Γκολ από τα αποδυτήρια

Γκολ από τα αποδυτήρια
Ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Στη Νέα Δημοκρατία αντιμετώπισαν μάλλον με ανακούφιση την επιστροφή του Πρωθυπουργού στην Αθήνα, μετά από ένα τριήμερο στη Θεσσαλονίκη που τα γαλάζια στελέχη δεν προλάβαιναν να μαζεύουν τη μπάλα από τα δίχτυα. Και ήταν όλα αυτογκόλ!

Καλύτερη αντιπολίτευση δεν θα μπορούσε να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν μιλάμε μόνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με στελέχη της κυβέρνησης να δηλώνουν  «μέχρι τις εκλογές μην μας τον πειράξετε», αλλά για τη Νέα Δημοκρατία ως οργανισμό. Είναι η πρώτη φορά ίσως μεταπολιτευτικά, που η αξιωματική αντιπολίτευση πάει να πάρει εκλογές μόνο με τη φθορά της κυβέρνησης. Στη Θεσσαλονίκη η Νέα Δημοκρατία είχε την ευκαιρία με αφορμή το Περιφερειακό Συνέδριο να ασκήσει αυτό που λέμε προγραμματική αντιπολίτευση. Αλλά όπως είναι σύνηθες  το τελευταίο μήνα στην πόλη, κι αυτό το ματς δεν άρχισε ποτέ.

Το πρώτο χαρτί που κάηκε ήταν η προσπάθεια απαξίωσης του συνεδρίου. Από τον Ιούλιο του 2017 έχει χαρακτηρίσει τα Περιφερειακά Συνέδρια  φιέστες του Μαξίμου και έχει καλέσει τα στελέχη της να «μην νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους τέτοιες εκδηλώσεις κακόγουστης προπαγάνδας του Μεγάρου Μαξίμου», με τον Κώστα Μπακογιάννη να σπάει πρώτος τη γραμμή. Στη Θεσσαλονίκη είναι σαφές από το πρόγραμμα του συνεδρίου ότι η τοπική ΝΔ όχι απλά συμμετέχει, αλλά στηρίζει το συνέδριο, με τους στενούς συνεργάτες του Περιφερειάρχη να συντονίζουν τα πάνελ των συζητήσεων. Κι όμως σαν τα γαϊδούρια που ξέρουν έναν δρόμο, επιμένουν ότι πρόκειται για κομματική φιέστα  με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να δηλώνει στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες ότι δεν πρόκειται για επικοινωνιακή φούσκα, αλλά για μια χρήσιμη διαδικασία.

Ανάλογο το σκηνικό με την κριτική στο Πρωθυπουργικό γραφείο στην Θεσσαλονίκη που χαρακτηρίζεται ως ένα «γραφείο ρουσφετιών» . Ο Απόστολος Τζιτζικώστας παίρνει όμως το ζεστό χειροκρότημα των Συριζαίων, όταν από το βήμα του συνεδρίου επιλέγει να αναφερθεί θετικά στη λειτουργία του.

Μείζον πολιτικό ζήτημα για την τοπική αυτοδιοίκηση η θέσπιση της απλής αναλογικής. Με τον Πάνο Σκουρλέτη να μοιράζει έστω λιγοστό χρήμα στους δήμους –αλλά σε προεκλογική χρονιά- οι αντιδράσεις εξανεμίζονται. Όταν ο γαλάζιος δήμαρχος και πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ σηκώνει το γάντι στην κυβέρνηση,  απαντάει ο καθόλου Συριζαίος Γιάννης Μπουτάρης ως υπέρμαχος της απλής αναλογικής και δηλώνει πως «αποτελεί ιδρυτική θέση» της παράταξής του.

Τελικά αποφασίζει και ο Περιφερειάρχης να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και ως Θεσσαλονικάρχης επιλέγει ως σημείο αντιπαράθεσης  το Μακεδονικό. «Διαφωνώ με τους κυβερνητικούς χειρισμούς» λέει και τάσσεται απέναντι στην εξεύρεση λύσης με σύνθετη ονομασία. Δέκα λεπτά μετά ο Αλέξης Τσίπρας του υπενθυμίζει πως η θέση του είναι ενάντια στην πρόταση που διαμόρφωσε η κυβέρνηση Καραμανλή, με τον ίδιο βουλευτή της πλειοψηφίας. Γιατί καλά τα λέμε τώρα, αλλά αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και φέρει συγκεκριμένη πρόταση ο Νίκος Κοτζιάς, το γέλιο που έπεσε στη Θεσσαλονίκη, θα το ακούμε στη Βουλή.

Αφού τα μεγάλα δεν βγήκαν, στη Νέα Δημοκρατία αποφάσισαν να κάνουν στροφή στα τοπικά ζητήματα. Επιτίθεται ο Κώστας Γκιουλέκας στην κυβέρνηση για «προσλήψεις ημετέρων» στον κρατικοποιημένο ΟΑΣΘ. Απαντά ο αρμόδιος υπουργός δίνοντας στη δημοσιότητα έγγραφο που απέστειλε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Γκιουλέκας, στον πρώην πρόεδρο του ΟΑΣΘ, Χρήστο Στεφανίδη που ζητά την πρόσληψη 5 ατόμων που συμμετείχαν σε διαγωνισμό πρόσληψης προσωπικού από τον ΟΑΣΘ.  Όχι μόνο η όποια κριτική στη διοίκηση του οργανισμού περνά σε δεύτερη μοίρα, αλλά επανέρχονται στην επικαιρότητα οι πελατειακές σχέσεις των γαλάζιων πολιτευτών της Θεσσαλονίκης με τον οργανισμό, που του εξασφάλιζαν υπέρογκες κρατικές επιχορηγήσεις και προκαλούσαν  ζημιά στο δημόσιο.

Τελευταία ημέρα του συνεδρίου με σύσσωμη την κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη και η πόλη έχει μείνει χωρίς νερό και διαχείριση του προβλήματος  από τη διοίκηση της ΕΥΑΘ να είναι πράγματι απαράδεκτη. Στη Νέα Δημοκρατία αποφασίζουν να εστιάσουν στα έργα υποδομής που η κρατική –έχει σημασία το κρατική- ΕΥΑΘ δεν έχει κάνει. Αποδεικνύεται λοιπόν πως πρόκειται για έργα που ήταν να γίνουν το 2012 και εγκαταλείφθηκαν, προκειμένου να έρθει η σημερινή διοίκηση και επικαιροποιήσει το σχεδιασμό. Αν πάλι πάμε λίγο πιο βαθιά και ψάξουμε γιατί τα έργα δεν έγιναν, πέφτουμε πάνω στην πρόθεση της κυβέρνησης Σαμαρά να ιδιωτικοποιήσει πλήρως την ΕΥΑΘ. Άρα ούτε κι αυτό αποτελεί προνομιακό πεδίο αντιπολίτευσης.

Μπορώ να απαριθμήσω μια σειρά ζητήματα που αφορούν την Κεντρική Μακεδονία, την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας και τη ζωή στη Θεσσαλονίκη που η κυβέρνηση τα έχει κάνει ρόιδο. Η περίπτωση λειτουργίας του ΟΑΣΘ χωρά πολύ κουβέντα. Το πρόβλημα με την αδυναμία λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αφορά  την επιβίωση χιλιάδων οικογενειών.  Στα έργα υποδομής της Θεσσαλονίκης –παραλιακό μέτωπο, ΔΕΘ, κ.α – δύσκολα εντοπίζει κανείς το αποτύπωμα της αριστεράς. Αλλά το περιφερειακό συνέδριο πέρασε και τελικά το μετέτρεψε σε κανονική φιέστα του ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία.

Αν η παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης  αποτελούσε «τοπικό φαινόμενο» θα μιλούσαμε για τη Θεσσαλονίκη των ιδιαίτερων γαλάζιων στελεχών. Το έχουμε ζήσει και στο παρελθόν. Εδώ όμως συνέβη το αντίθετο. Η Πειραιώς έδινε τον τόνο και οι Θεσσαλονικείς χρεώθηκαν τη βρώμικη και αποτυχημένη δουλειά.

*Ο Λευτέρης Αρβανίτης είναι δημοσιογράφος και υπεύθυνος του γραφείου της 24MEDIA στη Θεσσαλονίκη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα