Άσχημο παιχνίδι με τα AQR

Άσχημο παιχνίδι με τα AQR

"Φόρμουλα" επικοινωνίας για να "ισορροπήσουν" οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με νέες κεφαλαιακές ανάγκες στις ελληνικές τράπεζες, αναζητούν κυβέρνηση και θεσμοί.

Νεότερες πληροφορίες θέλουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου να έχουν επαφές με κύκλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να βρεθεί μία λύση , κοινά αποδεκτή,οπότε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ικανοποιηθεί κατά κάποιο τρόπο παραμένοντας στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και οι ελληνικές τράπεζες να αποφύγουν τον – ούτως ή άλλως μη αναγκαίο – σκόπελο των ελέγχων στα στοιχεία ενεργητικού τους (AQR).

Εκ των πραγμάτων, η διενέργεια τέτοιου είδους ελέγχων (AQR) – πέραν του ότι θα οδηγούσε σε επιπλέον κεφάλαια ύψους ίσως και 10 δισ ευρώ, κατά την άποψη του ΔΝΤ πάντα –  είναι σαν να θέτει υπό αμφισβήτηση αφενός μεν τους τρέχοντες ελέγχους των εποπτών του SSM (Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού) , αφετέρου δε, τα αποτελέσματα αυτά καθεαυτά των stress tests  που έγιναν δυό χρόνια πριν. Είναι ενδιαφέρον να θυμηθεί κανείς ότι τότε, μετά τα stress tests του 2015, είχε βρεθεί κεφαλαιακό έλλειμμα 8 δισ ευρώ, το οποίο και καλύφθηκε από τις τράπεζες. Έλλειμμα,  που το ΔΝΤ λίγο πριν τα stress tests του’ 15, έβλεπε να ανεβαίνει στα….20 δισ ευρώ!

Σήμερα, η “αχίλλειος πτέρνα” των τραπεζών δεν είναι τα κεφάλαια. Είναι η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων τους και πραγματικά αν κάποιος θα ήθελε να “φλερτάρει” με σενάρια κινδυνολογίας, μόνο εκεί θα μπορούσε να βρει …υλικό. Νέα κεφάλαια θα χρειαστούν οι τράπεζες μόνο αν δεν καταφέρουν κανέναν στόχο από αυτούς που έχουν θέσει για τα επισφαλή δάνεια και αν αναγκασθούν να πωλήσουν όλα τους τα χαρτοφυλάκια, έναντι πινακίου φακής. Σενάριο ακραίο με βάση τα σημερινά δεδομένα, που ναι μεν δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος, αλλά έχει ξεκινήσει μια πιο σωστή διαχείριση.

Σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες είναι κεφαλαιακά ισχυρές και εν πολλοίς, “ανταγωνιστικά” ισχυρές σε σχέση με τους ευρωπαίους τραπεζικούς ομίλους. Αυτό, δεν αποτελεί μόνο κοινή παραδοχή των θεσμών , δεν αντανακλάται μόνο στους ισολογισμούς τους, αλλά έχει και την πρόσφατη “βούλα” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των ειδημόνων της, ότι έτσι έχουν τα πράγματα και δεν τίθεται θέμα ανάγκης νέων κεφαλαίων. Μία πρόσφατη γεύση είχε και το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με τον Μπ. Κερέ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν με πρωτοβουλία της Ένωσης. Επίσης, μόλις μια εβδομάδα πριν, αξιωματούχος της Κομισιόν απέρριψε κατηγορηματικό ένα τέτοιο ενδεχόμενο διευκρινίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

Αλλωστε, τι νόημα θα είχε και ο ρόλος του SSM που παρακολουθεί στενότατα τα δρώμενα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κάνοντας “φύλλο και φτερό “κάθε δανειακή σύμβαση και παρακολουθώντας με πλήρη ακρίβεια και αυστηρότητα τους στόχους που έχουν τεθεί;  Χωρίς την …επωνυμία των ΑQR, οι έλεγχοι του SSM είναι ενδελεχείς και σε βάθος. Ηδη, τα στελέχη του Μηχανισμού “ξεσκονίζουν” την Εθνική Τράπεζα και την  Αlpha Bank, ενώ τη σκυτάλη θα λάβουν το Νοέμβριο, οι Πειραιώς και Eurobank. Στο τέλος, θα βγει ένα πόρισμα για την ισχύ και τη δύναμη της κεφαλαιακής επάρκειας, ενόψει των νέων stress test , που είναι προγραμματισμένα για τις αρχές του 2018.

Ομως όλη αυτή η φιλολογία με το ΔΝΤ να ζητάει νέα κεφάλαια, μόνο ζημιά προς το παρόν προκαλεί. Και αυτό αντανακλάται τόσο στη συμπεριφορά των επενδυτών που ρευστοποιούν τραπεζικές μετοχές, όσο και στην ψυχολογία της αγοράς που διαμορφώνει επί του θέματος, αρνητικό κλίμα. 

*Η Λίλυ Σπυροπούλου, είναι δημοσιογράφος του News 24/7.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα