Όταν ενοχλεί η διαφορετική άποψη στη δημόσια τηλεόραση

Όταν ενοχλεί η διαφορετική άποψη στη δημόσια τηλεόραση

Διαβάστε ένα άρθρο (συμμετοχή στις "Γνώμες" του NEWS 247) για την εκ νέου διακοπή της εκπομπής "Πρωινή Ενημέρωση" της ΝΕΤ, με το πρόσχημα της αδυναμίας ανανέωσης των συμβάσεων

Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή με ανεργία, φτώχια, παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, περιορισμό των ελευθεριών, αμφισβητήσεις του τεκμηρίου αθωότητας, και συνεχούς στοχοποίησης των αδύναμων ομάδων.

Μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό μια τηλεοπτική εκπομπή -από τις λίγες που συνεχίζουν να υπηρετούν την πολύπλευρη και αντικειμενική ενημέρωση στη δημόσια τηλεόραση- διακόπηκε με το πρόσχημα της δυσκολίας ανανέωσης των συμβάσεων. Η ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ της ΝΕΤ με τον Κώστα Αρβανίτη και Μαρίλενα Κατσίμη προσπαθούσε να δώσει λόγο στους αδύναμους, στους φτωχούς, στους αποκλεισμένους. Δεν ταυτιζόταν με την άποψη της εκάστοτε κυβέρνησης, δεν διαπόμπευε, ασκούσε κριτική και αναδείκνυε την είδηση, ιδιαίτερα σε θέματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Κατηγορήθηκε  ότι δεν τηρούσε τις αναγκαίες  αποστάσεις και την «πολιτική ουδετερότητα». Προφανώς ως «πολιτική ουδετερότητα»  δηλώνεται το φίλτρο που συγκρατεί από το να εκφραστούν δημόσια οι απόψεις ενάντια στο μνημόνιο, η ανάλυση για την κρίση και τις αιτίες της, η κριτική στον αυταρχισμό και τις διώξεις.

Αυτή, λοιπόν, η εκπομπή, ενώ δεν προσέφερε ούτε πόνο και δάκρυα, ούτε γκλαμουριά, ήταν πολύ πιο μπροστά από το μέσο όρο τηλεθέασης των άλλων εκπομπών της δημόσιας τηλεόρασης, επειδή ήταν κοντά στους ανθρώπους που είχαν ανάγκη και τους έδινε βήμα. Για αυτό τιμωρήθηκε…

…Στην αρχή με περιορισμό της διάρκειάς της από 4 σε 2 ώρες υπό το πρόσχημα αναμόρφωσης του προγράμματος, στη συνέχεια με απομάκρυνση των παρουσιαστών, επειδή ανέδειξαν την είδηση της Guardian για κακοποίηση συλληφθέντων στη ΓΑΔΑ και τώρα επειδή υπάρχει η ανάγκη να προβάλλεται το «θετικό» έργο της κυβέρνησης. Δυστυχώς αυτά που συμβαίνουν στη δημόσια τηλεόραση δείχνουν ότι στην Ελλάδα της κρίσης το κομματικό και πελατειακό κράτος καλά κρατεί.

Διαβάστε προηγούμενο άρθρο του κ. Πουλόπουλου για το κόψιμο και την επιστροφή της εκπομπής “Πρωινή Ενημέρωση” στον αέρα της ΝΕΤ.

* Ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος είναι  διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών, διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Είναι πρόεδρος της επιστημονικής και συμβουλευτικής επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (W.F.T.C.) και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (E.F.T.C).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα