Η απομάκρυνση Θεοχάρη και η ανεξαρτησία των Θεσμών. Αυτή είναι η γνώμη μας

Η απομάκρυνση Θεοχάρη και η ανεξαρτησία των Θεσμών. Αυτή είναι η γνώμη μας
ΑΘΗΝΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Phasma

Η επεισοδιακή αποχώρηση Θεοχάρη, η νίκη του παλαιοκομματισμού και οι αντιδράσεις. Επτά συντάκτες γράφουν και περιμένουν την άποψή σας

Η παραίτηση-απομάκρυνση του γγ Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, προκάλεσε πολλές και διαφορετικές αντιδράσεις. Από τη μια, πανηγυρισμοί από αυτούς που τον θεωρούσαν ως τον άνθρωπο, που υλοποιούσε τη σκληρή κυβερνητική πολιτική.

Από την άλλη αυτοί που θεωρούσαν ότι έδωσε το παράδειγμα για κάθε δημόσιο λειτουργό. Αποτελεσματικός, δίκαιος και μακριά από συμφέροντα και υπολογισμούς.

Η απομάκρυνσή του, προκάλεσε ακόμα και την αντίδραση της Κομισιόν, που τον θεωρούσε αξιόπιστο και πετυχημένο.

Επτά συντάκτες του NEWS 247 γράφουν για τον Χάρη Θεοχάρη και το κατά πόσον με την παραίτησή του πλήττεται η αξιοπιστία του θεσμού.

Περιμένουμε την άποψή σας στο τέλος του κειμένου

“Πιο ισχυρό το σύστημα, από τις υποσχέσεις του”, για τον Κωστή Χριστοδούλου

Ένα crash test ήταν και αυτό και πάει. Η πρώτη προσπάθεια να υπάρχει Γενικός Γραμματέας με πενταετή ορίζοντα, δηλαδή να ξεπερνάει η θητεία του αυτή ενός επιτυχημένου υπουργού που βγάζει μια τετραετία σε ένα υπουργείο έπεσε στο κενό. Το εγχείρημα, κάποια πράγματα να παραμένουν σταθερά (στην προκειμένη περίπτωση ο έλεγχος των εσόδων του κράτους) ακόμη και αν αλλάζει η πολιτική ηγεσία, απέτυχε εν τη γενέσει του. Το σύστημα για άλλη μία φορά αποδείχθηκε πιο ισχυρό από τις υποσχέσεις του και “έφαγε” έναν Γενικό Γραμματέα ο οποίος κατά την ομολογία των περισσοτέρων είχε μια θετική πορεία στο έργο που είχε αναλάβει. Έφτανε ένα λάθος λίγο πριν τις εκλογές για να χρεωθεί σχεδόν ότι στραβό έχει συμβεί μέχρι σήμερα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.Και αν έχουν περάσει άχρηστοι, ανίκανοι και ανύπαρκτοι από όλες τις κυβερνήσεις σε αντίστοιχες και ακόμη υψηλότερες θέσεις. Κανείς δεν τους κούνησε αν και θα ήταν πολύ πιο εύκολο να τους απομακρύνει. Η κίνηση εξαναγκασμού σε παραίτηση του Χάρη Θεοχάρη δείχνει με τον πιο απλό τρόπο ότι το “παραθυράκι” πάντα θα υπάρχει για να καταφέρνουν αυτοί που ζουν στην σκιά να κινούν τα νήματα. 

“Είναι αστείο να μιλάμε για ανεξαρτησία του θεσμού”, υποστηρίζει ο Χρήστος Δεμέτης

Τεχνικά και πρακτικά, δεν μπορούμε να μιλάμε για παραβίαση του θεσμού, καθώς ο κ. Θεοχάρης παραιτήθηκε. Όμως, ουσιαστικά, μιλάμε για την επιβεβαίωση του όρου “τον παραίτησαν”. “Δεν έχει κανένας το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ. Παραιτούμαι γιατί πρέπει να παραιτηθώ”, είπε ο ίδιος δείχνοντας ξεκάθαρα ότι ήταν ανεπιθύμητος λόγω κυβερνητικών χειρισμών. “Ο ίδιος ο κ. Θεοχάρης, υπερέβη τους στόχους που έθεσε η κυβέρνηση”. Αυτά αναφέρει η κυβέρνηση για την παραίτηση του Χάρη Θεοχάρη. “Δεν έχω πάρει κανένα μέτρο.

Όλα τα μέτρα τα παίρνει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Η δουλειά μου ήταν να τα υλοποιώ”, ανέφερε επίσης ο απελθών γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων. Φαίνεται πως όταν αποφάσισε να διαφωνήσει με ορισμένα από όσα είχε λάβει εντολή να πράξει, έγινε ανεπιθύμητος. Η θέση του επισήμως είναι ανεξάρτητη, ωστόσο στο δια ταύτα, είναι ξεκάθαρο πως έχουμε να κάνουμε με μια πλήρως εξαρτημένη θέση σε ένα εντελώς νευραλγικό πόστο. Διευκρινίζεται ότι η θέση αυτή είχε δημιουργηθεί με βάση το μνημόνιο κι ώστε να υπάρχει αξιωματούχος με πλήρη ανεξαρτησία από την κυβέρνηση. Η παραίτηση ήταν απαίτηση στελεχών της ΝΔ που διαφωνούσαν με τις διαρθρωτικές αλλαγές του. Εν κατακλείδι. Παραίτηση με εντολή Σαμαρά. Για ποια ανεξαρτησία μιλάμε; Ναι, θα μου πεις εδώ ολόκληρος Άρειος Πάγος δικαίωσε τις καθαρίστριες και δεν επαναπροσλαμβάνονται, ο Θεοχάρης μας τάραξε; Πάντως ο κ. Θεοχάρης, ως φαίνεται, δεν είχε σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή.

“Ο σωστός άνθρωπος, στη σωστή θέση, τη λάθος εποχή”, για τον Μάνο Χωριανόπουλο

Το να λες ότι ένας άνθρωπος είναι αποτελεσματικός, όταν καλείται να εφαρμόσει την πιο αντιλαϊκή πολιτική των τελευταίων 40 ετών, δεν είναι και τόσο δόκιμο.

Ο Χάρης Θεοχάρης, ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να διεκπεραιώσει μια πολιτική, που έβλεπε μόνο αριθμούς και στόχους, αλλά όχι τους ανθρώπους πίσω από τα νούμερα. Απόλυτα χρήσιμος για να εφαρμόσει ένα σχέδιο, που είχε εκπονηθεί εκτός Ελλάδας και είχε παρουσιαστεί ως μονόδρομος.

Η ανεξαρτησία του Θεσμού, που υπηρέτησε δεν πλήττεται, διότι δεν μπορεί να πληγεί κάτι που δεν υπάρχει. Μια μικρή θητεία, σε μια εποχή ειδικών συνθηκών, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι, για ένα κράτος, που εξακολουθεί να παραμένει ανοργάνωτο και για μια κυβέρνηση που δεν χαράσσει δικιά της πολιτική.

Αξιωματούχοι σαν τον Θεοχάρη, δεν μπορούν να αντέξουν πολύ, σε χώρες με τη δικιά μας “παράδοση”, όσο αποτελεσματικοί και αν είναι.

Ο Χάρης Θεοχάρης κόστισε σε ψήφους και είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα το κόμμα, προηγείται της πατρίδας. Ο επόμενος γενικός γραμματέας Εσόδων, θα πρέπει να το θυμάται αυτό.

“Ποια ανεξαρτησία;” αναρωτιέται ο Στέλιος Μπαμιατζής

Δεν υπάρχει καμία ανεξαρτησία του θεσμού για να πληγεί τώρα. Η ανεξαρτησία τέτοιων θέσεων είναι παραμύθι για μικρά παιδιά και δη χωρίς δράκο.

Για να μιλήσουμε για ανεξαρτησία θα έπρεπε να γνωρίζουμε τι θα έκανε ο κ. Θεοχάρης, χωρίς να έχει κανέναν πάνω από το κεφάλι του. Εδώ, με το που απομακρύνθηκε ο συγκεκριμένος άνθρωπος, ήρθε η αντίδραση της Κομισιόν! Μετά εκείνη του κ. Στουρνάρα.

Ποιά ανεξαρτησία λοιπόν; Ας πάψουμε επιτέλους να δουλευόμαστε σε αυτόν τον τόπο! Όλοι μα όλοι στους κρατικούς φορείς και οργανισμούς είναι απλώς υπάλληλοι!

Ο προϊστάμενος είναι η εκάστοτε κυβέρνηση. Επομένως, ποια ανεξαρτησία ψάχνουμε να βρούμε; Τώρα, εάν ψάχνουμε τους…τύπους για να κάνουμε ανάλυση, μπορεί όντως να βρούμε παρατυπίες.

Αλλά θα χάνουμε για πολλοστή φορά το δάσος για χάρη του δένδρου. Κάθε εξουσία, κάθε κυβέρνηση μπορεί να παίξει όπως θέλει από τη στιγμή που το παιχνίδι γίνεται σε δικό της γήπεδο. Το ζήτημα είναι να καταλάβουμε πως μιλάμε για ανθρώπους που εργάζονται ως υπάλληλοι στα γρανάζια της κρατικής μηχανής.

“Μοιραίο λάθος, οι πρωτοβουλίες”, λέει ο Στέφανος Νικήτας

Ο Χάρης Θεοχάρης έγινε γνωστός στον απλό κόσμο ως IT Monkey από τα μηνύματα που ανέβαζε στο Twitter. Πολλοί από εμάς τον έβριζαν χωρίς να καταλάβουν ότι απλά εφάρμοζε την πολιτική της Κυβέρνησης.

Μπορεί θεωρητικά η θέση αυτή να είναι ανεξάρτητη και ο επικεφαλής της να διορίζεται για πέντε χρόνια ωστόσο στην Ελλάδα μια τέτοια θητεία, σε ένα τέτοιο πόστο, εξ ορισμού είναι ελαστική και εξαρτάται από πολλές παραμέτρους που δεν έχουν σχέση με το αν είσαι παραγωγικός και αν κάνεις σωστά αυτό που σου ανατέθηκε.

Ο Θεοχάρης ακολούθησε πιστά την κυβερνητική πολιτική και όπως λένε ορισμένοι κύκλοι του Υπουργείου ήταν τόσο καλός που πίστεψε κάποια στιγμή ότι είναι πραγματικά ανεξάρτητος.

Έκανε όμως το μοιραίο λάθος. Πήρε πρωτοβουλίες που έβλαψαν την κυβερνητική πλειοψηφία με αποτέλεσμα να τον φάει η μαρμάγκα.

Ο Χάρης κατάλαβε ότι στην πολιτική, όπως εφαρμόζεται στην Ελλάδα,πάντα κάποιος πρέπει να πληρώνει τα σπασμένα. Και εδώ τα σπασμένα είναι κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες χαμένοι ψήφοι μετά τις τελευταίες εκλογές για την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

“Σημαντική ευθύνη για την απομάκρυνση Θεοχάρη φέρει και ο Στουρνάρας” λέει ο Φώτης Νάκος

Για άλλη μια φορά οι πολιτικοί μας κατάφεραν να μας αποδείξουν ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν ανεξάρτητες αρχές και ότι παντού πρέπει να κυριαρχεί το πολιτικό και κομματικό κατεστημένο.

Τον μέχρι πρότινος γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων Χάρη Θεοχάρη, δεν τον ήξερα προσωπικά και σαν πολίτης συνήθως με κατακλύζουν  αρνητικά συναισθήματα, για όσους απαρτίζουν τον οικονομικό και φορολογικό μηχανισμό της εκάστοτε κυβέρνησης.

Όμως η κοροϊδία με ενοχλεί σε τέτοιο σημείο που θα αναγκαστώ να υπερασπιστών ακόμα και αυτόν. Αν ήθελαν να το διώξουν ας κρατούσαν τα προσχήματα και ας περίμεναν να δουν αν είχε επιτύχει του στόχους που του τέθηκαν στη διετία, κάτι που προβλέπεται και όχι έτσι.

Κατά τη γνώμη μου, σημαντική ευθύνη φέρει και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. ο οποίος θα μπορούσε να προασπιστεί τα όσα ισχύουν και να μην αποδεχθεί να τον “παραιτήσει”. Για θέμα αρχής θα μπορούσε ακόμα και να απειλήσει αυτός με παραίτηση.

Άλλωστε και ο ίδιος θεωρείται από τους φευγάτους και μάλιστα δέχεται πυρά από τους κομματικούς όπως άλλωστε  και ο Χάρης Θεοχάρης. Εκτός αν η καρέκλα της ΤτΕ  είναι τόσο γλυκιά, που του επέτρεψε να  κάνει κουρελόχαρτο τις κυβερνητικές αποφάσεις.   

“Νικητής ο παλαιοκομματισμός”, για τη Μαρίνα Χατζηδημητρίου

Η παραίτηση για “προσωπικούς λόγους” του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη μας δείχνει για άλλη μια φορά πως οι θεσμοί δεν λειτουργούν αξιόπιστα καθώς η θητεία του ήταν πενταετής (σσ. ο Χ. Θεοχάρης ήταν σε αυτό το πόστο από τον Φεβρουάριο του 2013)

Ο πρωθυπουργός πήρε το μήνυμα των εκλογών και η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό ξεκίνησε. Φαίνεται πως εκτίμησαν στην ΝΔ ότι η απώλεια 7 περίπου μονάδων μετά τις ευρωεκλογές οφείλεται κυρίως στην οικονομική πολιτική και ειδικότερα στην υπεροφορολόγηση. Έτσι, έπρεπε να δράσουν.

Είναι λυπηρό για ένα θεσμό που χαιρετίστηκε ως μεταρρύθμιση  να απαξιώνεται μέσα σε ένα χρόνο. Κατ’εμέ η «παραίτηση» του Χάρη Θεοχάρη μου δείχνει ότι ζούμε ακόμα μέσα σε ένα παλαιοκομματικό σύστημα, όπου δεν λειτουργεί τίποτα, και ο καθείς κάνει ότι τον βολεύει. Οι θεσμοί, οι διατάξεις κτλ είναι εκεί για να παραβιάζονται αντί να ακολουθούνται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα