσεις τους. Με την επιβολή ποινικών διώξεων και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης απειλούνται 1.652.508 οφειλέτες. Κατασχέσεις σε τραπεζικές καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και σε άλλα εισοδήματα επιβλήθηκαν σε 971.508 οφειλέτες.  Οι διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων, σύμφωνα με τις οποίες οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων επιτρέπεται να επιβάλλονται για ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 500 ευρώ, άφησε ουσιαστικά απροστάτευτη την πρώτη κατοικία. Ο ελεγκτικός μηχανισμός προχωρεί –σε καθημερινή βάση– σε περισσότερες από 900 κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, με στόχο να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου! Το θέμα είναι αν μπορεί και ποσό  ν’ αντέξει σ’ αυτή την  «Σισύφεια προσπάθεια» η Ελληνική κοινωνία. Η αντοχή του Έλληνα στις δύσκολες στιγμές  είναι δεδομένη και μάλιστα αυτή η υπομονή  αποδείχθηκε περίτρανα την τελευταία οκταετία της μνημονικής θύελλας, αλλά πρέπει να προσέξουν οι αρμόδιοι να μην φτάσει ο τόπος σε ατραπούς αδυναμίας.

 Τον Ιούνιο του 2008, σεένα πρωτοσέλιδο της «Wall Street Journal» που είχε ως κεντρικό τίτλο «Κουλτούρα των αρπακτικών», η πρώτη οικονομική εφημερίδα στον κόσμο τάχθηκε κατά των κατασχέσεων και πλειστηριασμών που είχαν ξεσπιτώσει εκατομμύρια Αμερικανούς, οδηγώντας τους σε τροχόσπιτα και σε παράγκες. Η εφημερίδα, μάλιστα, κατηγόρησε ευθέως τα funds –και όχι μόνο– που έπεφταν σαν τα κοράκια στα ακίνητα των υπερχρεωμένων Αμερικανών αποκτώντας τα με ψίχουλα. Το ζήτημα των κατασχέσεων, που είναι κεντρικό ζήτημα  στον τόπο μας, θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί με συναίνεση  και διακομματική ει δυνατόν συμφωνία, ώστε να μην οδηγηθούμε σ’ ένα κοινωνικό «Βατερλώ». Ας μην λησμονούμε ότι ο αυτουργός του Ελληνικού  εγκλήματος είναι  κυρίως οι τράπεζες. Ο ελληνικός λαός μάτωσε στην «κλίνη του Προκρούστη» από τις ανακεφαλαιοποιήσεις και την επιβολή κεφαλαιακών δεσμεσμεύσεων για την προστασία των Τραπεζών. Ούτε οι  τράπεζες,  αλλά ούτε οι τραπεζίτες –δυστυχώς-  δεν τιμωρήθηκαν για τα θαλασσοδάνεια που έδωσαν χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις, ενώ σήμερα  οι άνθρωποι χάνουν ή έχασαν τα σπίτια τους για προστατευθούν και σήμερα τα κεφάλαια  των Τραπεζών,ενώ κάποιοι οπαδοί των όρων  «μαύρης προπαγάνδας» κατά καιρούς  εμμέσως εξαπολύουν δήθεν ειδήσεις  για να τρομοκρατήσουν τους αθώους καταθέτες με «Bail In» . Είναι πολύ κακό, και μπορεί κατά τις περιστάσεις ν’ αποβεί και ολέθριο, το να μη λέγεται σ’ έναν ώριμο λαό η αλήθεια. ‘Ολόκληρη η  αλήθεια, όσο σκληρή και αν είναι. Ώστε να μπορεί καλύτερα ο  λαός να συνειδητοποιεί την πραγματικότητα. Και έτσι να κινητοποιεί όλα τα αποθέματα των ψυχικών του δυνάμεων, πού θα του επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτής της πραγματικότητας. Σήμερα, εκτός από την γνωστή καθημερινότητα της απειλής από τα Σουλτανικά καμώματα, ανεφάνη στον ορίζοντα εκ νέου  η υπόθεση του ονόματος των Σκοπίων, ζητήματος που πολλά δεινά έφερε στον τόπο μας. Ελπίζουμε  το 2018 σε μια Εθνική και διακομματική αντιμετώπιση του θέματος μέσα στα πλαίσια του εθνικού συμφέροντος. Η Εθνική συνεννόηση είναι πλέον εθνική επιταγή για όλα τα μεγάλα ζητήματα του Τόπου.

Επίλογος

Ανάμεσα στα σημαντικά της χρονιάς που πέρασε  είναι  ότι, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) συμπληρώσε φέτος 180 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και προσφοράς στη Γνώση και στην Επιστήμη. Θριαμβεύει παραμένοντας σταθερό στη θέση 501-600 ανάμεσα στα καλύτερα Πανεπιστήμια του Κόσμου (Times Higher Education World University Rankings για το έτος 2017-2018).Είναι μια εντελώς αισιόδοξη νότα ανάμεσα στη κατήφεια και στα μεγάλα προβλήματα της Πατρίδας . Σε τρία χρόνια το 2021, θα γιορτάσουμε τα διακόσια χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ελεύθεροι και περήφανοι. Η ιστορική συνείδηση, η αίσθηση του ιστορικού μας βάθους αποτελεί ένα από τα τελευταία αναχώματα στην παρακμή που μας απειλεί.

Καλή χρονιά να έχουμε.

*Ο Αντώνης Αργυρός είναι δικηγόρος και νομικός Σύμβουλος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα