Η νύχτα των ζωντανών offshore
Διαβάζεται σε 3'
Τη μέρα που πέθανε ο πολιτικός των φτωχών Χοσέ Μουχίκα, σε μια άλλη γωνιά του πλανήτη, μια νυχτερινή τροπολογία, διόρθωνε την “αδικία” που υφίστανται πολιτικοί που διεκδικούν το δικαίωμά τους στην κατοχή αλλοδαπών και (γιατί όχι) offshore εταιριών.
- 14 Μαΐου 2025 15:00
Τηρώντας την υπόσχεση της… χρηστής νομοθέτησης, η κυβέρνηση έφερε τη νύχτα της Τρίτης τροπολογία – ζόμπι, κρυμμένη σε άσχετο νομοσχέδιο, με την οποία ουσιαστικά ακυρώνει τον “σκληρό νόμο” Τσίπρα για το Πόθεν Έσχες πολιτικών
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, έχει τον εύγλωττο τίτλο “Παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και στον Κώδικα Συμβολαιογράφων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης” και η τροπολογία δεν είναι μόνο νυχτερινή και σε άσχετο νομοσχέδιο, αλλά είναι και στο άρθρο 3 μεταξύ άσχετων ρυθμίσεων, ώστε να την ανακαλύψουν μόνο οι μερακλήδες της ανάγνωσης νόμων και τροπολογιών.
Η τροπολογία δίνει λύση σε ένα βασανιστήριο 9 ετών για τους πολιτικούς μας ταγούς (εκφράζουμε τη συμπάθειά μας), ώστε να μπορούν οι σύζυγοί τους και συγγενείς α’ βαθμού να έχουν εταιρίες ή συμμετοχή σε εταιρίες του εξωτερικού. Είναι από τα προβλήματα που φαντάζομαι καταλαβαίνουν πολύ καλά οικογένειες με παιδιά, που πληρώνουν τον μισό μισθό τους για ένα υπόγειο και τον υπόλοιπο σε έμμεσους φόρους.
Ο νόμος Τσίπρα, που ήρθε ξανά στη δημοσιότητα λόγω της υπόθεσης Osios και της καταδίκης του κ. Κασσελάκη, προέβλεπε οριζόντια απαγόρευση σε συζύγους των πολιτικών προσώπων ως προς την συμμετοχή τους σε αλλοδαπές εταιρίες.
Τον νόμο του 2016, συνόδευαν χαρακτηρισμοί όπως “ισοπεδωτικός” και “σκληρός”, που προφανώς ελήφθησαν πολύ σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση, αλλά και από όσους θα κάνουν την πάπια ή θα αντιδράσουν χλιαρά. Δεν συμβαίνει το ίδιο όταν ένας νόμος χαρακτηρίζεται σκληρός ή άδικος από κάποιον “φτωχοδιάβολο”. Εκεί ισχύει το dura lex, sed lex.
Ο νόμος εκτός από τη συμμετοχή συζύγων σε αλλοδαπή εταιρία, αφήνει παραθυράκι και για… offshore. Διότι οι εταιρίες σε συνεργάσιμα φορολογικά κράτη τυχαίνει να μην απαγορεύεται να σχετίζονται με εταιρίες σε μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη. Με λίγα λόγια ο/η σύζυγος του πολιτικού δεν θα μπορεί να έχει offshore, αλλά θα μπορεί να έχει αλλοδαπή εταιρία, που αυτή θα σχετίζεται με offshore ή θα έχει ιδρύσει offshore.
Έτυχε λοιπόν η τροπολογία να εκπληρώνει έναν πόθο 9 ετών για απαλλαγή από τον σκληρό νόμο για το Πόθεν Έσχες των πολιτικών και των συγγενών τους. Έτυχε να έρθει νύχτα, έτυχε να είναι σε νομοσχέδιο του κ. Φλωρίδη, έτυχε να είναι μεταξύ άσχετων ρυθμίσεων και κυρίως έτυχε να μην υπάρχει πρόβλεψη για να κλείνει ο δρόμος που οδηγεί από την κατοχή αλλοδαπής εταιρίας στην κατοχή… offshore.
Έτυχε όμως και κάτι άλλο. Τη μέρα που στην Ελλάδα, η κυβέρνηση φρόντιζε να λύσει ένα ζήτημα για τον πλούτο των πολιτικών, έφευγε από τη ζωή ο “πιο φτωχός πολιτικός αρχηγός του κόσμου”, ο Χοσέ Μουχίκα.
Την είδηση του θανάτου του, συνόδευσαν σχόλια για το πώς θα πρέπει οι πολιτικοί μας να παραδειγματιστούν από τον τρόπο που επέλεξε να ζήσει και να πολιτευθεί. Αυτό δεν θα γίνει ποτέ.
Το μόνο που μπορεί να γίνει (και αυτό χωρίς πολλές πιθανότητες) είναι οι πολίτες της Ελλάδας, κάποτε να ψηφίζουν πολιτικούς που θα ξαγρυπνούν για να λύνουν τα προβλήματα της χώρας και του λαού της και να καταψηφίζουν αυτούς που περνάνε τροπολογίες τη νύχτα και στα μουλωχτά.