Φάε μόνο τις πατάτες…

Φάε μόνο τις πατάτες…

Η Κυβέρνηση θέλει τη στήριξη του ΔΝΤ στο θέμα του χρέους αλλά αναζητά τρόπο να αποφύγει τις επιπλοκές που θα έχουν τα ανταλλάγματα που ζητούν οι …τοκογλύφοι

Στην Κυβέρνηση είναι εκπαιδευμένοι να πατούν σε δυο βάρκες αλλά η ταύτιση στελεχών του αντιμνημονιακού μπλοκ με τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι μια δύσκολη άσκηση. Είχαμε από νωρίς επισημάνει το πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η στάση του ταμείου. Η ώρα της συζήτησης για το χρέος πλησιάζει επικίνδυνα και η Κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει τη γραμμή της. 

Κανείς δεν μπορεί με σαφήνεια να πει αν όσα είπε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Τζακ Λιού για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, έχουν κάποια σημασία ή όχι. Ο χρόνος της Obama Administration τελειώνει με τις εκλογές του Νοεμβρίου και η “συνέχεια” της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι πιο αβέβαια από ποτέ. Για την “οικονομία της συζήτησης”, θα πρέπει να δεχτούμε ότι ο αμερικανικός παράγοντας επιθυμεί μια επίλυση του θέματος, κάτι που ενισχύεται από την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπως χωρίς περιστροφές είπε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ. Ο Λιού λοιπόν μεταφέρει την απόφαση της αμερικανικής Κυβέρνησης που ταυτίζεται μάλλον με αυτή που έχει εκφράσει το ταμείο.

Όσο σκληρά καρύδια και αν είναι οι Γερμανοί, έχοντας απέναντί τους το δίπολο ΔΝΤ-ΗΠΑ θα είναι δύσκολο να αντέξουν στην πίεση. Έχουν φυσικά και αυτοί εκλογές εν’ όψει, αλλά θεωρείται απίθανο να μπορούν να συνεχίσουν να τρενάρουν την υπόθεση του ελληνικού προβλήματος. Θεωρούμε λοιπόν περίπου βέβαιο ότι η συζήτηση θα ανοίξει σύντομα και επίσης ότι θα κλείσει σύντομα. Άλλωστε δεν πρόκειται για κάποιο πραγματικά επείγον ζήτημα. Σημειολογικά είναι σημαντικό αλλά στην πραγματικότητα οι άμεσες επιπτώσεις του  θα είναι μικρές. Θα μας απασχολήσει πραγματικά μετά το 2022.

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως έχει ανάγκη μια επιτυχία που θα δώσει επιχειρήματα στα στελέχη του. Δυσαρεστημένα και μη. Θα τον καταστήσει εκ νέου ρυθμιστή των εξελίξεων, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο. Το μεγάλο του πρόβλημα είναι το “κόστος” αυτής της οικονομικής και πολιτικής διευκόλυνσης. Κατα πολλούς, τα ανταλλάγματα που ζητά το ταμείο είναι πολλά και ακόμη περισσότερα θα είναι τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει η Γερμανία για να συναινέσει σε μια τέτοια εξέλιξη.

Δεν πρόκειται για παλαβές απαιτήσεις. Πρόκειται για πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που οι ελληνικές Κυβερνήσεις αρνούνται να εφαρμόσουν εδώ και χρόνια. Η άνθιση του λαϊκισμού ωστόσο κατόρθωσε να τις παρομοιάσει με “γερμανική μπότα”, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για αλλαγές που θα μεταμορφώσουν τη χώρα από τσιφλίκι των εκάστοτε πολιτικών και των πελατών-ψηφοφόρων τους σε κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν είναι σίγουρο ότι μπορούν να τις αντέξουν τα στελέχη της συγκυβέρνησης. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να τις εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους. Οι επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων θα είναι άμεσες. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της ρύθμισης του χρέους, όχι.

Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους στην Κυβέρνηση δεν μπορούν να ταυτιστούν απόλυτα με τη ρητορική του ταμείου. Ούτως ή άλλως είναι δύσκολο για όλους αυτούς που έκαναν πολιτικές καριέρες καθυβρίζοντας τους “τοκογλύφους του ΔΝΤ”, να δικαιολογήσουν την αλλαγή στάσης τους.

Όσα κομίζει το ταμείο στον διάλογο είναι χρήσιμα αλλά ταυτόχρονα “τσαλακώνουν” το αφήγημα του αντιμνημονίου. Στην Κυβέρνηση αναζητούν τρόπους για να αποκομίσουν μόνο όσα θεωρούν θετικά. Ήτοι την ελάφρυνση του χρέους. Για τις μεταρρυθμίσεις ψάχνουν τρόπο είτε να μην τις βάλουν καν στο τραπέζι (χαράσσοντας τις περιβόητες κόκκινες γραμμές) είτε να μην τις εφαρμόσουν.

Κινούνται με τη λογική του κακομαθημένου παιδιού που δεν του αρέσει το φαγητό αλλά ο γονιός του επιτρέπει να φάει μόνον τις -πολυαγαπημένες- πατάτες. Στην Κυβέρνηση θέλουν να παραγγείλουν μόνο ότι τους συμφέρει. Φαινεται όμως ιδιαίτερα δύσκολο (αν όχι απίθανο) να πείσουν το ταμείο -που έχει καεί στο χυλό με την Ελλάδα- να δώσει τη στήριξή του άνευ όρων. Θα πρέπει να υπογραφεί νέο μνημόνιο για τη συμμετοχή του, το οποίο θα έχει και σαν αποτέλεσμα την αλλαγή των όρων εξυπηρέτησης του χρέους. Η Κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να αποφασίσει και από την απόφαση αυτή θα κριθούν όχι μόνο οι εξελίξεις στην υπόθεση greek drama, αλλά και οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις. 

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα