Περσινά ξινά σταφύλια

Περσινά ξινά σταφύλια

Με ποια ακριβώς σοσιαλδημοκρατία σκέφτονται κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να αρχίσει η συζήτηση προσέγγισης;

Η συζήτηση που άρχισε ξαφνικά, για την ενδεχόμενη προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ έχει σημασία, καμία όμως πολιτική και ιδεολογική ουσία.

Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία βρήκε στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ένα σημαντικό σημείο αναφοράς στην γενική απαξίωση, που είχε δεχτεί με την χρόνια συμπόρευσή της με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Η δεξιά στροφή των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, έφερε σε δεινή εκλογική θέση τα κόμματα και τους ηγέτες τους, δίνοντας το χώρο και τον απόλυτο έλεγχο στη Δεξιά και στις πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας και των αριθμητικών πλεονασμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε, λόγω των πολιτικών, που εφαρμόστηκαν από την ελληνική σοσιαλδημοκρατία (ΠΑΣΟΚ του Σημίτη), το αδιέξοδο της κυβερνητικής δεξιάς (Καραμανλή), αλλά και την συμπόρευση τους σε κοινά κυβερνητικά σχήματα (ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ, ΠΑΣΟK, ΔΗΜΑΡ), να γίνει νέα δυνατή πολιτική δύναμη με κύριο χαρακτηριστικό τα νέα πρόσωπα και τη διαφορετική προσέγγιση της πολιτικής.

Η νέα μεταπολίτευση στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2012 για να κορυφωθεί τον Ιούλιο του 2015 με το δημοψήφισμα, που αποτύπωσε όχι ένα αλλά πολλά ΟΧΙ με το βροντερό 62%.

Τα γεγονότα και τις προεκτάσεις τους τα ξέρουμε πια όλοι και άπαντες έχουν άποψη για το τι έγινε και προπαντός τι δεν έγινε. Μέσα σε όλη την αντίφασή μας, μα και την προσέγγισή μας δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι η οργανωμένη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα με όλες τις εκφράσεις της, συσπειρώθηκε με τη δεξιά και έχασε κατά κράτος.

Με ποια ακριβώς σοσιαλδημοκρατία σκέφτονται κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να αρχίσει η συζήτηση προσέγγισης; Επειδή η πολιτική δεν είναι κάτι αόριστο, με ποιες ακριβώς προσωπικότητες θα μπορούσε να ανοίξει η συζήτηση για συνάντηση;

Θα συναντηθεί με τον κύριο Βενιζέλο, τον κύριο Σκανδαλίδη, τον κύριο Λοβέρδο, την κυρία Χριστοφιλοπούλου, τον κύριο Κεγκέρογλου, τον κύριο Κωνσταντινόπουλο, τον κύριο Μωραΐτη, τον κύριο Παπανδρέου ίσως ή τους αποχωρήσαντες κύρια Διαμαντοπούλου και κύριο Φλωρίδη;

Η σοσιαλδημοκρατία επί χρόνια, είχε φυσικά δύο τάσεις διακριτές. Τη δεξιά και τη λεγόμενη αριστερή. Ποια ακριβώς εκφράζουν και υπηρετούν οι σημερινοί πρωταγωνιστές του χώρου; Και αυτή η κουβέντα ποιους ανασταίνει και ποιους εξυπηρετεί;

Φυσικά, για να μπορείς να τοποθετηθείς για την πολιτική ταυτότητα και τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά των συμμάχων σου ή των αντιπάλων σου, οφείλεις να ξεκαθαρίσεις την δική σου ιδεολογική ταυτότητα.

Οι πολίτες, σε μεγάλη και δυναμική πλειοψηφία, αποχώρησαν από τα κουρασμένα οχήματα της πολιτικής μας περιπέτειας. Γιατί πρέπει να επανέλθουν μετά βαΐων και κλάδων από την αριστερή πόρτα; Εκτός και αν αυτή σφραγίστηκε διαπαντός.

Ή είναι απλά ένα πρόσκαιρο παιχνίδι πολιτικού μικροεκβιασμού στον έτερο της κυβερνητικής πλειοψηφίας;

Όπως και να ναι πάντως, πόντους δεν δίνει…

Μέτρα δίνει στην επικίνδυνη πολιτική φλυαρία ότι … «όλοι ίδιο είναι».

Δεν πρέπει να είναι…

*Ο Κώστας Αρβανίτης είναι Διευθυντής Radio Business Unit και σύμβουλος διοίκησης της 24 Media

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα