Αγάπη μου, δεν είναι αυτό που νομίζεις. Ο Άραβας έφευγε…

Τι πιστεύει ότι θα κερδίσει ο ακριβολόγος Κατρούγκαλος από μια επενδυτική εταιρεία που “κουνάει μαντίλι”;
- 25 Σεπτεμβρίου 2017 12:06
Αν θέλει κανείς να είναι τίμιος και λεπτολόγος, δεν μπορεί παρά να δώσει δίκιο στον Γ. Κατρούγκαλο που χαρακτήρισε fake news την είδηση περί αποχώρησης του Κατάρ από κάθε επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Αν από την άλλη θέλει να δει το “δάσος”, τη “μεγάλη εικόνα”, θα πρέπει να σταθεί περισσότερο στο γεγονός ότι μια εταιρεία που ελέγχεται από το κράτος του Κατάρ, η Al Rayyan αποφασίζει να βάλει ένα τέλος στην εν Ελλάδι επενδυτική της περιπέτεια.
Το πόσο μεγάλη είναι η εικόνα, είναι δύσκολο να το συλλάβει ανθρώπινος νους. Κατά δήλωση των στελεχών της εταιρείας που εδρεύουν στη χώρα μας η Al Rayyan επέλεξε την Ελλάδα ως χώρα για να εγκαταστήσει τον ευρωπαϊκό επενδυτικό της βραχίονα για real estate και επιπλέον θα επένδυε στη χώρα μας το ιλιγγιώδες ποσό των 16 δισ. ευρώ. Συνολικά το εμιράτο έχει τοποθετήσει στην Ευρώπη σχεδόν 100 δις σε διάφορες δραστηριότητες.
Πρόκειται για μια πραγματική εταιρεία και όχι για κάποιο φάντασμα με ψεύτικους “εμίρηδες” ή απροσδιορίστου συγγένειας μέλη της βασιλικής οικογένειας. Έχει γραφεία στο κέντρο της Αθήνας και έχει προχωρήσει στην εξαγορά εκτάσεων με σκοπό να τις αναπτύξει. Η θυγατρική εταιρεία Pimana προχώρησε το 2013 στην αγορά του νησιού Οξυά έναντι 5,6 εκατ. ευρώ με στόχο τη δημιουργία ενός “νησιού τέχνης”. Πρέπει να σημειωθεί ότι η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή natura, αλλά φημολογείται ότι οι επενδυτές είχαν λάβει διαβεβαιώσεις πως θα αποχαρακτηριστεί.
Έχει αγοράσει επίσης μια έκταση 15.000 στρεμμάτων στη Ζάκυνθο με στόχο την τουριστική ανάπτυξη αλλά βρήκε απέναντι της την εκκλησία που υποστηρίζει ότι η περιοχή της ανήκει, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος έχει επικυρώσει τη συναλλαγή και βεβαίως εισπράξει τους αναλογούντες φόρους. Σε μια μικρότερη επένδυση που αφορούσε ένα ξενοδοχείο στην Κέρκυρα, οι Καταριανοί συνάντησαν προβλήματα με την πολεοδομία, το σωματείο οικοδόμων και το εργατικό κέντρο. Συνολικά όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, από την ημέρα που πάτησαν το πόδι τους στην φιλόξενη επενδυτικά χώρα μας έχουν βρει απέναντί την εκκλησία, το δασαρχείο, την εφορία, την πολεοδομία, τον ΟΑΕΔ αλλά και ιδιώτες.
Με εργαλείο την ελληνική δικαιοσύνη και τις καθυστερήσεις που την χαρακτηρίζουν, όλοι οι προαναφερθέντες μπορούν να βάζουν φρένο στις επενδύσεις, παρά το γεγονός ότι η έλευση των Καταριανών ήταν το αποτέλεσμα πρόσκλησης από την Ελληνική πλευρά. Οι επενδυτές διαμαρτύρονται για ανακολουθία. Υποστηρίζουν για παράδειγμα ότι στην περίπτωση της Οξυάς, η αρμόδια ΔΟΥ άλλαξε τα δεδομένα και “διόρθωσε” τον φόρο μεταβίβασης από 559 χιλιάδες σε 9,5 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές πριν ανακοινώσουν την αποχώρησή τους, είχαν κάνει τα πάντα. Είχαν προσπαθήσει μέσω της επίσημης διπλωματικής οδού, είχαν προσλάβει τον πρώην γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου της πρώτης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κ. Σπ. Σαγιά για δικηγόρο, είχαν απευθυνθεί ακόμη και στον Πρωθυπουργό. Όχι μία αλλά τρεις φορές, χωρίς να λάβουν απάντηση. Αν όμως χρειάζεται ο πρωθυπουργός να λύνει τα θέματα με τις πολεοδομίες και τα δασαρχεία, μάλλον κάτι δεν πάει καλά με την αντιμετώπιση των επενδυτών.
Δεν λέει κανείς ότι σώνει και ντε είχαν δίκιο σε όλα τα αιτήματά τους. Είναι όμως παράδοξο να μην είχαν δίκιο σε κανένα. Να μην επιλύθηκε καμία από τις περιπτώσεις που εμπόδιζαν τις επενδύσεις τους. Είναι επίσης παράδοξο να συμβαίνει το ίδιο με όλες τις μεγάλες επενδύσεις στη χώρα. Παντού υπάρχουν προβλήματα. Ακόμη και αν δεχτούμε ότι οι προηγούμενοι δεν είχαν ιδέα για το πώς γίνονται οι συμφωνίες και οι επενδύσεις, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε αρκετό χρόνο είτε να τις διορθώσει, είτε να τις διακόψει ακολουθώντας τη νόμιμη οδό. Είχε επίσης χρόνο για να φέρει καινούριες.
Οι επενδυτές δηλώνουν αγανακτισμένοι με τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετωπίζει η ελληνική πολιτεία. Κωλυσιεργεί με μοναδική μαεστρία και βρίσκει διαρκώς νέα κωλύματα ακόμη και αν η δικαιοσύνη αποφανθεί για τα προηγούμενα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι οι χαμηλότερες σε όλη την Ευρώπη. Είναι παράδοξο όμως καθώς το “οικόπεδο” είναι γωνιακό, ευάερο και ευήλιο.
Καταριανά συμφέροντα συνεχίζουν να έχουν μερίδιο σε επενδύσεις στην Ελλάδα. Κυρίως σε σοβαρές μεγάλες πολυμετοχικές εταιρείες που έχουν καταφέρει να διασφαλίσουν τη λειτουργία τους στο “ελληνικό πλαίσιο”. Μέχρι εκεί θα συμφωνήσουμε με τον Υπουργό που χαρακτήρισε την αποχώρηση του Κατάρ, fake news. Η αποχώρηση όμως της Al Rayyan από τη χώρα είναι real news, αληθινά νέα και πάρα πολύ άσχημα. Κανείς δεν μπορεί να μας πείσει να αγνοούμε την πραγματικότητα γιατί έτσι νομίζει ότι μπορεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά ένα επενδυτικό Βατερλό.
*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).