Σβάστικα και ΟΧΙ

Σβάστικα και ΟΧΙ

«Δεν μπορείς να προβάλλεις τις δηλώσεις ενός νεοναζιστή, που έχει χτυπήσει το μπράτσο του με τατουάζ τη σβάστικα, σε μια γιορτή της Δημοκρατίας, της Αντίστασης και της ευψυχίας, του ηρωισμού ενός λαού...»

Πώς θα σας φαινόταν εάν διαβάζατε ένα έργο του Μακιαβέλι στο οποίο θα εκθείαζε την αρετή της ειλικρίνειας, ένα δοκίμιο του Ντε Σαντ υπέρ της παρθενίας, έναν ύμνο του Τσένγκις Χαν υπέρ της ειρήνης ή ένα κείμενο του Ιεροεξεταστή Τορκεμάδα υπέρ ανεξιθρησκείας; Πώς θα σας φαινόταν να βλέπατε τον Αδόλφο Χίτλερ να επιχειρηματολογεί υπέρ της δημοκρατίας, της πολυπολιτισμικότητας και τον αφοπλισμού;

Μάλλον θα γελάγατε, έ; Προσωπικά πάντως δεν γέλασα καθόλου όταν είδα τον κύριο Κασιδιάρη, βουλευτή της Χρυσής Αυγής, να κάνει δηλώσεις στη Δημόσια Τηλεόραση, επί τη ευκαιρία του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου. Ένας Χρυσαυγίτης να μιλάει για την Αντίσταση του Λαού στο Φασισμό, και η ΕΡΤ 1 να καταγράφει τις δηλώσεις του και να τις μεταδίδει πανελλαδικά… Πόσο γελοία σουρεαλιστικό είναι αυτό;

Εντάξει, ο σεβασμός της διαφορετικής γνώμης, η πολιτική ορθότητα, ο κοινοβουλευτικός καθωσπρεπισμός και η δημοσιογραφική δεοντολογία έχουν και τα όριά τους – τα σαφέστατα όριά τους, που έχουν να κάνουν με τη κοινή λογική αφενός και την αυτοάμυνα αφετέρου, την αυτοπροστασία της Δημοκρατίας από αυτούς που χρησιμοποιούν τις δομές της για να την κουρελιάσουν.

Δεν μπορείς να προβάλλεις τις δηλώσεις ενός νεοναζιστή, που έχει χτυπήσει το μπράτσο του με τατουάζ τη σβάστικα, σε μια γιορτή της Δημοκρατίας, της Αντίστασης και της Ευψυχίας, του ηρωισμού ενός λαού, που έδωσε πριν από 77 χρόνια μια μεγαλοπρεπέστατη κλοτσιά στον χοντρό πισινό του Φασίστα Μουσολίνι, του συμμάχου δηλαδή του Ναζιστή Αδόλφου, τον οποίο σέβεται και τιμά ο Κασιδιάρης και οι υπόλοιποι πιθηκάνθρωποι της Χρυσής Αυγής.

Θα μου πείτε, πολλοί συμπολίτες μας στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν αυτά τα καθάρματα – συγκεκριμένα 379.581 καλοί, τίμιοι και αγνοί Έλληνες… Οπότε, εφόσον έστειλαν τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή, η Δημόσια Τηλεόραση έχει υποχρέωση να δείξει τις δηλώσεις ενός βουλευτή της.

Δεν με ενδιαφέρει – δεν θα έπρεπε να μεταδοθεί η εικόνα ενός νεοναζιστή, με αποτέλεσμα τη γελοιοποίηση της Δημοκρατίας, τελεία και παύλα. Και εάνη μετάδοση ήταν μια ειλημμένη απόφαση άνωθεν, να παραιτούνταν όλοι, από τον Πρόεδρο και κάτω, μέχρι τον Διευθυντή Ειδήσεων, για να δείξουν ότι έχουν την ελάχιστη τσίπα! Να γινόταν απεργία, να έπεφτε μαύρο! Να ξεσηκώνονταν οι ευαίσθητοι συνδικαλιστές, που ενώ δε σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους, τώρα κατάπιαν ολόκληρο ελέφαντα! 

Να γινόταν οτιδήποτε, αρκεί να μην έβγαινε στον αέρα αυτή η πελώρια ξεφτίλα, αυτό το εθνικό όνειδος, που θα μείνει πλέον ως μία ακόμα μελανή κηλίδα στο πρόσωπο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης.  Τώρα, το πώς και το γιατί έγινε… Η εικόνα του Κασιδιάρη στην επέτειο του ΟΧΙ, ελπίζω πως προδίδει μόνον ηλιθιότητα – γιατί εάν είναι σκοπιμότητα, τότε κάποια κεφάλια πρέπει να πέσουν σύντομα, χτες, ας πούμε.

*Ο Παύλος Μεθενίτης είναι δημοσιογράφος του Ραδιοφώνου 24/7.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα