Ας καταργήσουμε λοιπόν και την εφηβεία γιατί κοστίζει…

Ας καταργήσουμε λοιπόν και την εφηβεία γιατί κοστίζει…
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ 2013 (EUROKINISSI) Eurokinissi

Διαβάστε ένα άρθρο γιατί έστω και σε περιόδους δημοσιονομικής λιτότητας θα πρέπει το κράτος να επενδύει στα νέα παιδιά

Συνεργάτες του πρόεδρου της Βουλής κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, διέρρευσαν  ότι υπάρχουν σκέψεις να καταργηθεί ο θεσμός της Βουλής των Εφήβων.

Όπως υποστηρίζουν ως θεσμός στοιχίζει ακριβά, ενώ με τα χρόνια έχει ξεφτίσει, καθώς για τις φετινές εργασίες που ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα(0107) δεν υπήρχαν μεγάλες αναφορές στον Τύπο παρά μόνο μονόστηλα.

Σύμφωνα με το παραπολιτικό ρεπορτάζ, οι ενδοιασμοί του προέδρου της Βουλής  να προχωρήσει σε αυτήν την κατάργηση, έγκεινται στην αναμενόμενη αντίδραση του εν ενεργεία βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και εμπνευστή του θεσμού Απόστολου Κακλαμάνη.

Φέτος, η Βουλή των εφήβων στοίχισε στο κράτος περίπου 150.000 ευρώ, πολύ λιγότερα συγκριτικά με άλλες χρόνιες , όπου διατυπώνονται καταγγελίες ότι δαπανήθηκαν πολύ μεγαλύτερα ποσά .

Δεν ξέρω γιατί το τελευταίο διάστημα προωθείται μια λογική – το είδαμε αυτό και στην ΕΡΤ- ότι πονάει κεφάλι, κόβω κεφάλι.

Διαφωνώ κάθετα με την κατάργηση του θεσμού της Βουλής των Εφήβων, διότι ειδικά σήμερα τα παιδιά -που από πολλούς χαρακτηρίζονται ως η χαμένη γενιά από τα λάθη των μεγάλων που οδήγησαν σε λιτότητα και γιγάντωσαν την ανεργία- δεν έχουν πολλούς τρόπους για να εκφραστούν και ειδικά να ασκήσουν κριτική στους πολιτικούς που εκλέχθηκαν για να σχεδιάσουν το μέλλον τους.

Άλλωστε η δημιουργική κριτική δεν πρέπει να φοβίζει κανέναν.

Ενδεικτικά θα αναφέρω δύο τοποθετήσεις μαθητών που τουλάχιστον σε μένα έμειναν χαραγμένες στη μνήμη μου :

Το 2011 η Μαρία Κοτίβα, μαθήτρια της Β’ Λυκείου, απαντώντας στο “μαζί τα φάγαμε” του Θόδωρου Πάγκαλου , είπε από το βήμα της Βουλής των Εφήβων:

“Δεν θα χαϊδέψω αυτιά, θα σας πω κάτι που δεν θα σας αρέσει. Αν δεν μας κρύβατε τόσα χρόνια τα οικονομικά στοιχεία δεν θα είχαμε φτάσει ως εδώ. Μαζί τα φάγαμε; Δεν νομίζω!”

Την Παρασκευή 19 Ιουνίου του 1996,  στην Α’ σύνοδο της Βουλής των Εφήβων η νεαρή Ελεονώρα Κοκαβέση έκλεψε την παράσταση. Κατάφερε σε δέκα μόλις λεπτά να παρουσιάσει το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης Ελληνικών σχολείων στη Βόρειο Ήπειρο αλλά και τα προβλήματα των Βορειοηπειρωτών που ήρθαν να ζήσουν στην Ελλάδα. Το βίντεο αυτό έπαιζε για μέρες σε όλα τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια αλλά και στις εφημερίδες που έκαναν αναφορά με σχετικά άρθρα.

Σας το παραθέτω:

Οι έφηβοι πρέπει να μιλούν να ζητούν και να διεκδικούν, Και η πολιτεία οφείλει να επενδύει σε αυτούς.

Αν κάποιοι που διοργανώνουν αυτό το πρόγραμμα κακομεταχειρίζονται τα χρήματα μας να εντοπιστούν και να τους αποδοθούν ευθύνες. Αλλά η λογική, ό,τι κοστίζει κόβεται δεν πρέπει να γίνει κανόνας για την εκτελεστική εξουσία. Ειδικά στους νευραλγικούς τομείς της παιδείας και της υγείας.

Άλλωστε και η εφηβεία κοστίζει και ειδικά στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Φροντιστήρια (λόγω της ανεπάρκειας στη δημόσια παιδεία), εξωσχολικές δραστηριότητες κ.α. Τι πάει να πει αυτό ότι θα καταργήσουμε και την εφηβεία;;;

Για την ιστορία ο θεσμός της Βουλής των Εφήβων δημιουργήθηκε από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη με στόχο να υπάρξει ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα απευθύνεται στους μαθητές όλων των σχολείων της χώρας, του απόδημου ελληνισμού και της Κύπρου. Κύριος στόχος του προγράμματος που ξεκίνησε την λειτουργία του το σχολικό έτος 1995-1996, ήταν η καλλιέργεια της θετικής στάσης των νέων ανθρώπων απέναντι στα κοινά, αλλά και η ευαισθητοποίησή τους σε αρχές, κανόνες και αξίες της δημοκρατίας.

Φέτος, στην προκαταρκτική διαδικασία του προγράμματος της Βουλής των Εφήβων εκδήλωσαν ενδιαφέρον και συμμετείχαν 10.242 μαθητές από τη Β΄ τάξη όλων των τύπων Λυκείου της χώρας (ενιαία, ημερήσια, εσπερινά, δημόσια, ιδιωτικά, ειδικά), Τ.Ε.Ε./ΕΠΑΛ Α΄ Κύκλου του ΥΠ.Ε.Π.Θ. και του Ο.Α.Ε.Δ., καθώς και των αντίστοιχων Λυκείων και Τεχνικών Σχολών της Κύπρου και ελληνικών σχολείων του εξωτερικού.

Στο σύνολο των “300” εφήβων βουλευτών που επελέγησαν, οι 260 είναι από την Ελλάδα, οι 20 από την Κύπρο και οι 20 από την ομογένεια.

Εκτός από τη φιλοξενία και την μεταφορά των μαθητών το κράτος επιβαρύνθηκε και με το κόστος μετακίνησης των μαθητών για την επίσκεψη τους στο Μουσείο της Ακρόπολης και για να παρακολουθήσουν μια παράστασης στο Ηρώδειο.

Το NEWS 247 κάλυψε και φέτος την ολομέλεια της Βουλής των Εφήβων που ασχολήθηκε με την ενδοσχολική βία. Ας ελπίσουμε ότι θα καλύψουμε τις εργασίες των εφήβων βουλευτών και του χρόνου.

*Ο Φώτης Νάκος είναι αρχισυντάκτης του NEWS247. Έχει εργαστεί στον “Ταχυδρόμο” και στις εφημερίδες “Ελεύθερος” και “Αδέσμευτος Τύπος”, την τηλεόραση της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ και στο ρ/σ City και έχει σπουδάσει “Ελληνικό πολιτισμό” στο ανοικτό πανεπιστήμιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα