Ο Notis πάει πακέτο με τον Σφακιανάκη

Ο Notis πάει πακέτο με τον Σφακιανάκη
ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΤΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ ΣΤΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΚΕΝΤΡΟ "ΙΕΡΑ ΘΕΑ" (ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI) Eurokinissi

Οι αρλούμπες του Νότη Σφακιανάκη, η χαλαρή στάση του "περνάμε καλά" και η εύκολη λύση του Γκραούτσο Μαρξ

Εκτός από τον τίτλο του βασιλιά της εγχώριας νύχτας, τον οποίο κατείχε τη δεκαετία του ’90, ο Νότης Σφακιανάκης από παλιά, είχε καπαρώσει και αυτόν του βασιλιά της αρλούμπας. Αυτός ήταν, αυτός είναι και αυτός θα είναι.

Ο πολιτικός  λόγος ενός λαϊκού τραγουδιστή, με έφεση στις αρλούμπες, κανονικά δεν θα μας απασχολούσε, ωστόσο όταν έχεις τρεις νεκρούς σε δύο μήνες , κλιμάκωση της βίας στο δρόμο και στη δημόσια σφαίρα και ένας άνθρωπος, που γνωρίζει πώς ό,τι και αν πει θα ακουστεί σε όλη τη χώρα, προτείνει ως λύση τη Χρυσή Αυγή και υμνεί τη δικτατορία του Παπαδόπουλου, τότε οφείλεις να αντιδράσεις.

Όταν δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσας, είχα γράψει ότι «οι πολίτες οφείλουν να αντιδράσουν άμεσα, ειρηνικά και συλλογικά. Να συσπειρωθούν σε κάθε γειτονιά και να αναλάβουν την ατομική τους ευθύνη, χωρίς να παίξουν στο γήπεδο της βίας, δηλαδή στο γήπεδο των ναζιστών. Να απομονώσουν τους χρυσαυγίτες, τους υποστηρικτές τους  και τους συμπαθούντες, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα στερηθούν ένα φίλο. Να πολεμήσουν τον φασισμό σε ολόκληρη την κοινωνία, στον χώρο εργασίας τους, στο δρόμο, στην καθημερινότητά τους στο δημόσιο λόγο».

Επομένως, στην πραγματικότητα δεν είναι το ζήτημα ο ίδιος ο Σφακιανάκης, αλλά πώς τοποθετούμαστε εμείς απέναντι σε κάποιον, που εκθειάζει δημόσια ένα ναζιστικό κόμμα.

Η συζήτηση για το αν θα πρέπει να συσχετίζουμε την προσωπικότητα και τη ζωή του καλλιτέχνη με το έργο του και αν θα πρέπει να τον κρίνουμε συνολικά ή μόνο από τα τραγούδια του, κρατάει χρόνια.

Θα μπορούσαμε να κάτσουμε σε ένα ανάκλιντρο, να τρώμε σταφύλια και να διαφωνούμε, για το αν το «Να ξαναρθείς να μη χαθώ» καλύπτει τον θόρυβο από το «Αν κάποιο κόμμα θα μπορούσε να κυβερνήσει σωστά την Ελλάδα, αυτό θα ήταν η Χρυσή Αυγή». Τι νόημα έχει μια τέτοια συζήτηση; Μιλάμε για την Ελλάδα του σήμερα, για ένα ναζιστικό κόμμα και για έναν δημοφιλή καλλιτέχνη, που αποφασίζει να γίνει ο ντελάλης του.

Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν τις δηλώσεις Σφακιανάκη, ήταν ποικίλες, αν και επισκιάστηκαν από την επανάσταση της Δέσποινας Βανδή, που προφανώς “δεν γνώριζε” με ποιον επρόκειτο να συνεργαστεί. Η προσποίηση της άγνοιας είναι πολύ χρήσιμη μερικές φορές.

Υπήρξαν αυτοί που ξεσπάθωσαν εναντίον του, υπήρξαν οι φανατικοί υποστηρικτές του και υπήρξαν και πολλοί που υιοθέτησαν τη χαλαρή στάση «Μ’ αρέσουν τα τραγούδια του. Τι σημασία έχει τι δηλώνει και τι λέει;»

 

Φαντάζομαι ότι η χαλαρή στάση, θα μπορούσε να σημαίνει ότι ακούω τα τραγούδια του, ότι δεν έχω πρόβλημα να τον επιβραβεύσω γεμίζοντας το μαγαζί που εμφανίζεται και ότι θα χαμογελώ αμήχανα, αν χαιρετίσει ναζιστικά πάνω στη σκηνή. Όταν είσαι χαλαρός, ένας ναζιστικός χαιρετισμός, μπορεί να μη σημαίνει τίποτα.

Η χαλαρή στάση είναι πάντα βολική και μου θυμίζει εκείνο το επάρατο «περνάμε καλά», της εποχής πριν τη χρεοκοπία, όταν βαδίζαμε χαρούμενοι και αδιάφοροι προς τον γκρεμό.

Πολλές φορές όμως, το να μένεις ουδέτερος, cool και αποστασιοποιημένος, σημαίνει απλώς ότι πριμοδοτείς αυτό, που υποστηρίζεις ότι δεν σε εκφράζει.

Ο Notis των τραγουδιών, που αρέσουν σε μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και ο Σφακιανάκης-κήρυκας των ναζιστών, δυστυχώς για τους οπαδούς της χαλαρής στάσης, πάνε πακέτο.

Είτε απορρίπτεις το πακέτο συνολικά, είτε απλώς δέχεσαι ότι δεν έχεις πρόβλημα να ακούς τα τραγούδια ενός συνειδητοποιημένου προπαγανδιστή της Χρυσής Αυγής.

Το να έχεις μια συγκεκριμένη στάση απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως ο φασισμός και η βία, απαιτεί συνέπεια, που δεν συνάδει με το «περνάμε καλά» και το «ωχ αδερφέ μου». Να υπερασπίζεσαι τις αρχές σου, σημαίνει πολλές φορές να ξεβολεύεσαι  ή και να στερείσαι κάτι που σου αρέσει, έστω και κάτι που μοιάζει απλό και ασήμαντο.

Ο άνθρωπος του «περνάμε καλά» δεν θέλει ποτέ να ξεβολεύεται. Μόνο να γίνεται κάθε στιγμή αυτό που κάνει κέφι, χωρίς να δίνει εξηγήσεις ούτε καν στον ίδιο του τον εαυτό.

Γι’ αυτόν βέβαια υπάρχει πάντα η εύκολη λύση, όπως την είχε διατυπώσει ο μέγιστος Γκραούτσο Μαρξ.

«Αυτές είναι οι αρχές μου. Αν δεν σου αρέσουν… εντάξει, έχω κι άλλες».

*Ο Μάνος Χωριανόπουλος είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από τον Μάιο του 2007 βρίσκεται στην 24 Μedia και είναι αρχισυντάκτης του News247.gr”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα