ΑΕΠ, Ανεργία, τιμές: Πώς θα κινηθούν αν μείνουμε ή αν βγούμε από το ευρώ

ΑΕΠ, Ανεργία, τιμές: Πώς θα κινηθούν αν μείνουμε ή αν βγούμε από το ευρώ

Πόσο διαφέρουν οι τελευταίες προτάσεις των δανειστών από της ελληνικής πλευράς. Τι θα συμβεί σε επίπεδο ΑΕΠ, την ανεργία, τις τιμές καταναλωτή και τις κατοικίες στο βασικό σενάριο παραμονής στο ευρώ και τι στην αντίθετη περίπτωση

Το τελευταίο διάστημα είναι έντονος ο διάλογος για το αν, τελικά, θα συνέφερε την Ελλάδα η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και η ρήξη με την ΕΕ ή αν θα ήταν οικονομικά πιο συμφέρουσα η επίτευξη μίας συμφωνίας, εντός των πλαισίων που θέτει η πρόταση της κυβέρνησης και των δανειστών, όπως αυτή αποτυπώνεται στις τελευταίες προτάσεις τους οι οποίες είναι, πλέον, όμοιες σε βαθμό που να δικαιολογεί τη δυνατότητα συμφωνίας (αλλαγή του 30% περίπου της συμφωνίας του 2012).

Είναι σίγουρα, ενδιαφέρον, λοιπόν, να δούμε τι φανερώνουν οι μακροοικονομικές προσομοιώσεις πως θα συνέβαινε στην οικονομία της χώρας, τόσο σε περίπτωση μίας συμφωνίας στα παραπάνω πλαίσια, όσο και στην περίπτωση ρήξης, άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου απ’ το ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο βασικό σενάριο, της παραμονής στο ευρώ, οι προσομοιώσεις πραγματοποιήθηκαν στη βάση μίας το δυνατό συντομότερης συμφωνίας, πριν η τραπεζική αργία προκαλέσει ζωτική βλάβη στην οικονομία.

ΑΕΠ, ύφεση - ανάπτυξη

Στο βασικό σενάριο (α), η ελληνική οικονομία θα έχει τη δυνατότητα να καταγράψει ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 1,7% στο 2015 και κοντά στο 2,4% το 2016. Στη συνέχεια το ΑΕΠ αναμένεται να διατηρήσει μία αυξητική δυναμική και διαμορφωθεί κοντά στα 220 δις ευρώ (με τιμές 2010) το 2025.

Στο σενάριο χρεοκοπίας και GRexit (β), το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,8%  το 2015 και 5,1% το 2016. Στη συνέχεια θα μπει σε μία αυξητική τροχιά η οποία θα το φέρει στα επίπεδα του 2015 μετά από τέσσερα χρόνια, στις αρχές του 2020, ενώ μέχρι το 2025 θα έχει πλησιάσει αλλά θα εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλότερα από το ΑΕΠ στην περίπτωση του βασικού σεναρίου.

ΑΕΠ, Ανεργία, τιμές: Πώς θα κινηθούν αν μείνουμε ή αν βγούμε από το ευρώ

Ανεργία

Στο βασικό σενάριο (α), η επίσημη ανεργία αναμένεται να επιστρέψει σε πτωτική τροχιά και να κυμαίνεται στο 24% στα τέλη του 2016. Στη συνέχεια προβλέπεται να βρίσκεται στο 19,5% το 2020 και στο 13% το 2025.

Στο σενάριο χρεοκοπίας και GRexit (β) η επίσημη ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο 31% (με το ποσοστό να επηρεάζεται πτωτικά ωστόσο από τη σημαντική συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού εξαιτίας της μετανάστευσης του). Στη συνέχεια η ανεργία αναμένεται να κυμαίνεται στο 25,1% το 2020 και στο 15,5% το 2025.

ΑΕΠ, Ανεργία, τιμές: Πώς θα κινηθούν αν μείνουμε ή αν βγούμε από το ευρώ

Τιμές καταναλωτή

Στο βασικό σενάριο (α), οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να μπουν σε μία σταθεροποιητική τροχιά μέχρι το 2017 και να επιστρέψουν σε μία ήπια αύξηση μέχρι το 2025, όσο η οικονομία θα αναρρώνει.

Στο σενάριο χρεοκοπίας και GRexit (β) οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν περίπου κατά 50% μέχρι το 2017, εξαιτίας της αντίστοιχης υποτίμησης του εθνικού νομίσματος. Στη συνέχεια αναμένεται να μπουν σε μία ήπια αύξηση από τα τρέχοντα επίπεδα, παραμένοντας περίπου 50% υψηλότερα απ’ ότι στην περίπτωση του σεναρίου α’ μέχρι και το 2025.

ΑΕΠ, Ανεργία, τιμές: Πώς θα κινηθούν αν μείνουμε ή αν βγούμε από το ευρώ

Τιμές κατοικίας

ΑΕΠ, Ανεργία, τιμές: Πώς θα κινηθούν αν μείνουμε ή αν βγούμε από το ευρώ

Στο βασικό σενάριο (α), οι τιμές κατοικίες αναμένεται να μπουν σε μία σταθεροποιητική τροχιά το 2016 με ήπια ανάρρωση από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και σταδιακή ανάκαμψη της τάξης του 20-25% μέχρι το 2025.

Στο σενάριο χρεοκοπίας και GRexit (β) οι τιμές κατοικίες αναμένεται να καταγράψουν πτώση της τάξης του 30-35% μέχρι το 2017 και στη συνέχεια να επιστρέψουν σε ανοδική τροχιά, παραμένοντας, ωστόσο, μέχρι το 2025 χαμηλότερα απ’ ότι στην περίπτωση του σεναρίου β’.

Συμπερασματικά, στην περίπτωση του β’ σεναρίου η Ελλάδα θα ‘χάσει’ περίπου τέσσερα χρόνια πριν επανέλθει στα επίπεδα του 2015 το 2020, ενώ μέχρι το 2025 θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πιο αρνητική κατάσταση απ’ ότι στην περίπτωση του σεναρίου α’.

* Ο Πάνος Παναγιώτου είναι τεχνικός αναλυτής χρηματιστηριακών αγορών, εκδότης του www.analitis.gr , διευθυντής της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικών Αναλυτών στην Αγγλία ( www.ekta.gr)  και διευθυντής εκπαίδευσης και έρευνας της Enalos LTD στο Λονδίνο. Είναι δημιουργός λογισμικών αυτοματοποίησης της τεχνικής ανάλυσης (3F, DomiStock) και συγγραφέας χρηματιστηριακών και οικονομικών βιβλίων. Άρθρα και συνεντεύξεις του δημοσιεύονται για μιάμιση δεκαετία σε πληθώρα ΜΜΕ ενώ είναι συχνός καλεσμένος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές .

SHARE:

24Media Network