Ο,τι πεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου…

Ο,τι πεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου…

Στην Ελλάδα η προτροπή αυτή δεν έχει ιδιαίτερη πέραση. Καθένας (νομίζει ότι μπορεί να) λέει ό,τι θέλει χωρίς συνέπειες.

Η φράση του τίτλου είναι μια τυποποιημένη έκφραση, την οποία συνηθίζουν να λένε οι αστυνομικοί στις ΗΠΑ σε όποιον συλλαμβάνουν. Την ξέρουν όλοι, γι’ αυτό και προσέχουν τι θα πουν.

Στην Ελλάδα η προτροπή αυτή δεν έχει ιδιαίτερη πέραση. Καθένας (νομίζει ότι μπορεί να) λέει ό,τι θέλει χωρίς συνέπειες. Στην κατηγορία των πολιτικών προσώπων αυτή η συνήθεια τείνει να γίνει κανόνας. Εκστομίζουν καθημερινά τα πάντα-σε ορισμένες περιπτώσεις κυριολεκτικά ό,τι τους κατέβει- και μετά διαμαρτύρονται κι από πάνω, επειδή παίρνει διαστάσεις, που δεν είχαν υπολογίσει όταν το έλεγαν.

Υπάρχουν δύο πρόσφατα τέτοια παραδείγματα.

Το πρώτο: ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής πήγε και συνάντησε τον γνωστό(δεν χρειάζεται κάτι άλλο…) Μητροπολίτη Αμβρόσιο. Και, για να ψηφοθηρήσει, έβαλε την φωτογραφία στην ιστοσελίδα του. Μετά τον σάλο που ξέσπασε ψέλλισε διάφορες δικαιολογίες για «στοχοποίησή» του και τα παρόμοια.

Το δεύτερο: Γνωστοί καλλιτέχνες-συνδικαλιστές ζήτησαν να συναντηθούν με τον αρχηγό της ΝΔ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των πνευματικών δικαιωμάτων τους. Οι προπαγανδιστές του κόμματος, όμως, έκαναν τη συνάντηση προεκλογικό σποτ. Μετά τις διαμαρτυρίες των καλλιτεχνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποχρεώθηκε να δώσει διευκρινίσεις, μιλώντας όμως για «διαστρέβλωση» όσων έγιναν.

Το τρίτο κρούσμα, με «θύμα» και πάλι τον κ. Μητσοτάκη, ήταν σοβαρότερο. Μιλώντας τις προάλλες σε ένα οικονομικό φόρουμ στην Κύπρο, έκανε μια-στην επιεικέστερη περίπτωση αμφιλεγόμενη- αναφορά στα «δώρα των Χριστουγέννων». Ιδού πώς το είπε(αντιγράφουμε από την ανακοίνωση που υπάρχει στην ιστοσελίδα της ΝΔ):

«Η κυβέρνηση αυτή δεν έμαθε τίποτα από τα λάθη του παρελθόντος. Και με πάσα ειλικρίνεια δεν θέλω μια κοινωνία η οποία στηρίζεται στα δώρα των Χριστουγέννων. Οι νέοι Έλληνες δε θα έπρεπε να περιμένουν το δώρο των Χριστουγέννων στο τέλος της χρονιάς, ώστε επί της ουσίας να μετατραπούν σε ομήρους ενός πελατειακού συστήματος. Αντί για παροχές, θέλω να εστιάσουμε στη δημιουργία ευκαιριών».

Η κυβερνητική προπαγάνδα, αν και με αρκετή καθυστέρηση, άδραξε την ευκαιρία και ερμήνευσε την αναφορά αυτή ως προαναγγελία της πρόθεσης μιας κυβέρνησης υπό τον κ. Μητσοτάκης «να κόψει τα δώρα». Και πάλι η ΝΔ υποχρεώθηκε να δώσει εξηγήσεις. Ο ίδιος ο αρχηγός της μίλησε για «ψεύτικες ειδήσεις». Όμως, την αφορμή την έδωσε ο ίδιος. Αυτό που είπε- είτε το διατύπωσε ο ίδιος λάθος είτε μεταφράστηκε έτσι- ήταν παρεξηγήσιμο. Ηταν μια γκάφα.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το βράδυ της Δευτέρας συνέντευξη στην τηλεόραση του ALPHA. Οταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί μετά τις εθνικές εκλογές, αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση, ώστε να μη γίνουν δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική. Όμως, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η κυβέρνηση αυτή να περιλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ζητεί επίμονα το Κίνημα Αλλαγής, ο πιθανότερος (συν)εταίρος σε μια τέτοια κυβέρνηση. Ιδού πώς το είπε ο κ. Μητσοτάκης(αντιγράφουμε πάλι από την ιστοσελίδα της ΝΔ, για να μην υπάρχει καμία νέα «παρεξήγηση»):

«Αν με ρωτάτε αν αυτή η Κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει το ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή του μορφή, σας λέω κατηγορηματικά πως όχι.  Ο κ. Τσίπρας όσο εξακολουθεί τουλάχιστον να είναι Πρόεδρος και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρω και τι μπορεί να γίνει μετά τις εκλογές, αλλά αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτόν τον κ. Τσίπρα δεν μπορεί να αποτελεί μέρος καμίας πλατειάς πολιτικής συμμαχίας, συμπόρευσης για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο».

Πάμε τώρα μερικά χρόνια πίσω. Παραμονές των εκλογών του 2012. Όταν ο Αντώνης Σαμαράς, τότε αρχηγός της ΝΔ διαβεβαίωνε(όχι απλώς «κατηγορηματικά», όπως σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και «ρητά») ότι δεν επρόκειτο να συνεργαστεί ποτέ με το ΠΑΣΟΚ. Ακούστε τον εδώ:

Τι συνέβη την επομένη των εκλογών; Ο κ. Σαμαράς σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας με το υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο ΠΑΣΟΚ.

Επιμύθιον: φρόνιμο είναι οι πολιτικοί αρχηγοί-και ιδιαιτέρως όσοι έχουν πιθανότητες να κυβερνήσουν- να προσέχουν διπλά τα λόγια τους, για να αποφεύγουν τις «παρεξηγήσεις» και τις «γκάφες» και για να μην εκτίθενται ανεπανόρθωτα, όταν οι διαβεβαιώσεις τους ανατρέπονται.

Για να μη γίνουν τα λόγια τους «έπεα πτερόεντα», ας προσέξουν πώς το είχε πει ο Κινέζος φιλόσοφος Λάο Τσε: «Τα ειλικρινή λόγια δεν είναι ωραία. Και τα ωραία λόγια δεν είναι ειλικρινή».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα