Καλωσήλθες Τρόικα

Καλωσήλθες Τρόικα
Ο υπουργός οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος,βγαίνει από κεντρικό ξενοδοχείο,όπου από εχθές γίνονται οι συναντήσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση, Τρίτη 24 οκτωβρίου 2017 (EUROKINISSI/Στέλιος Μισίνας) Eurokinissi

Το plan B αν δεν πετύχει η “καθαρή” έξοδος περιλαμβάνει 4ο μνημόνιο που όμως δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μας δώσουν

Δεν κατανοώ τι ακριβώς κερδίζουν όσα κυβερνητικά στελέχη διατυμπανίζουν με κάθε ευκαιρία ότι δεν ασπάζονται τις πολιτικές που επιβάλλουν τα μνημόνια. Πρώτον διότι αμέσως μετά πανηγυρίζουν για τις επιτυχίες που ουσιαστικά είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτών των πολιτικών. Δεύτερον και κυριότερο διότι όσο και αν το αρνούνται οι δανειστές θα τους είναι χρήσιμοι αν τελικά δεν πετύχει το ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο για “καθαρή” έξοδο στις αγορές.

Η Κυβέρνηση μοιάζει να είναι πιο προσγειωμένη από ποτέ. Πέρα από τις “τουφεκιές στον αέρα” διαφόρων αριστεριστών “ελευθέρας βοσκής” που επιδίδονται σε show,  ο βασικός κορμός της και ο Πρωθυπουργός δείχνουν αποφασισμένοι να κλείσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται την τρίτη αξιολόγηση. Ασχέτως με το τι λένε και παρά το γεγονός ότι θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν μερικές μεταρρυθμίσεις-ταμπού.

Με δεδομένη την πολιτική βούληση, η τεχνική συμφωνία μπορεί να κλείσει στις 4 Δεκεμβρίου και η πολιτική διαπραγμάτευση μπορεί επίσης να κλείσει στο επόμενο Εurogroup τον Γενάρη. Η πολιτική διαπραγμάτευση βέβαια συνίσταται στο να πείσουν τους δανειστές για πράγματα που δεν επιθυμούν να κάνουν. Οι δανειστές όμως δείχνουν τελευταία αρκετά διατεθειμένοι να κάνουν τα στραβά μάτι σε αντάλλαγμα για όλα όσα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προωθεί. άλλωστε όλοι οι παίκτες θέλουν να ξεμπερδεύουν με την Ελλάδα πριν από τις όποιες εξελίξεις στη Γερμανία.

Δυστυχώς για τον κο. Τσίπρα και την Κυβέρνησή του, οι αμαρτίες του παρελθόντος του στερούν το δικαίωμα να κρατά στα χέρια του τις εγχώριες εξελίξεις. Ήτοι, ακόμη και αν για πρώτη φορά η ελληνική πλευρά κινηθεί ταχύτατα και κλείσει την αξιολόγηση στην ώρα της, δεν είναι βέβαιο ότι αρκεί κάτι τέτοιο για να ανακτήσουμε πλήρως την εμπιστοσύνη των αγορών. Βεβαίως θα βελτιώσουμε πολύ τον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν οι “παίκτες” στις διεθνείς αγορές, όπως έγινε εμφανές και από την αποκλιμάκωση του spread  (της διαφοράς δηλαδή μεταξύ του Ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου) μετά το κλείσιμο της προηγούμενης αξιολόγησης.

Δεν αποκλιμακώθηκαν πάντως σε επίπεδα που να προσεγγίζουν τα ομόλογα της υπόλοιπης ευρωπεριφέρειας. Σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία Οία αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται μεταξύ 1,5 και 2% με το ελληνικό να κινείται ακόμη και πάνω από 5. Θα μειωθούν περαιτέρω αλλά ίσως όχι επαρκώς για μια πεντακάθαρη έξοδο στις αγορές.

Ίσως τότε η χώρα να χρειάζεται τη βοήθειά τους για να συνεχίσει την πορεία της προς την ομαλότητα. Ήδη ο “σοφός” των -διαβόητων στην Ελλάδα-  γερμανικών ινστιτούτων κος. Lars Feld έριξε το σπόρο της αμφιβολίας λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Ελλάδα έκανε λάθος με την φετινή έξοδό της στις αγορές. Θα έπρεπε καλύτερα -σύμφωνα με τη γνώμη του Γερμανού οικονομολόγου, να επιδιώξει ένα τέταρτο πρόγραμμα για να μπορέσει ουσιαστικά να έχει χρόνο για να μεταρρυθμίσει την οικονομία.

Αυτό που αναφέρει ο “σοφός” ήταν ένα σενάριο που δεν υπάρχει πια. Αντίθετα, ένα πιθανό σενάριο είναι η Ελλάδα να κάνει ότι της αναλογεί αλλά λόγω έλλειψης χρόνου και διεθνών συνθηκών να απαιτείται μια τελευταία “φουρνιά” βοήθεια για να πετύχουμε το στόχο που θέτει ο κος Feld. ωστόσο ούτε αυτό είναι εύκολο. Ακόμη και τώρα που βγήκαμε στις αγορές, οι πιθανότητες για νέο πακέτο διακρατικού δανεισμού είναι περιορισμένες. Όχι μόνο γιατί η Κυβέρνηση “θέλει να απαλλαγεί από τα μνημόνια” αλλά γιατί και οι δανειστές δεν θέλουν να μας δώσουν άλλα.

Οι δανειστές, κουρασμένοι από την χρόνια κωλυσιεργία των ελληνικών Κυβερνήσεων έχουν στερέψει από επιχειρήματα για να πείσουν ξανά τους φορολογούμενους να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Μια καλή σχέση εμπιστοσύνης θα μετέτρεπε αυτούς που βρίζαμε ως  “κατακτητές” σε πιθανούς συμμάχους μας. Μην ξεχνάτε ότι και αυτοί θέλουν να πετύχει η Ελλάδα και να αποδείξουν ότι η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις κρίσεις στο εσωτερικό της.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα