Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τους τρεις της συγκυβέρνησης

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τους τρεις της συγκυβέρνησης
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο Πρωθυπουγός Αντώψνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευταγ. Βενιζέλος λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στην Βουλή την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012 για την οριστικοποίηση του νέου πακέτου οικονομικών μέτρων. Στην σύτσκεψη συμμετείχαν επίσης και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Εργασίας Γιώργος Βρούτσης(EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) Eurokinissi

Η ανάγνωση της επόμενη ημέρας για τρία κόμματα της συγκυβέρνησης και τους πολιτικούς αρχηγούς τους

Ειλικρινά μόνο από επαγγελματική διαστροφή θα μπορούσε κάποιος να παρακολουθήσει χθες τη κρίσιμη ολομέλεια του κοινοβουλίου για τη ψήφιση του μνημονίου 3.

Το επίπεδο χαμηλό. Οι βουλευτές αδιάβαστοι  και οι περισσότεροι με λεξιλόγιο πολιτικού καφενείου.

Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα δεν κατάφεραν να ξεκαθαρίσουν στη κοινή γνώμη αν ο ονομαστικός τους μισθός είναι 7000 ευρώ όπως  υποστήριξαν επιδεικνύοντας μισθολογικά εκκαθαριστικά δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ή 5.600 ευρώ, όπως υποστήριξαν αργότερα στα τηλεοπτικά παράθυρα βουλευτές του ΠΑΣΟK και της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν νομίζω ότι αξίζει κανείς να σταθεί περισσότερο στην εικόνα του κοινοβουλίου, αλλά στην ουσία που είναι ότι έστω και με οριακή υπερψήφιση το μνημονίου 3, είναι πλέον νόμος του κράτους.

Ας δούμε τώρα την επόμενη μέρα, που κατά τη γνώμη μου δεν θα είναι εύκολη για τους τρεις Κυβερνήτες της χώρας…

Ο Αντώνης Σαμαράς θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα τρία βασικά ζητήματα.

Πρώτον: Αν τυχόν δεν γίνει η εκταμίευση της δόσης μέχρι τις 16 Νοεμβρίου και ειδικά μετά την υπερψήφιση του μνημονίου 3, θα πρέπει να  εξηγήσει πως θα τα βγάλει πέρα με μηδέν αποθεματικό στα ταμεία όπως ο ίδιος άλλωστε δήλωσε.

Είναι σίγουρο ότι αυτήν την ατάκα του πρωθυπουργού θα  εκμεταλλευτούν στο έπακρον τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, για να υποστηρίξει για άλλη μια φορά την επιχειρηματολογία του, περί πλαστών εκβιαστικών διλημμάτων.

Δεύτερον: Ο πρωθυπουργός είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό και μάλιστα  θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή και στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Όμως, σε κάθε ανασχηματισμό πάντα υπάρχουν δυσαρεστημένοι δεν ξέρω αν στην παρούσα φάση ο κ. Σαμαράς έχει την πολυτέλεια να ρισκάρει σε αυτό το επίπεδο, όταν ήδη η Ν.Δ μετά την διαγραφή του  βουλευτή Κοζάνης Γιώργου Κασαπίδη, μετρά  πλεόν126 βουλευτές.

Και τέλος, ήδη στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ διαχέεται δυσαρέσκεια προς τους χειρισμούς του κ. Στουρνάρα, που επιμένει στην πολιτική να καταθέτει χειρόγραφες τροπολογίες της τελευταίας στιγμής για τις οποίες συχνά  δεν είναι ενημερωμένοι  οι βουλευτές. Άγνωστο παραμένει αν αυτή η μορφή δυσαρέσκειας  εξελιχθεί το μέλλον και σε δημόσια αμφισβήτηση.

Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ

Όμως και στο ΠΑΣΟΚ η επόμενη ημέρα δεν θα είναι και τόσο ρόδινη. Ήδη με την ψήφιση του μνημονίου η κοινοβουλευτική του ομάδα συρρικνώθηκε σε πρώτη φάση στους 27 και με την ανεξαρτητοποίηση του Μίμη Ανδρουλάκη στους 26 Βουλευτές, όταν η Χρυσή Αυγή π.χ διαθέτει 21 βουλευτές.

Όμως τα ζόρικα για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, έρχονται καθώς θα αμφισβητηθεί ανοικτά από τον Ανδρέα Λοβέρδο , ενώ σίγουρα θα δυσκολευτεί να επιλέξει αυτούς που θα στελεχώσουν μαζί του, την κυβέρνηση Σαμάρα, καθώς νέες απώλειες και με δεδομένο ότι η στάση της ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, θα οδηγήσουν ακόμα και στην αμφισβήτηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Άλλωστε σίγουρα ο κ. Βενιζέλος ειδικά αυτήν την περίοδο το τελευταίο που θα επιθυμούσε ήταν μια  εκλογική αναμέτρηση καθώς και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ δεν θα είχε κανένα μέλλον. Ίσως έτσι ερμηνεύονται και οι πιέσεις  και η κριτική που ασκούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στους συναδέλφους τους, της ΔΗΜΑΡ, ώστε πλέον από εδώ και  μπρος να ψηφίζουν τα νομοσχέδια.

Τέλος ο κ. Βενιζέλος προβληματίζεται  για το αν η  διαρροή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί και με διαρροή στελεχών και βουλευτών.

Και στη ΔΗΜΑΡ ανεβαίνει η θερμοκρασία

Σίγουρα όμως και στη ΔΗΜΑΡ  επικρατεί προβληματισμός και περισυλλογή.

Στην Αγίου Κωνσταντίνου, ελπίζουν ότι τουλάχιστον στην ψηφοφορία της Κυριακής για τον προϋπολογισμό οι βουλευτές θα κρατήσουν ενιαία στάση, αλλά και αυτό φαντάζει δύσκολο όταν ήδη δύο στελέχη ψήφισαν όχι στο μνημόνιο 3  και άρα  σύμφωνα με τη λογική ότι θα πρέπει να ψηφίσουν “όχι” και στον προϋπολογισμό.

Ο Φώτης Κουβέλης δηλώνει ότι η ΔΗΜΑΡ θα συνεχίσει να στηρίζει τη κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά είναι αμφίβολο αν στο επικείμενο ανασχηματισμό θα εκπροσωπείται και αυτό γιατί τουλάχιστον ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης , φέρεται να επιθυμεί διακαώς να παραιτηθεί.

Το σημαντικότερο πρόβλημα της ΔΗΜΑΡ είναι ότι δεν παρουσιάζει συμπαγή ομάδα και αυτό σε μια δύσκολη φάση μπορεί να προκαλέσει ρωγμές. Άλλωστε δεν ήταν και ότι πιο κομψό οι βουλευτές της,  Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου, να περιμένουν να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία για να δουν αν οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους ψηφίσουν  παρών και να  περιμένουν τη δεύτερη ανάγνωση, για να πράξουν και αυτοί το ίδιο.

Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τους τρεις της συγκυβέρνησης καθώς λίγο ή πολύ αντιμετωπίζουν εσωκομματικά προβλήματα και αν  υπάρξει νέα αστοχία είτε πολιτική είτε οικονομική , είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε εκλογές…   

*Ο Φώτης Νάκος είναι αρχισυντάκτης του NEWS247. Έχει εργαστεί στον “Ταχυδρόμο” και στις εφημερίδες “Ελεύθερος” και “Αδέσμευτος Τύπος”, την τηλεόραση της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ και στο ρ/σ City και έχει σπουδάσει “Ελληνικό πολιτισμό” στο ανοικτό πανεπιστήμιο.    

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα