POLL: Πρέπει η ΕΕ να αντιδράσει στον αποκλεισμό της σημαίας της από την Eurovision;

Διαβάζεται σε 3'
Σημαία της ΕΕ
Σημαία της ΕΕ AP Photo Zurab Tsertsvadze

Η Κομισιόν κατά της EBU γιατί απαγόρευσε και τη σημαία της ΕΕ. Πώς πρέπει να αντιδράσει η Ένωση; Ψηφίστε.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης να απαγορεύσει τις σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια του τελικού της Eurovision το Σάββατο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, κ. Μαργαρίτη Σχοινά.

“Ποιος κερδίζει από την απαγόρευση της σημαίας της Ε.Ε. από τη Eurovision;” τις παραμονές των Ευρωεκλογών, διερωτήθηκε ευλόγως, για να συμπληρώσει:

“Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης να απαγορεύσει τις σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια του τελικού της Eurovision το Σάββατο ήταν εξωφρενική, δώρο στους «εχθρούς της Ευρώπης». Είναι συγκλονιστικό αυτό που έγινε, ανέφερε ο μιλώντας στο Politico ο ευρωπαίος Επίτροπος μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού τραγουδιού, ο οποίος επισκιάστηκε φέτος από τις πολιτικές διαμάχες για τη συμμετοχή του Ισραήλ κατά την κλιμάκωση των επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η απόφαση της EBU να αποκλείσει για “πρώτη φορά” όλες τις σημαίες πλην εκείνων των συμμετεχουσών χωρών ήταν άκαιρη δεδομένης και της διεξαγωγής των ευρωπαϊκών εκλογών τον επόμενο μήνα.

Εκπρόσωπος της Προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέκρινε επίσης την κίνηση της EBU, λέγοντας: “Είναι σίγουρα λυπηρό να απαγορεύεται η σημαία όλων των μελών της Ε.Ε. και του Συμβουλίου της Ευρώπης που συμμετέχουν στον διαγωνισμό και η οποία συχνά κυματίζει μαζί με τις εθνικές σημαίες σε δημόσια κτίρια”.

“Λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, ποιος κερδίζει από την απαγόρευση της σημαίας της Ε.Ε. από τη Eurovision;”, διερωτήθηκε ο επίτροπος και πρόσθεσε: “Μόνο οι ευρωσκεπτικιστές και οι εχθροί της Ευρώπης”.

Η απάντηση της EBU

Εκπρόσωπος της EBU δήλωσε από την πλευρά του ότι η πολιτική για τις σημαίες, δεν άλλαξε φέτος και παραμένει “η ίδια όπως και το 2023”, με τους φανς να επιτρέπεται να φέρουν μόνο εκείνες των “συμμετεχουσών χωρών και τις σημαίες του ουράνιου τόξου/υπερηφάνειας”. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει ρητός κανόνας που να απαγορεύει τις σημαίες της ΕΕ.

Σύμφωνα δε με το Politico, στον προηγούμενο διαγωνισμό σημαίες της ΕΕ ήταν εμφανείς, κάτι που δεν συνέβη φέτος με πολλούς να προχωρούν σε καταγγελίες στο Χ ότι τους απαγορεύτηκε η είσοδος επειδή είχαν μαζί τους εμβλήματα της Ένωσης. Ένας εξ αυτών ήταν ο Ντόριν Φρασινεάνου (Dorin Frăsîneanu), σύμβουλος πολιτικής του Renew Europe.

Παρόλα αυτά, λίγο πριν τις κρίσιμες εκλογές του Ιουνίου, η απουσία των εμβλημάτων της Ένωσης αποσυνδέει συμβολικά τον θεσμό από την ενότητα που εκείνη πρεσβεύει στο θεωρητικό της υπόβαθρο, το οποίο βασίζεται φυσικά στον σεβασμό των ανθρώπινων αξιών, ζωών και αξιοπρέπειας (ασχέτως αν αυτά τηρούνται πάντοτε εμπράκτως με τρόπο επαρκή).

Η παλαιστινιακή σημαία ήταν άλλωστε μεταξύ πολλών άλλων που απαγορεύτηκαν από τη φετινή εκδήλωση.

Βάσει των παραπάνω, πιστεύετε πως το Ευρωκοινοβούλιο και η Κομισιόν θα πρέπει να απαντήσουν πιο αποφασιστικά απέναντι στην “αποπολιτικοποίηση” της Eurovision και την “αποστασιοποίησή” της από τα εμβλήματα της ΕΕ;

Απαντήστε παρακάτω:

Πρέπει η ΕΕ να αντιδράσει στον αποκλεισμό της σημαίας της από την Eurovision;

ΨΗΦΙΣΕ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα