Περί διαφθοράς

Περί διαφθοράς

Η ετήσια έκθεση για τον δείκτη διαφθοράς, η θέση της Ελλάδας και οι καλοί Βόρειοι, οι μέτριοι Νότιοι και οι κακοί... τριτοκοσμικοί

Η ετήσια έκθεση της “Διεθνούς Διαφάνειας” με τα αποτελέσματα για τον δείκτη διαφθοράς σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν παρουσιάζει μεγάλες εκπλήξεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Φινλανδία είναι οι πιο “καθαρές” χώρες στον κόσμο, συγκεντρώνοντας 90 βαθμούς με άριστα το 100, ενώ η Σομαλία και η Βόρεια Κορέα είναι με 8 μόλις βαθμούς στον πάτο του σχετικού πίνακα (175 χώρες συνολικά). Η Ελλάδα εμφανίζει μια σχετική “σταθερότητα”. Από 4ο βαθμούς πέρσι φτάνουμε τους 43 φέτος και κινούμαστε γύρω στην 70η θέση παγκοσμίως.

Αυτό που έχει σημασία να “διαβάσει” κανείς, πίσω από τους αριθμούς είναι και οι σχετικές αναλύσεις, που κάνουν οι υπεύθυνοι της οργάνωσης. Δύο σημεία αξίζει κατά τη γνώμη μου να προσεχθούν ιδιαίτερα.

Για τους ερευνητές της Διεθνούς Διαφάνειας είναι σαφές ότι η διαφθορά θριαμβεύει σε χώρες όπου υπάρχει φτώχεια, κοινωνικές αντιπαραθέσεις και πόλεμοι. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ευτυχώς δεν έχουμε πολέμους, αλλά είναι προφανές ότι όταν οι κοινωνίες φτωχοποιούνται είναι πολύ δύσκολο να επιβληθούν και κυρίως να επιτύχουν “μεταρρυθμίσεις”, που θα χτυπήσουν τη διαφθορά και το ….παρασκήνιο. Ακούγεται λογικό σε έναν απλό παρατηρητή, αλλά οι εμμονικοί οπαδοί της σκληρής λιτότητας, που έχουν οδηγήσει εκατομμύρια Ευρωπαίους στην ανέχεια και στην αναξιοπρέπεια αρνούνται ακόμα να καταλάβουν ένα απλό πράγμα. Όσο πιο “απελπισμένος” είναι κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι να προσφύγει σε πλάγιες μεθόδους για να μπορέσει να επιβιώσει. Αναρωτιέμαι αν οι εγκέφαλοι των μνημονίων, που κατηγορούσαν γενικά και αόριστα τους Έλληνες για την παραοικονομία, τη διαφθορά και την φοροδιαφυγή σκέφτηκαν ποτέ ότι με την πολιτική τους ενισχύουν στην ουσία όλα αυτά τα φαινόμενα, στα οποία οι ίδιοι προσπάθησαν από την αρχή να αποδώσουν τη μερίδα του λέοντος όταν μοίραζαν ευθύνες για την κρίση.

Στην αρχική σελίδα της transparency.org σημειώνεται ότι οι χώρες που είναι ψηλά στην βαθμολογία θα πρέπει να σταματήσουν να “εξάγουν” τη διαφθορά σε άλλες, που βρίσκονται στη …ζώνη του υποβιβασμού. Θυμάμαι μια σχετική συζήτηση που είχα κάνει κάποτε με τον υπέυθυνο των γραφείων της Διεθνούς Διαφάνειας στη Γερμανία. Οι “δάσκαλοι” της Ευρώπης είναι φέτος στην 12η θέση με 79 βαθμούς και τα “νούμερά” τους ήταν πάντα υψηλά. Ομως υποθέσεις διαφθοράς μεγάλων γερμανικών εταιρειών σε ολόκληρο τον κόσμο (Siemens, MAN, Rheinmetall, Volkswagen και πάρα πολλές άλλες) δεν καταγράφονται πάντα εντός των συνόρων και ρίχνουν τη βαθμολογία χωρών όπως η Ελλάδα ή …η Νιγηρία. Μόνο που όπως μας θυμίζει ξανά η έκθεση, όταν για παράδειγμα κάποιος λαδώνεται, φταίει και αυτός που τον λαδώνει. Και υπάρχουν αμέτρητες μελέτες αλλά και δημοσιογραφικές έρευνες στη Γερμανία και αλλού, που επιβεβαιώνουν ότι ελάχιστα ενδιαφέρεται το Βερολίνο για την πάταξη της εξαγόμενης διαφθοράς. Συνήθως προτιμά να κάνει τα στραβά μάτια.

Ετσι κάθε χρόνο έχουμε τους καλούς Βόρειους, τους μέτριους Νότιους και τους κακούς… τριτοκοσμικούς. Οι μετρήσεις δίνουν αφορμή για να επαινέσουν κάποιοι τον εαυτό τους και κάποιοι άλλοι να βγουν πάλι “αναφερόμενοι”. Κατά συνέπεια η πρόβλεψη είναι εύκολη: Και του χρόνου τα αποτελέσματα θα είναι περίπου τα ίδια. Εκτός αν κάποιοι στιγμή οι μεγάλοι αποδεχτούν και οι μικροί απαιτήσουν δύο πράγματα:

1. Να αποφασίσει ο πλανήτης ότι για να χτυπήσεις τη διαφθορά πρέπει πρώτα να χτυπήσεις τη φτώχεια.

2. Να σταματήσουν οι ισχυρές οικονομίες του πλανήτη να κρατούν καθαρή την αυλή τους πετώντας τα “σκουπίδια και τα μπάζα” στις αυλές κάποιων φτωχών γειτόνων.

*Ο Κώστας Αργυρός είναι δημοσιογράφος κι έχει βραβευτεί για το δημοσιογραφικό του έργο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ίδρυμα Μπότση και την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με το τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ, αναδεικνύοντας κυρίως ευρωπαϊκά θέματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα