Η χυδαία άποψη περί “ανταλλαγής αιχμαλώτων” με την Τουρκία

Η χυδαία άποψη περί “ανταλλαγής αιχμαλώτων” με την Τουρκία
Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Κατσίκης Eurokinissi

Ο λαϊκισμός αμφισβητεί πλέον και το ιερό δικαίωμα στο άσυλο που αποτέλεσε σημαία της αριστεράς

Ενδέχεται να συνέβη λόγω αμηχανίας και έλλειψης σχεδίου αλλά η αλήθεια είναι ότι στον σχεδόν ένα μήνα που μεσολάβησε από την σύλληψη των δύο Έλληνων στρατιωτικών μέχρι και σήμερα, γενικώς στη χώρα επικράτησε ψυχραιμία. Τις πρώτες ημέρες, εξαφανίστηκε μέχρι και ο Πάνος ο Καμμένος, γεγονός που μεταφράστηκε ορθά ως εξαιρετική διπλωματική επιλογή, γεγονός που  επιβεβαιώθηκε όταν ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ επέστρεψε στον στίβο των δηλώσεων. Καθώς όμως οι ημέρες περνούν, η ψυχραιμία υποχωρεί δίνοντας τη θέση της σε ακραίες τοποθετήσεις που συμπυκνώνουν την κυρίαρχη ιδεολογία του λαικισμού.

Αναφέρομαι προφανώς στην δήλωση του βουλευτή Κατσίκη, όστις εκλέγεται με τους ΑΝΕΛ στο Υπόλοιπο Αττικής, όπως ακριβώς έκανε και ο πατέρας του (με τη ΝΔ και τη ΔΗΑΝΑ από το 1990 μέχρι το 2004). Προσφέροντας μια εξαιρετική υπηρεσία στον Τούρκο πρόεδρο ο Βουλευτής με το χαρακτηριστικό επίθετο, πρότεινε χωρίς περιστροφές την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Αν και είχε υπονοηθεί από διάφορα διεθνή μέσα αλλά και τον ίδιο τον Σουλτάνο, ο Ερντογάν δεν τόλμησε ποτέ να προτείνει ξεκάθαρα μια τέτοια ανταλλαγή, υπό τον φόβο -προφανώς- της διεθνούς κατακραυγής.

Ο Κατσίκης αντίθετα δεν φοβάται την κατακραυγή. Μιλάει σκεπτόμενος ένα ειδικό ακροατήριο που επιθυμεί λύση στο θέμα για λόγους “εθνικής αξιοπρέπειας”, αδιαφορώντας για το αν η μέθοδος που θα ακολουθηθεί, στερείται εντελώς αξιοπρέπειας. Προτείνει στις δύο χώρες “να παρακάμψουν τη δικαιοσύνη”, προφανώς διότι στο δικό του αξιακό σύστημα, ο θεσμός της δικαιοσύνης είναι γαρνιτούρα. Την θεωρεί κάτι σαν εκφυλισμένο υποκατάστατο της πραγματικής απόδοσης δικαιοσύνης που -κατά τη γνώμη διάφορων λαϊκιστών- δεν είναι άλλη από την αγνή λαϊκή βούληση η οποία ενδεχομένως εκφράζεται και με λαϊκά δικαστήρια που δικάζουν διά βοής.

Ακόμη και ο Ερντογάν, δημόσια επιμένει στην ύπαρξη “ανεξάρτητης τουρκικής δικαιοσύνης”, παρά το γεγονός ότι η ανεξαρτησία της αμφισβητείται από μεγάλο μέρος του διεθνούς παράγοντα. Δεν έχει λόγο να την υποβαθμίσει περαιτέρω. Διατυμπανίζει παντού ότι όλα λειτουργούν σύννομα, σκεπτόμενος ενδεχομένως ότι ένας εντελώς απαξιωμένος θεσμός δεν έχει καμία χρησιμότητα.

Αντίθετα, ο Κατσίκης με τεράστια ευκολία υποβαθμίζει την Ελληνική δικαιοσύνη, η οποία διά των αποφάσεών της -όσο και αν διαφωνούν κάποιοι- έχει αποδείξει ότι είναι  ακόμη ανεξάρτητη. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιο κυβερνητικό στέλεχος αμφισβητεί τη διάκριση των εξουσιών, είναι όμως η πρώτη φορά που κάποιος τολμά να το κάνει τόσο ωμά, προτείνοντας απλώς την “παράκαμψή” της.

Επιπλέον, ο Κατσίκης “παρακάμπτει” και τη λογική.  Πιστός στο δόγμα “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”, παραβλέπει το γεγονός ότι οι 8 Τουρκοι αξιωματικοί βρίσκονται στην Ελλάδα με τη θέλησή τους, αιτούντες μάλιστα άσυλο. Αντίθετα, οι Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν από τους Τούρκους, υπό συνθήκες που δεν είναι ακόμη πλήρως διευκρινισμένες. Όχι ότι αν συνέβαινε κάτι διαφορετικό θα ήταν λογική η “ανταλαγή” αλλά “ανταλλαγή αιχμαλώτων” σε περίοδο ειρήνης και με δεδομένο ότι οι 8 αξιωματικοί δεν είναι αιχμάλωτοι, εμπίπτει στα όρια της παράνοιας.

Είναι τραγικό και το λογικό άλμα που κάνει ο Κατσίκης ερμηνεύοντας τα λεγόμενα του Προέδρου του κόμματος του. Ο Καμένος, τους χαρακτήρισε “ομήρους” είπε ο Κατσίκης. “Τι σημαίνει όμηρος; Ότι θέλω ανταλλαγή”. Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα.

Η Κυβέρνηση εξαντλεί την “υπομονή” της με το απολωλός ερίφιο που ακούει στο όνομα Κατσίκης. Σε κανονικές συνθήκες ο πρωθυπουργός θα είχε απαιτήσει την απομάκρυνση του Βουλευτή από το κόμμα που συμμετέχει στην Κυβέρνηση καθώς αμφισβητεί όχι μόνο την διάκριση των εξουσιών αλλά και τις επιλογές της Κυβέρνησης αναφορικά με την διαπραγματευτική τακτική που ακολουθείται.

Ιδίως καθώς πρόκειται για μια αριστερή Κυβέρνηση, οι πολιτικοί πρόγονοι της οποίας έχουν δώσει μάχες για το ιερό δικαίωμα του ασύλου. Άλλωστε, το άρθρο 5 παρ. 2 του ισχύοντος Συντάγματος ορίζει ότι: «Απαγορεύεται η έκδοση αλλοδαπού που διώκεται για τη δράση του υπέρ της ελευθερίας» και αποτελεί  κληροδότημα του καθηγητή Γ.Α. Μαγκάκη (βουλευτή της Ένωσης Κέντρου), ως ελάχιστη αναγνώριση της αλληλεγγύης που έδειξε η διεθνής κοινότητα κατά την περίοδο της χούντας.

Οι συνθήκες όμως δεν είναι κανονικές και ο Κατσίκης θα συνεχίσει να απολαμβάνει την άνεση της Κυβερνητικής “ομπρέλας”. Ευτυχώς, η δικαιοσύνη δεν ελέγχεται ακόμη από τον Κατσικη και τους ομοϊδεάτες του αλλά εκφράζεται από δικαστές με σθένος που θα σώσουν όχι μόνο τα προσχήματα αλλά και την τιμή της ελληνικής δημοκρατίας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η εισαγγελέας κυρία Ράνια Σταθέα πριν απορρίψει ένα από τα αιτήματα για έκδοσή των 8 στην Τουρκία: «Η Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, παραμένει μία ευνομούμενη χώρα με απόλυτο σεβασμό στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής» .

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα