Eurovision, ευχαριστώ έχω δει αρκετά!

Eurovision, ευχαριστώ έχω δει αρκετά!

Τα τραγούδια που περνούν απαρατήρητα και οι εκκεντρικές εμφανίσεις, και οι κυβερνήσεις που επενδύουν τεράστια ποσά στη μουσική βιομηχανία

Δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο, ή να σας την σπάσω (αν και είμαι αρκετά σπασίκλας για το περιβάλλον που ζω), αλλά χθες δεν είδα παρά μερικά δευτερόλεπτα από την τελευταία βραδιά της Eurovision, παρ’ όλα αυτά σαν παρθένος – παρθένος (ότι χειρότερο σύμφωνα με τους ειδικούς) θέλω να έχω την άποψη μου.

Δεν είδα, όχι γιατί είμαι εναντίον του διαγωνισμού, έχω παρακολουθήσει πολλές βραδιές στην ζωή μου, όμως έχει πάψει να έχει για μένα το στοιχείο της έκπληξης και συνήθως τα τραγούδια περνάνε απαρατήρητα τα τελευταία χρόνια, ενώ το ενδιαφέρον περιορίζεται στο ποιος έκανε την πιο εκκεντρική εμφάνιση.

Αναμενόμενη για πολλούς η νίκη της Σουηδίας μια χώρα που έχει επενδύσει πολλά στην μουσική και δεν είναι τυχαίο το ότι δεκάδες καλλιτέχνες ή παραγωγοί από αυτήν την χώρα είναι στην παγκόσμια επικαιρότητα.

Το ενδιαφέρον των Σουηδών για οτιδήποτε έχει σχέση με την μουσική είναι τεράστιο, κι όπως είπε μια φίλη της Λουίζας που ζει στην Σουηδία, οι κυβερνήσεις τους επενδύουν πολλά στην μουσική βιομηχανία.

Το ίδιο κάνουν βέβαια και όλες οι μεγάλες χώρες, αφού η μουσική βιομηχανία μπορεί να φέρει χρήματα από όλο τον πλανήτη και σχετικά εύκολα.

Προτίμησα λοιπόν να δω το αφιέρωμα στον Βασίλη Καρρά που είχε ο Σπύρος Παπαδόπουλος, εντάξει κάποιοι ενδεχομένως να κάνουν μπλιαχ μόλις το διαβάσουν.

Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια σε μια παρουσίαση του βιβλίου μας ‘ Τα Τραγούδια Των Ελλήνων’ στο Ηράκλειο της Κρήτης που πήγαμε με τον Γιάννη, ένας από τους παρευρισκόμενους ρώτησε, ‘Καλά τραγούδι του Καρρά στα καλύτερα;’, ο καθένας έχει τις απόψεις του, εμείς αγαπάμε το λαϊκό μας τραγούδι και εγώ από μικρός άκουγα και τους πιο ‘λαϊκούς’ τραγουδιστές.

Το 1993 ο αξέχαστος φίλος μας Μάνος Ξυδούς, ο οποίος ήταν πολύ ροκ, έδωσε στον Καρρά να πει το ‘Άστην Να Λέει’, δεν το έκανε για εμπορικούς λόγους, αλλά επειδή το γούσταρε.

Ίδιες απόψεις γι’ αυτό του είδους το λαϊκό τραγούδι είχε άλλος ένας αξέχαστος φίλος, ο Τάσος Φαληρέας, από τους πιο φανατικούς Έλληνες ροκάδες. Έχουμε και την περίπτωση του Μάνου με τον Φλωρινιώτη, ο οποίος όμως δεν ήταν του γούστου μου, ήταν απλά μια εποχιακή μόδα.

Χθες το πρωί ο Γιάννης μου είπε ότι ο Alex Κapranos θα συμμετάσχει στις 11 Ιουνίου στο Λονδίνο με το συγκρότημα του σε συναυλία που κάνει η Λίνα Νικολακοπούλου με τον Στέλιο Βαμβακάρη στην οποία θα παρουσιάσει τραγούδια του πατέρα του Μάρκου.

Ο Κapranos των Franz Ferdinand είναι φανατικός φίλος του λαϊκού μας τραγουδιού και έχει αποκαλέσει τον Βαμβακάρη πατριάρχη του ρεμπέτικου, ενώ Ο Βαμβακάρης είναι από τους αγαπημένους και του Αγγελάκα.     

Στους προσκεκλημένους λοιπόν του Παπαδόπουλου, ήταν ένας φιλέλληνας μαύρος Νιγηριανός ο οποίος είναι φανατικός ροκάς, ζει στην Αμερική εδώ και 30 χρόνια και είπε ότι όταν άκουσε για πρώτη φορά το Φαινόμενο του Καρρά, νόμιζε ότι άκουγε τον Fela Kuti.

Ανάλογο ενδιαφέρον για το λαϊκό μας τραγούδι είχε δείξει στον Πετρίδη ο David Byrne και ο Γιάννης τον φόρτωσε με λαϊκούς δίσκους όταν είχε έλθει στην Ελλάδα.

Είναι απίστευτες οι δυνατότητες που έχει η Ελληνική λαϊκή μουσική και το γκελ που κάνει στους ξένους, κάτι πάνε να κάνουν τώρα οι Ιμάμ Μπαϊλντί.

Έχουμε γράψει επιστολές σε όλους τους υπουργούς πολιτισμού των τελευταίων 20 τουλάχιστον ετών για την πρόθεση μας να βοηθήσουμε αυτή την χώρα που ο κομματισμός την έχει καταστρέψει, αλλά ποτέ δεν πήραμε απάντηση,…. ίσως έχουν τύψεις για τα λεφτά που μας χρωστάει η ΕΡΤ της οποίας είναι οι πολιτικά προϊστάμενοι.

Έχω συνηθίσει πια στην αφραγκία, προχθές συνάντησα έναν συνθέτη μας που τον βοήθησα στο παρελθόν να γίνει γνωστός στο εξωτερικό και μου έλεγε ότι από πρόσφατο Νο 1 του θα εισπράξει μόνο 200 χιλιάδες ευρώ γιατί δεν υπάρχουν φυσικές πωλήσεις πια, για την βοήθεια μου μπορεί να φαντασθεί κανείς τι πήρα από τα τρία και η περιουσία μου σήμερα είναι γύρω στα 100 ευρώ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας που θα ξαναγίνω πλούσιος.

Η τελευταία μου σκέψη είναι ότι θα μπορούσε να γίνει ένα ετήσιο φεστιβάλ στο Ηρώδειο με την συμμετοχή ποιοτικών καλλιτεχνών από διάφορα είδη, κάτι σαν Ολυμπιακοί του τραγουδιού, εδώ δίνουν το Ηρώδειο σε κάθε καλλιτέχνη, δεν νομίζω να μας χάλαγε μία τέτοια εκδήλωση, αντίθετα θα βοηθούσε και τουριστικά.  

Θα περιμένουμε και βέβαια είναι αργά για να γραφτούμε σε κάποιο κόμμα για να λύσουμε τα προβλήματα μας, μπορεί βέβαια και να είμαι κάποιο νούμερο που βοήθησε τυχαία πολλούς Έλληνες να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό, υπάρχει βέβαια και ο Γιάννης Πετρίδης που είναι ένα από τα 500 μέλη του Rock and Roll Hall Of Fame στον πλανήτη, αλλά τι σημαίνει για την Ελλάδα αυτό αφού δεν είναι μέλος του οι Scorpions.

* Αυτοί που χάθηκαν στα 27… Κώστας Ζουγρής: Συγγραφέας, μουσικός παραγωγός, συνδημιουργός του site #apotis4stis5, κατέχει μαζί με τον Γιάννη Πετρίδη το παγκόσμιο ρεκόρ της μακροβιότερης καθημερινής ραδιοφωνικής εκπομπής Άπό τις 4 στις 5 στο Α΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΕΡΤ .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα