Η αλήθεια για την κάνναβη που κανείς δεν θέλει να ξέρει

Η αλήθεια για την κάνναβη που κανείς δεν θέλει να ξέρει
In this July 24, 2017 photo, Juan Manuel Rodriguez, an investor at Natural Ventures inspects marijuana plants in a bloom room in Caguas, Puerto Rico. Investors in Puerto Rico have spent more than $3 million to obtain licenses issued by the islands health department to cultivate, manufacture and sell medical marijuana. (AP Photo/Ricardo Arduengo) AP Photo/Ricardo Arduengo

Μια τεράστια, παγκόσμια και οργανωμένη αγορά την οποία η ελληνική πολιτεία αγνοεί, δημιουργώντας προστατευμένο περιβάλλον για τα παράνομα κυκλώματα

Η παγκόσμια αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης θα προσεγγίσει τα 60 δισ. δολάρια μέχρι το 2025 σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της αμερικανικής εταιρείας Grand View Research. Η συνολική αγορά της Κάνναβης, νόμιμης και παράνομης, συμπεριλαμβανομένης και της ψυχαγωγικής χρήσης, εκτιμήθηκε σε σχεδόν 140 δισ. το 2005 από τον ΟΗΕ και πλέον ξεπερνά σύμφωνα με εκτιμήσεις τα 250 δισ. δολάρια.

Οι ιδεοληψίες μπορούν να κάνουν κάποιον να αγνοήσει μια αγορά που αναπτύσσεται στις Η.Π.Α. με ρυθμό 28,3% μεσοσταθμικά τα τελευταία 7 χρόνια, σύμφωνα με την επίσης αμερικάνικη εταιρεία ερευνών IBIS World. Είναι εγκληματικό ωστόσο να κρύβεται κάποιος πίσω από τη σεμνοτυφία για να συνεχίσει να ευνοεί συμμορίες και κυκλώματα διακίνησης, στερώντας ακόμη και από τους ασθενείς τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης και ταυτόχρονα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διότι ακόμη και σήμερα, που η χρήση φαρμακευτικής κάνναβης επιτρέπεται στην Ελλάδα με υπουργική απόφαση που ελήφθη φέτος το καλοκαίρι, η προμήθεια των σκευασμάτων αυτών γίνεται μέσω εισαγωγών. Αν σας φαίνεται τραγικό ότι στην Ελλάδα εισάγουμε λεμόνια Κίνας ή Αργεντινής, οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι ακόμη πιο τραγικό μια χώρα με τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας να εισάγει πρώτες ύλες και σκευάσματα κάνναβης.

Η νομοθετική ρύθμιση, την ύπαρξη της οποίας επιβεβαίωσε χθες ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός, θα επιτρέπει την παραγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης εκτός κρατικού μονοπωλίου.

Σαν κοινωνία έχουμε δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να οχυρωθούμε πίσω από έναν απροσδιόριστο συντηρητισμό βάση του οποίου επιτρέπεται η χρήση των σκευασμάτων αλλά απαγορεύεται η παραγωγή. Η δεύτερη είναι να επωφεληθούμε από μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά, επιτρέποντας επιπλέον και μια λογική λειτουργία της εγχώριας αγοράς.

Η απαγόρευση της καλλιέργειας κάνναβης στην Ελλάδα άλλωστε δεν είναι και τόσο αθώα όσο ακούγεται. Είναι προφανές ότι το φυτό είναι αυτοφυές και γνωστό από την αρχαιότητα, όπως αναφέρει και η  wikipedia. Είναι επίσης προφανές ότι παρά την απαγόρευση, υπάρχουν τεράστιες καλλιέργειες αλλά και αθρόα εισαγωγή από την όμορη χώρα που θεωρείται ο βασικός προμηθευτής κάνναβης για ολόκληρη την περιοχή. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στο αστυνομικό δελτίο για να δει πόσες φυτείες και πόσα φορτία εντοπίζει καθημερινά η αστυνομία. Τότε θα κατανοήσει το μέγεθος της παράνομης αγοράς που δεν προορίζεται φυσικά μόνον για φαρμακευτικούς λόγους.

Από την αγορά αυτή το ελληνικό κράτος δεν εισπράττει ούτε σεντς. Επιπλέον επιτρέπει στα καρτέλ να  διαμορφώνουν τις τιμές και οι αρμόδιοι κρατικοί οργανισμοί δεν ελέγχουν ούτε την ποιότητα που φθάνει στους καταναλωτές ούτε φυσικά τις επιπτώσεις των παράνομων καλλιεργειών κάνναβης στο περιβάλλον. Πέρυσι η Καλιφόρνια πέρασε σχετικό νόμο για την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα από τα επικίνδυνα χημικά που κάποιοι καλλιεργητές κάνναβης χρησιμοποιούν, επιβαρύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα.

Παράλληλα με την απαγόρευση ευνοεί τη διατήρηση ενός παράνομοι οικοσυστήματος που ξεπλένει χρήματα, εκβιάζει, παρανομεί και εκμεταλλεύεται τους χρήστες. Είτε απαγορεύουμε είτε όχι την παραγωγή και τη διακίνηση, αυτή συμβαίνει και μάλιστα χωρίς καμία ένδειξη ότι η απαγόρευση την περιορίζει. Αντίθετα, δημιουργεί ένα προστατευμένο περιβάλλον (από πλευράς ανταγωνισμού) για όσους θέλουν να δραστηριοποιούνται παράνομα.

Η Ελληνική πολιτεία διαχρονικά προτιμά να προσποιείται ότι η παράνομη αυτή κατάσταση δεν υφίσταται. Βάση του δόγματος “κάθε κάνναβη είναι παράνομη” έχει στο παρελθόν προχωρήσει σε διώξεις ακόμη και ανθρώπων που αποφάσισαν να καλλιεργήσουν κλωστική κάνναβη, ένα φυτό που σύμφωνα με τους ειδικούς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ευφορικούς σκοπούς.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να δεχθεί μια τέτοια αλλαγή που θα καταστήσει την χρήση και καλλιέργεια κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Κάτι ανάλογο συνέβη άλλωστε και στις ΗΠΑ, όπου πολλές πολιτείες έχουν απελευθερώσει την ψυχαγωγική χρήση. Έρευνα της Deloitte καταδεικνύει ότι η κοινωνία υπήρξε και εκεί διχασμένη, με ένα ελαφρύτατο προβάδισμα όσων ήταν υπέρ. Παρά ταύτα προχώρησαν σε νομοθετικές αλλαγές, μετατρέποντας την παράνομη αγορά σε νόμιμη. Μια αγορά , την οποία εποπτεύουν, ρυθμίζουν και επίσης φορολογούν.

Πηγή Deloitte, Recreational Marijuana Insights and Opportunities

Στην επίσης συντηρητική ελληνική κοινωνία, ίσως μια τέτοια μεταρρύθμιση να μοιάζει πολύ δύσκολη. Είναι όμως διαφορετικό πράγμα να συζητήσουμε για την πλήρη απελευθέρωση της χρήσης και εντελώς διαφορετικό να στερήσουμε από τους ασθενείς τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε σκευάσματα που ενδέχεται να απαλύνουν τον πόνο ή και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους. Και όλο αυτό να συμβεί λόγω μιας ιδεοληψίας περί απαγόρευσης, τα επιχειρήματα υπέρ της οποίας έχουν καταρριφθεί σε όλο τον κόσμο.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα