Έχεις πτυχίο; Την πάτησες, η χώρα θέλει συμβασιούχους χειρώνακτες

Έχεις πτυχίο; Την πάτησες, η χώρα θέλει συμβασιούχους χειρώνακτες

Ο ήλιος ανατέλλει, τα πουλάκια κελαηδούν και οι Έλληνες γίνονται φτωχότεροι και πρακτικά άνεργοι

(Φωτογραφία: AP)

Η Κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου ο ήλιος ξημερώνει, τα πουλάκια τραγουδούν, οι τράπεζες ανοίγουν και η ανεργία μειώνεται. Κανείς δεν είναι τόσο αφελής φυσικά ώστε να πιστεύει ότι οι άνθρωποι που μας κυβερνούν έχουν παραισθήσεις. Γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει αλλά θα ήταν ανόητο εκ’ μέρους μας να περιμέναμε την ρεαλιστική αποτύπωση από την Κυβέρνηση. Ειδικά όμως όταν μιλάμε για την ανεργία, η αποσπασματική χρήση βολικών στοιχείων δεν βοηθά, καθώς το αποτέλεσμα της αποτυπώνεται σε διάφορες πτυχές της κοινωνικής και οι οικονομικής ζωής.

Έτσι, μπορεί η Κυβέρνηση να κομπάζει ότι η ανεργία μειώθηκε σχεδόν κατά δύο μονάδες στο 21,7% τον Απρίλιο (από 23,6% τον Απρίλιο του 2016), όμως έχει σημασία ποιόν μετράς ως άνεργο. Ο διαχρονικά δραστήριος ευρωβουλευτής της ΛΑ.Ε.  Ν. Χουντής ρώτησε για το θέμα τον Μάριο Ντράγκι που έχει διαφορετική άποψη από την ΕΛΣΤΑΤ. Διότι μετρά ως άνεργους και ανθρώπους που:

Α. απασχολούνται μερικώς, όχι από επιλογή,

Β. Όσους θέλουν να εργαστούν αλλά απογοητεύτηκαν και δεν αναζητούν εργασία 

Γ. Όσους αναζητούν μεν εργασία αλλά δεν καταγράφονται. Το αποτέλεσμα με αυτές τις παραδοχές αλλάζει δραματικά.

Στο τέλος του περασμένου έτους, η υπο-αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού ανέρχονταν σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ σε 31,3%, οκτώ μονάδες χειρότερα από την επίσημη μέτρηση της ανεργίας που ήταν 23,4%.

Μπορεί βεβαίως η μέθοδος να επηρεάζει το αποτέλεσμα, όμως ακόμη και με την “καλη” μέθοδο δεν έχει λόγο να κομπάζει η Κυβέρνηση. Κατ’ αρχάς το ποσοστό υποαπασχόλησης είναι απογοητευτικό. Σχεδόν ένας στους τρεις υποαπασχολείται. Ακόμη και με την επίσημη μέτρηση της ανεργίας, 1 στους 5 δεν μπορεί να βρει δουλειά. Η Κυβέρνηση βεβαίως έχει ως υπερασπιστική γραμμή το γεγονός ότι δεν μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση “εν μια νυκτί”. Έχοντας συμπληρώσει σχεδόν δυόμισι χρόνια στο τιμόνι της χώρας, το επιχείρημα αυτό αρχίζει να ξεθωριάζει. Επιπρόσθετα, με το φορολογικό πογκρόμ που έχει εξαπολύσει στον ιδιωτικό τομέα και την γραφειοκρατία να καλύπτει ιδεολογικά κίνητρα πολέμου με την επιχειρηματικότητα, δεν δίνεται η αίσθηση ότι βοηθάει στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ακόμη και τα ίδια στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ που επικαλείται καταδεικνύουν ότι οι νέες θέσεις που προστίθενται είναι σχεδόν κατά το ήμισυ μερικής απασχόλησης και εκ’ περιτροπής εργασίας. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση, 6 στους 10 Έλληνες απασχολούνται με ευέλικτες μορφές εργασίας. Αυτό βέβαια δεν απαγορεύει στην Κυβέρνηση να εκμεταλλεύεται το συνολικό νούμερο για να πανηγυρίζει. Στην εποχή των σλόγκαν δημιουργεί εντυπώσεις, Τουλάχιστον σε ένα συγκεκριμένο ακροατήριο.

Το ερώτημα είναι αν αυτή η τάση που μοιάζει να παγιώνεται αποτελεί στόχευση και μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου. Η απάντηση είναι εύκολη. Μάλλον όχι. Απλώς έτσι ήρθαν τα πράγματα και η Κυβέρνηση που εξαντλεί την προσπάθειά της στην επικοινωνιακή διαχείριση, έκανε την ανάγκη της φιλοτιμία και παρουσιάζει αυτό το απογοητευτικό αποτέλεσμα σαν επιτυχία. Διότι ήταν κεντρική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρεται για την ευελιξία στην αγορά εργασίας. Όπως ήταν και διαρκής η αντίθεσή του στη δημιουργία της γενιάς των 700 ευρώ. Σήμερα τα 700 ευρώ αποτελούν μια μάλλον καλή αμοιβή, δεδομένων των συνθηκών.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο εφιαλτική αν συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι το 356% των πτυχιούχων ΑΕΙ που αποφοίτησαν μετά το 2011 είναι άνεργοι. Από τους υπόλοιπους που βρήκαν δουλειά,  6 στους 10 λαμβάνουν μισθό μεταξύ 400 και 800 ευρώ ενώ ένα 16% εργάζεται για λιγότερα από 400. Είναι φυσικό. Δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος των νέων θέσεων εργασίας αφορά χειρωνακτικές δουλειές χαμηλής παραγωγικότητας και ένα άλλο μέρος από κρατικές θέσεις εργασίας, οι πτυχιούχοι δεν έχουν μέλλον.

Είναι προφανές ότι η παραγωγικότητα της εργασίας συναρτάται από το είδος της. Οι υψηλής ειδίκευσης και κατάρτισης νέοι δεν βρίσκουν εργασία ανάλογη με τις σπουδές τους. Όπως έχει ανακοινώσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κ. φωτάκης την τελευταία πενταετία, 20.000 νέοι αναζήτησαν εργασία σε άλλες χώρες. Αν είναι ή όχι προδότες, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Η Κυβέρνηση λοιπόν πανηγυρίζει για μια εξέλιξη που δεν επιθυμούσε, όπως κάνει με οτιδήποτε της φαίνεται βολικό. Επενδύει στο σλόγκαν “μειώνουμε την ανεργία” και χωρίς κανένα πρόβλημα ξεχνά τις προηγούμενες απόψεις της περί ανεργίας και αγοράς εργασίας. Δεδομένου του δημογραφικού και του αδιεξόδου στο ασφαλιστικό, η επί τα χείρω  μετεξέλιξη των διαθέσιμων θέσεων εργασίας, θα επιδεινώσει την κατάσταση στο προσεχές μέλλον. Τα πουλάκια θα συνεχίσουν να κελαηδούν, ο ήλιος θα ανατέλλει και οι τράπεζες κουτσά στραβά θα ανοίγουν. Οι Έλληνες όμως γινόμαστε φτωχότεροι, εργαζόμαστε λιγότεροι σε χειρότερες δουλειές και συνταξιοδοτούνται ολοένα και περισσότεροι. Παράλληλα το χρέος παραμένει ίδιο και θα αυξάνει ως ποσοστό του ΑΕΠ. Δυστυχώς θα στεναχωρήσω τους φίλους που ασκούν πολιτική με ατάκες του Πιραντέλο. Δεν είναι έτσι ακόμη και αν έτσι νομίζετε.

Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα