Πορτογαλικό θαύμα, ελληνική (κυβερνητική) παθογένεια

Πορτογαλικό θαύμα, ελληνική (κυβερνητική) παθογένεια
O Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο. AP Photo/Armando Franca

Ριζοσπαστικές επιλογές-με τον στρατό σε κεντρικό ρόλο-, σοβαρός σχεδιασμός, κοινωνία που συστρατεύθηκε και ιδού το εμβολιαστικό θαύμα της Πορτογαλίας.

Τον Απρίλιο του 1974 ο στρατός απήλλαξε την Πορτογαλία από την πολύχρονη δικτατορία. Η Επανάσταση των Γαρυφάλλων έριξε τη χούντα μέσα σε λίγες ώρες. Αναίμακτα. Γιατί ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους και έγινε ένα με τον στρατό.

Τώρα, με την πανδημία «επενέβη» πάλι ο στρατός! Που ανέλαβε εξ ολοκλήρου την επιχείρηση και τον έλεγχο του εμβολιασμού. Κι έτσι, τον Νοέμβριο του 2021- και ενώ υποτροπιάζει σε πολλές χώρες η πανδημία- όλοι μιλούν για το θαύμα της Πορτογαλίας: κορυφαία χώρα σε εμβολιασμούς, κανονικός ρυθμός ζωής χωρίς νέα μέτρα.

Το θαύμα επιτελέστηκε με την βοήθεια της κοινωνίας φυσικά. Η οποία πείστηκε από την σοβαρότητα, την ευθύτητα και την ειλικρίνεια του ανθρώπου που ορίστηκε επικεφαλής του εγχειρήματος από την σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Ενας εν ενεργεία αντιναύαρχος ο έχων το γενικό πρόσταγμα. Ο 60χρονος Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο. Ο οποίος επένδυσε στην κοινωνία. Επεισε τον κόσμο να γίνει στρατιώτης στον πόλεμο για το κοινό καλό. Επέμενε στην ιδέα του ανήκειν στη συλλογική προσπάθεια. Επεισε πρωτίστως με το σχέδιο που παρουσίασε. Ας τον ακούσουμε:

«Αρχικά εξασφάλισα ότι θα ήταν επιχειρησιακά εφικτό να εμβολιάζουμε με τον ίδιο ρυθμό σε όλη τη χώρα» (σ.σ. Ημερησίως πραγματοποιούνταν από 100.000 έως 150.000 εμβολιασμοί σε κέντρα που δημιουργήθηκαν εκτός νοσοκομείων, αξιοποιώντας δημόσιους χώρους, όπως π.χ. στάδια).

«Τα κέντρα ήταν παντού τα ίδια, με κοινές προδιαγραφές. Θύμιζαν εργοστάσια εμβολιασμού. Την οργάνωση και το lay out ήλεγχαν με στρατιωτικό τρόπο στρατιωτικοί».

«Οι μισοί εργαζόμενοι προέρχονταν από το εθνικό σύστημα υγείας, οι υπόλοιποι από την τοπική αυτοδιοίκηση. Τους έκανα να συνεργαστούν σε μια επιχείρηση, την ενορχήστρωση της οποίας είχε ο στρατός».

Μέρα νύχτα στα εμβολιαστικά κέντρα ο αντιναύαρχος. Και παρών συνεχώς στα ΜΜΕ. Παντού με τη στολή του. Κατάφερε να παντρέψει τα χαρακτηριστικά του στρατού με την κουλτούρα των «άλλων». Των εργαζομένων, στην επιχείρηση εμβολιασμού, μεθ΄ων και ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ηπιος, με απόλυτη γνώση του θέματος, με πειστικά επιχειρήματα για την ανάγκη εμβολιασμού και βέβαια ξεκάθαρος. Υπενθύμιζε ότι δεν είναι πολιτικός, ότι δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες και ότι θα επιστρέψει στους στρατώνες όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Ε, αυτό έκανε!

Τέλη Μαϊου του 2021, η Πορτογαλία- που ζεί κυρίως από τον Τουρισμό- αντιμετώπισε έναν εφιάλτη: ενώ είχε χαλαρώσει τα μέτρα και είδε πλήθη τουριστών να συρρέουν στη χώρα, ξαφνικά βρέθηκε στο  κόκκινο. Η πανδημία έδειξε τα δόντια της και οι τουρίστες εγκατέλειπαν μαζικά τη χώρα. Καταστροφή.

Όμως ο Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο δεν απογοητεύτηκε. Ουτε τα παράτησε. Με νέα ορμή- ας πούμε: με αγαπητική αυστηρότητα– ξεκαθάρισε ότι η μόνη λύση είναι το εμβόλιο. Να φτάσει στο 85% το ποσοστό των εμβολιασμένων. Ε, το πέτυχε. Εξηγήσιμο, λοιπόν, το θαύμα:

…Όχι. Στην Πορτογαλία δεν ακούστηκε από τα χείλη του πρωθυπουργού, όπως εδώ, ότι «ξεμπλέξαμε» με την πανδημία. Κι όταν ψιθυρίστηκε, το πήραν πίσω μετά το σοκ του Μαϊου 2021.

Όχι. Εκεί, την προσπάθεια να πειστεί ο κόσμος για το εμβόλιο την είχε αναλάβει κυρίως ένας. Ο αντιναύαρχος. Εδώ, χίλιοι νοματαίοι. Σύμβουλοι του πρωθυπουργού, παρασύμβουλοι, υπουργοί και βουλευτές. Η σύγχυση αναπόφευκτη.

Όχι. Στην Πορτογαλία δεν κατέστησαν τρόφιμοι των ΜΜΕ τα μέλη της Επιτροπής, κάνοντας (και) το προσωπικό τους παιχνίδι. Ενώ εδώ…

Όχι. Στην υπέροχη χώρα της Ιβηρικής η κυβέρνηση δεν λειτούργησε ψηφοθηρικά, όπως η ημέτερη. Δεν έκανε χατήρια στην Εκκλησία και σε λογής ακροατήρια. Και φυσικά, η Εκκλησία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, εν αντιθέσει προς τη δική μας που αφυπνίστηκε οψίμως.

Όχι. Στην Πορτογαλία δεν δημιουργήθηκε σάλος από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, όταν αποφασίστηκε να παίξει πρωτεύοντα ρόλο ο στρατός και να αναλάβει το εγχείρημα του εμβολιασμού ένας στρατιωτικός. Αν υπήρχε εδώ τέτοια επιλογή, ξέρουμε πολύ καλά τι θα συνέβαινε…

Και μια υπόμνηση για το τέλος: Η Ελλάδα τα πήγε άριστα στην πρώτη καραντίνα. Αντιθέτως, η κατάσταση στην Πορτογαλία ήταν προβληματική (πολλές ανθρώπινες απώλειες, ηλεκτρισμένη κοινωνία κλπ).

Τώρα συμβαίνει το αντίθετο. Με τις ευθύνες για την αρνητική εξέλιξη να βαρύνουν πρωτίστως την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΥΓ: Το υλικό για το πορτογαλικό θαύμα το πήραμε από μια έξοχη συνέντευξη του αντιναυάρχου  Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο στην Ιωάννα Φωτιάδη της «Καθημερινής».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα