Γιατί αρνείται τον όρκο του Harvard ένας καθηγητής του;

Γιατί αρνείται τον όρκο του Harvard ένας καθηγητής του;

Πραγματοποιούνται ενδελεχείς έρευνες για να βρεθούν οι λόγοι της οργής του Κ. Γαβρόγλου για τον όρκο του ΠΑΜΑΚ

Μετά τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε το Υπ. Παιδείας στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον “όρκο” που εμπνεύσθηκε ο πρύτανης του Ιδρύματος, θα ήθελα διακαώς να ακούσω ποια είναι τα σημεία εκείνα του όρκου με τα οποία διαφωνεί ο αξιότιμος κος Γαβρόγλου. Ιδίως καθώς ο συγκεκριμένος “όρκος” αποτελεί τμήμα ενός αντίστοιχου κειμένου που διανέμεται στους φοιτητές του Χάρβαρντ. Ενός από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο δηλαδή, το οποίο ωστόσο έχει γίνει σύμβολο της επάρατης αριστείας για την Κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς. Ακόμη και για τον ίδιο τον Γαβρόγλου που έχει διδάξει στο διάσημο ίδρυμα.

Γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που ο κος Γαβρόγλου “δαγκώνει το χέρι που τον τάιζε”. Στις αρχές του χρόνου μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής είχε δηλώσει ότι «Η Φινλανδία μαζί με το Χάρβαρντ κοντεύουν να αποκτήσουν μία μεταφυσική ιερότητα στην Ελλάδα», ενώ στην πραγματικότητα δεν λείπουν τα προβλήματα. Εϊναι προφανές ότι ο κος Γαβρόγλου μιλάει με τον σνομπισμό που του επιτρέπει το γεγονός ότι “τα έχει δει όλα, τα έχει κάνει όλα”, σαν τον Μίκ Τζάγκερ δηλαδή.

Ο φουκαράς ο όρκος ωστόσο μοιάζει βγαλμένος από κήρυγμα σε αυστηρή ευαγγελική εκκλησία της Μασαχουσέτης. Μιλάει για το καλό, την πρόοδο και την αριστεία (ναι αυτή που αποτελεί ρετσινιά κατά τον προκάτοχο του κου Γαβρόγλου). Ακόμη και το μικρό απόσπασμα που επέλεξε ο Αχ. Ζαπράνης στην απέλπιδα προσπάθειά του να προσδώσει στο ΠΑΜΑΚ, λίγη από την αίγλη του περίφημου μορφωτικού ιδρύματος των ΗΠΑ, αποτελεί ύμνο προς το καλό. Λέει λοιπόν ο “όρκος”:

«Εμείς οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς ξεκινάμε τις σπουδές μας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνδράμουμε στη γνώση θα διατηρήσουμε τις αξίες του Πανεπιστημίου και θα υιοθετήσουμε τη νοοτροπία της αριστείας μέσα από τη μελέτη και την έρευνα. Εμείς οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διαβεβαιώνουμε ότι θα φροντίσουμε να δρούμε μέσα κι έξω από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με αξιοπρέπεια ήθος και θα συμβάλουμε στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ποιότητας ελευθερίας δημοκρατίας αξιοκρατίας και προσωπικής ανάπτυξης”

Η αντίδραση των αριστεριστών στο πανεπιστήμιο ήταν άμεση. Φοιτητές οργανωμένοι υπό τον βαρύγδουπο τίτλο Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (ας παραβλέψουμε προς στιγμή την πολυδιάσπαση της αριστεράς ιδίως στα πανεπιστήμια, όπου όλοι θέλουν να γίνουν αρχηγοί) εγκαλεί τον κο. Ζαπράνη θέτοντας τον εξής “προβληματισμό”: «Με ποιο δικαίωμα καλεί τους πρωτοετείς να ταυτιστούν με τα ιδεολογήματά του;» Δεν γνωρίζω τι ζητούν οι  120 ενωμένοι αριστεροί φοιτητές αλλά ούτε βρίσκω κάποιο ιδεολόγημα, άξιο συζήτησης στον “‘όρκο”.

Ο κος Γαβρόγλου ωστόσο μοιάζει να έχει χάσει την ουσία του θέματος όπως και την μπάλα. Είναι αδιανόητο την ώρα που ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, κλείνει διαμαρτυρόμενο για την αδυναμία των αρχών να ελέγξουν παραβατικές συμπεριφορές, ο κος Γαβρόγλου να ασχολείται με μια “επαρχιώτικη” κίνηση του Πρύτανη του ΠΑΜΑΚ αλλά να μην έχει ως μόνο του μέλημα τη βελτίωση των συνθηκών στο ΟΠΑ αλλά και στα πανεπιστήμια όλης της χώρας.

Είναι ακόμη πιο αδιανόητο να χρησιμοποιεί τέτοια γλώσσα μίσους στην ανακοίνωση του Υπ. Παιδείας για το θέμα. Το αρμόδιο για την εκπαίδευση Υπουργείο καλεί τον κο Ζαπράνη να διαβάσει στους φοιτητές του διάφορες άσχετε φράσεις που μοιάζουν με τιμωρία του Μπάρτ Σίμπσον. Δείτε και μόνοι σας:

-Δεν θα χρησιμοποιώ εμπρηστικές εκφράσεις στις συνεντεύξεις μου, μιας και η ελληνική γλώσσα διαθέτει λεξικό πλούτο ώστε να μπορώ να εκφράζομαι με ευπρέπεια.

-Δεν θα στέλνω επιστολές στους συναδέλφους μου πρυτάνεις που με γελοιοποιούν, μιας και η αυτογελοιοποίησή μου αντανακλάται και στο Πανεπιστήμιό μου.

-Δεν θα διδάσκω σε εννέα μεταπτυχιακά, μιας και δεν είναι σωστό να διπλασιάζω τον μισθό μου σε βάρος νέων επιστημόνων.

-Δεν θα απειλώ ότι θα κλείσω τα μεταπτυχιακά προγράμματα, μιας και η ίδρυση και λειτουργία τους δεν εξαρτάται από εμένα προσωπικά αλλά είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαδικασιών.

-Δεν θα καλώ κάθε λίγο την αστυνομία στο Πανεπιστήμιο, μιας και η Δημοκρατία παρέχει πολλούς τρόπους να επιλύει διαφορές.

-Και τέλος, δεν θα ζητήσω από τους φοιτητές και φοιτήτριες να διαβάζουν κείμενα που τους στέλνω, μιας και η αρλουμπολογία πρέπει να έχει όρια.

Ο κος Γαβρόγλου είναι φανερό ότι έχασε την ψυχραιμία του. Όμως το μίσος ενός τμήματος της Κυβέρνησης για το Χαρβαρντ και την αριστεία αποτελεί επιλογή και όχι αντίδραση εν θερμώ. Προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ένας κοσμοπολίτης σαν τον Κ. Γαβρόγλου να έχει τέτοιες απόψεις. Ο ίδιος ο βίος του καταδεικνύει το αντίθετο. Επειδή ήταν καλός καθηγητής έχει διδάξει σε κορυφαία πανεπιστήμια όπως το Harvard και το Cambridge. Για την αξία του και όχι για το παχύ μουστάκι του τον επέλεξε το ίδρυμα Λάτση για μέλος του διοικητικού του συμβουλίου.

Το Harvard είναι για τους αμετανόητους αριστεριστές το ανάλογο της Βαστίλλης για τους καταπιεσμένους Γάλλους. Αισθάνονται μειονεκτικά απέναντι σε ένα τόσο λαμπρό ίδρυμα που προσφέρει τη γνώση του για το καλό ολόκληρης της ανθρωπότητας. Για αιώνες η ιατρική σχολή του Αμερικανικού πανεπιστημίου ανακαλύπτει τρόπους για να βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων. Μόλις χθες ερευνητές της σχολής ανακοίνωσαν πρόοδο στην έρευνα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Κάθε μέρα ανακοινώνουν σπουδαίες ανακαλύψεις. Τα πανεπιστήμια που υπερασπίζονται διαχρονικά σχεδόν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις πρέπει να επιδιώξουν να μεταφέρουν αυτές τις αξίες στους φοιτητές τους. Γιατί από τάβλι, πρέφα και ανάλυση για την αποτυχία του υπαρκτού σοσιαλισμού έχουμε υπερπλεόνασμα.

Στις 8 Ιουνίου, το πλαφόν χρηματοδότησης από τον ΕLA μειώθηκε στα 44,2 δις ευρώ και μέσα σε έξι μήνες, μειώθηκε στα 26,9 δις ευρώ. Η μεγαλύτερη μείωση στους μήνες αυτούς, ήταν σιτς 26 Οκτωβρίου, κατά 4 δις ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος υποβάλλει αίτημα για μείωση των αναγκών των ελληνικών τραπεζών σε κεφάλαια, δύο φορές το μήνα. Ετσι, στις 21 Σεπτμεβμρίου, το πλαφόν ήταν 33,6 δις ευρώ και αντιστοιχούσε σε μείωση 3 δις ευρώ, στις 4 Οκτωβρίου, υποχώρησε άλλο 1 δις ευρώ, στα 32,6 δις ευρώ και σήμερα, το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης «κατηφόρισε» στα 26,9 δις ευρώ.

Πρόκειται για μία νέα μείωση κατά 1,7 δις ευρώ, συνεπής σε μία πορεία αποκλιμάκωσης που έχει ξεκινήσει επιτυχώς εδώ και μήνες. Ετσι, με βάση το χθεσινί αίτημα 9 8 Νοεμβρίου), το πλαφόν χορήγησης κεφαλαίων από τον πολύ ακριβό μηχανισμό ενίσχυσης ρευστότητας (ELA) , έχει υποχωρήσει στα 26,9 δις ευρώ.

Αυτό γίνεται από τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες μπορούν πλέον να χρηματοδοτηθούν και από άλλες πηγές, καθώς και από τις ξένες αγορές και να χρησιμοποιήσουν ακόμη και έντοκα γραμμάτια, που για την ΕΚΤ δεν είναι αποδεκτά.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1,7 δισεκ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αυτό τονίζει και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία σε ανακοίνωσή της, διευκρινίζει ότι «στις 8 Νοεμβρίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 26,9 δισεκ. ευρώ έως και την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος».

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα