Τα δύο “Β”- Η μεταβλητή της 7ης Ιουλίου

Τα δύο “Β”- Η μεταβλητή της 7ης Ιουλίου
Στιγμιότυπο από συνεδρίαση στη Βουλή Eurokinissi

Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης είναι τα δύο πρόσωπα που μπορούν να βρεθούν στα έδρανα του Κοινοβουλίου που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ως πολύ πιθανό εκτιμούν οι δημοσκόποι το ενδεχόμενο η επόμενη Βουλή να είναι επτακομματική, γεγονός που αποτελεί μία παράμετρο που και τους πολιτικούς συσχετισμούς θα μεταβάλλει, και την υπόθεση της αυτοδυναμίας της Ν.Δ θα επηρεάσει.

Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης είναι τα δύο πρόσωπα που μπορούν να βρεθούν στα έδρανα του Κοινοβουλίου που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Η “Ελληνική Λύση”, με την δυναμική της εκλογής ευρωβουλευτή στην αναμέτρηση της 26ης Μαϊου (άρα και με τα …τηλεοπτικά προνόμια που απορρέουν από την εκλογική νομοθεσία), αποκτά επιρροή που έχουμε δει κατά το παρελθόν με τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη και εν μέρει με την Ένωση Κεντρώων και τους ΑΝΕΛ.

Η “εξαφάνιση” όλων αυτών των κομμάτων δημιουργεί χώρο στα δεξιά της Ν.Δ τον οποίο επιχειρεί να κατακτήσει ο Κυριάκος Βελόπουλος με ένα πολιτικό μείγμα του τύπου “Πατρις, Θρησκεία, Οικογένεια”.

Στόχος του να κερδίσει ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, να συντρίψει τα μικρότερα κόμματα του υπερδεξιού χώρου (Φαήλος Κρανιδιώτης, Τάκης Μπαλτάκος κ.ά), αλλά και να προσελκύσει ακραία τμήματα του εκλογικού ακροατηρίου της Ν.Δ.

Η διασπορά που επέτυχε η “Ελληνική Λύση” στις ευρωεκλογές -με ποσοστά άνω του 3% σχεδόν σε όλη την επικράτεια και υψηλά ποσοστά άνω του 6 και 7% στην Βόρεια Ελλάδα- δημιουργεί τις προϋποθέσεις να αποκτήσει ευρύτερα χαρακτηριστικά και να συγκεντρώσει την λεγόμενη  “αντισυστημική” (;) ψήφο της δεξιάς, παρότι αρχικώς επένδυσε κυρίως στο Μακεδονικό και εμφανίστηκε ως μία ιδιότυπη “Λέγκα του Βορρά”.

Το μείγμα “Πούτιν, Ιησούς, υπερπατριωτισμός”, σε συνδυασμό με την υπερπροβολή του πολιτικού τηλεστάρ αρχηγού της μέσω των περιφερειακών καναλιών (όπως ο ίδιος ομολόγησε στο ραδιόφωνο του News 24/7 στους 88,6, δαπανά περίπου 100.000 ευρώ μηνιαίως στην αγορά τηλεοπτικού χρόνου για την πώληση των προϊόντων του), είναι σφόδρα πιθανό να εγκαταστήσουν την “Ελληνική Λύση” στη νέα Βουλή.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, από την άλλη, έρχεται να πλαγιοκοπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά με ένα περίπλοκο και αντιφατικό αφήγημα.

Επιθετικός προς το ευρωπαϊκό ιερατείο των μνημονίων, με υπερχειλίζοντα ναρκισσισμό για όσα έχει διακηρύξει κατά το παρελθόν και για τα οποία αισθάνεται πως δικαιώθηκε, προσεκτικά απαξιωτικός για την “συνθηκολόγηση” του Αλέξη Τσίπρα, εκπροσωπεί, επί της ουσίας, όσα δεν κατέστη εφικτό να εφαρμόσει το περιπετειώδες καλοκαίρι του 2015.

Όταν ο Ματέο Σαλβίνι υιοθετεί ρητορική περί “παράλληλου νομίσματος” και η Ευρώπη βυθίζεται σε μια αμήχανη στασιμότητα,  ο Γιάνης Βαρουφάκης θεωρεί πως μπορεί να είναι η ώρα που οι Ενήλικες μπορούν να βγούν από το Δωμάτιο και να γίνουν παίκτες της πρώτης γραμμής.

Η σκληρή αντιμετώπιση του, από την ΛΑΕ του (παραιτηθέντος) Παναγιώτη Λαφαζάνη, την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αλλά ακόμα και το ΚΚΕ, αποτελούν σαφείς ενδείξεις πως το παλαιό “asset” της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιστρέψει ως “μασκοφόρος εκδικητής”. Η Κουμουνδούρου θα τον αντιμετωπίσει με μεγάλη διακριτικότητα, καθώς, αφενός δεν θέλει να προσελκύσει μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτεμβρίου του 2015, αφετέρου, όμως, δεν θα την ενοχλούσε να μπει στη Βουλή συσπειρώνοντας τον κύκλων των “χαμένων ψηφοφόρων” στα αριστερά του.

Επτακομματική Βουλή, ωστόσο, σημαίνει εμπόδια στην αυτοδυναμία της Ν.Δ, ή, εφόσον την επιτύχει, ίσως είναι αδύναμη με περίπου 153 βουλευτές, όπως εκτιμούν οι δημοσκόποι.

Γι’ αυτό και το Μοσχάτο έχει κάθε λόγο να αποσύρει την τακτική της βέβαιης αυτοδυναμίας (που θα ωθήσει ψηφοφόρους προς τα δεξιά- Βελόπουλος, ή προς το κέντρο- ΚΙΝΑΛ) και να ενισχύσει αυτή της “χαμένης ψήφου”, κάτι που ήδη φαίνεται στις δημόσιες παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα