Όταν η οικονομία αλλάζει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού

Όταν η οικονομία αλλάζει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού
Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις». Τρίτη 1 Αυγούστου 2017(EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΙΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ) Eurokinissi

Η φετινή ΔΕΘ έχει κάτι διαφορετικό. Μία διπλή πρόκληση και για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η φράση “ενόψει της ΔΕΘ” χαρακτηρίζει όλων των ειδών τα πολιτικά ρεπορτάζ: η εκάστοτε κυβέρνηση, ο κάθε φορά πρωθυπουργός, ο εκάστοτε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προετοιμάζονται για την εμφάνισή τους στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς η αντιπαραβολή της παρουσίας τους εκεί σηματοδοτεί και την πρώτη σοβαρή μάχη εντυπώσεων κατά την έναρξη της νέας, κάθε φορά, πολιτικής περιόδου.

Από την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο, η ΔΕΘ άλλαξε πλήρως χαρακτήρα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον εκάστοτε πρωθυπουργό: το καλάθι του ήταν άδειο ή σχεδόν άδειο, ενώ από το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο δεν ανακοινώνονταν παροχές και αυξήσεις, αλλά… χαράτσια στα ακίνητα και άλλες “δυσάρεστες, αλλά αναγκαίες” θυσίες. Και όποιος διεκδικητής της εξουσίας “τολμούσε” να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, της υποσχεσιολογίας και της παροχολογίας, το έβρισκε -και το βρίσκει ακόμη- μπροστά του όταν αναλάμβανε τα ηνία της χώρας.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, η φετινή ΔΕΘ έχει όντως κάτι διαφορετικό: μία διπλή πρόκληση και για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο μεν πρωθυπουργός ανεβαίνει μεν με καλάθι άδειο -άλλωστε, Μνημόνιο έχουμε ακόμη και ασφυκτικές δεσμεύσεις…- ωστόσο είναι η πρώτη φορά που οριστικώς και τελεσιδίκως ένας πρωθυπουργός μπορεί να υποστηρίξει -και να γίνει πιστευτός- ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι βγήκαμε από την κρίση. Ούτε ότι τελείωσαν οι προκλήσεις για την κυβέρνηση και τη χώρα. Όμως, τα καλά νέα που προκύπτουν από το μέτωπο της οικονομίας δείχνουν ότι, αν μη τι άλλο, η περίφημη “εσωτερική υποτίμηση” ολοκληρώθηκε και… χειρότερα δεν γίνεται πλέον.

Ταυτοχρόνως, η πρόκληση του Βελλιδείου αφορά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη: ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά τί έπαθαν όσοι προκάτοχοί του υπέπεσαν στον πειρασμό της υποσχεσιολογίας. Κι αν κάτι φάνηκε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, αυτό είναι πως οι πολίτες δεν θέλουν άλλες κούφιες υποσχέσεις, αλλά έχουν συνειδητοποιήσει τον μονόδρομο που πρέπει να διανυθεί για να βγει η χώρα από την κρίση.

Ως εκ τούτου, αν ο πρόεδρος της ΝΔ αρχίζει να “σκίζει Μνημόνια σελίδα σελίδα” -όπως έλεγε στη ΔΕΘ του 2014 ο Αντώνης Σαμαράς- τότε ενδεχομένως η Θεσσαλονίκη να μην τον βοηθήσει, αλλά να υπονομεύσει την προσπάθειά του να φιλοτεχνήσει εικόνα αξιόπιστης και εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης.

Βεβαίως, η ΝΔ αντιπολίτευση είναι και αντιπολίτευση έχει επιφορτιστεί από τον λαό να ασκεί. Και, αν κρίνει κανείς από την κυβερνητική πολιτική και τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η χώρα, το αντιπολιτευτικό πεδίο παραμένει λαμπρό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μόνο που οι προκλήσεις για τη χώρα και τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα δεν περιλαμβάνουν τον Μαδούρο, τα εγκλήματα του Στάλιν, την προσευχή και την έπαρση της σημαίας στα σχολεία ή το κατά πόσον εξαγόρασε την στρατιωτική του θητεία ένας υπουργός.

*Ο Γιώργος Μελιγγώνης είναι πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας “Η Αυγή”, του News 24/7 και του “Ραδιοφώνου 24/7”, στο οποίο παρουσιάζει καθημερινά την εκπομπή “Αντίμετρα” με τον Στέφανο Τζανάκη, από τις 10 ως τις 12, Δευτέρα με Παρασκευή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα