Να γιατί δεν βγάζεις λεφτά, φίλε επαγγελματία

Να γιατί δεν βγάζεις λεφτά, φίλε επαγγελματία

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, βρήκε ποιος φταίει για όλα τα δεινά που μαστίζουν τη χώρα αλλά στο τέλος προσχωρεί στον φιλελευθερισμό…

Φίλε επαγγελματία. Τώρα γνωρίζεις ποιος φταίει για το χάλι της επιχείρησής σου. Δεν είναι η εξοντωτική φορολογία, ούτε η γραφειοκρατία που ροκανίζουν το αποτέλεσμα των κόπων σου. Δεν είναι η έλλειψη ρευστότητας και η απώλεια του διαθέσιμου εισοδήματος. Ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Παπαδημητρίου, βρήκε την αιτία του κακού και δεν είναι άλλη από τη “μερίδα του Τύπου που προβάλλει μια εικόνα της πραγματικής οικονομίας στα όρια του εκτροχιασμού”. Αν παραβλέψεις την αφοριστική διάθεση και δεν διαβάζεις αυτή τη “μεριδα του Τύπου”, να είσαι βέβαιος ότι τα έσοδα σου θα αβγατίσουν αμεσα…

Έτσι ακριβώς ξεκινά το άρθρο του ανθρώπου που σηκώνει το βαρύ φορτίο να φέρει την ανάπτυξη στη χώρα και δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή της Κυριακής. Κατανοώντας βέβαια ότι το επιχείρημα εμπίπτει στα όρια του “σόλοικου” κάνει εξαρχής μια παραδοχή η οποία  δικαιολογεί όσα αναφέρει. Πρόκειται ωστόσο για έναν ακόμη αφορισμό σύμφωνα με τον οποίο “η καθυστέρηση της συμφωνίας, πρωτίστως οφείλεται στις διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών”.  Ο Υπουργός έμαθε γρήγορα τα τερτίπια της ελληνικής πολιτικής και αγνοεί -όπως φαίνεται- το γεγονός ότι ήταν η Κυβέρνησή του, αυτή που αποφάσισε για παράδειγμα μονομερώς να δώσει επίδομα τα Χριστούγεννα για να αναγκαστεί να κάνει δήλωση μετανοίας αμέσως μετά. Τότε οι δανειστές δεν φάνηκαν να διαφωνούν. Ομόφωνα, πάγωσαν κάθε συζήτηση….

Ξεκινά δε την επιχειρηματολογία του με έναν απίστευτο “δράκο”, σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι όλα είναι στημένα. “Το 2016 έκλεισε μεν με μηδενική ανάπτυξη αλλά το ΑΕΠ ήταν οριακά υψηλότερο αυτού του 2015 και εντός προβλέψεων προϋπολογισμού (εκτιμούσε ύφεση -0,3%). Αυτό δεν συνιστά, συνεπώς, νέο αρνητικό ρεκόρ ούτε επιστροφή στην ύφεση “. Ο συμπαθής Υπουργός λησμονεί να αναφέρει ότι και στα δύο χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το ΑΕΠ συρρικνώθηκε έστω και οριακά. Αντίθετα το 2014 έκλεισε με αύξηση του εθνικού προϊόντος κατά  0,8%. Ήταν η εποχή που “οι άνθρωποι ήταν πάνω από τους αριθμούς”. Κάτι που άλλαξε αργότερα.

Ας μη μένουμε όμως στο παρελθόν καθώς μια ακόμη ακραία -για οικονομολόγο- παραδοχή αφορά το σήμερα. Ο κος Παπαδημητρίου αναφέρει ότι “παρά την παράταση των διαπραγματεύσεων στη διάρκεια του α΄ τριμήνου 2017, η αβεβαιότητα που υπήρξε το δ΄ τρίμηνο έχει αρχίσει να υποχωρεί” . Πράγματι, υποχωρεί τόσο που ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ (τραπεζοϋπάλληλοι) αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι: “Το 2017 δεν ξημέρωσε καλά για τις τράπεζες σε σχέση με το 2016. Έχουν φύγει περί τα 2,5 δισ. ευρώ καταθέσεις από την αρχή του έτους και έχει αυξηθεί ο αριθμός των κόκκινων δανείων”. Για τέτοια υποχώρηση της αβεβαιότητας μιλάμε…

Και αν δεν μας νοιάζουν τα κεφάλαια της πλουτοκρατίας, ο Υπουργός που θα φέρει την ανάπτυξη στη χώρα μιλά στην καρδιά του εργαζόμενου. Σύμφωνα με τα γραφόμενά του, “η μισθωτή απασχόληση εμφάνισε τον Φεβρουάριο ένα θετικό ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων 24.938 ατόμων, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση του μήνα αυτού από το 2001”. Είναι όμως τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ που δεν αφήνουν χώρο για πανηγυρισμούς. Σύμφωνα με το σύστημα που βλέπει αποσπασματικά ο Υπουργός, 4879 θέσεις εργασίας χάθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, απώλεια που αποτελεί την μεγαλύτερη για την τελευταία τετραετία. Επιπρόσθετα μόνο 1 στους δέκα βρίσκει θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Οι υπόλοιποι εντάσσονται στις ευέλικτες μορφές εργασίας.

Ο κος Παπαδημητρίου αναφέρεται στη συνέχεια του άρθρου του, εκτενώς στον τουρισμό, όπου πράγματι η εικόνα είναι καλή. Παραλείπει βέβαια να αναφερθεί στους συγκυριακούς λόγους που συμβάλλουν στην αύξηση των τουριστών όπως και στο γεγονός ότι το μέσο έσοδο ανά τουρίστα μειώνεται. Όπως παραλείπει να αναφερθεί και στις τρικλοποδιές που θέτουν άλλοι υπουργοί και παράγοντες της κυβέρνησης του στην προσπάθεια αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Οι περιπτώσεις του ελληνικού και της fraport  είναι ενδεικτικές αλλά θα χαλούσαν την ωραία εικόνα που δημιούργησε.

Αναφέρεται ωστόσο γενικόλογα σε “ορισμένες αποκρατικοποιήσεις που συνάντησαν προβλήματα μέσα στο 2016, με συνέπεια να στερήσουν μέρος της αναπτυξιακής δυναμικής που διαφορετικά θα είχε εκδηλωθεί μέσα στο έτος”. Θεωρεί προφανώς ότι έφταιγαν συγκυριακοί παράγοντες, ίσως και το κακό μάτι, για όσα συνέβησαν και εκτιμά ότι θα: “ξεμπλοκάρουν μέσα στο 2017 μαζί με τα επενδυτικά προγράμματα που τις συνοδεύουν”. Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες το οικονομικό επιτελείο δίνει μάχη στο  Brussels Group για να περιφρουρήσει το δικαίωμα στην χρεοκοπημένη πλην περήφανη ΔΕΗ.

Ο Υπουργός λέει και άλλα πολλά όπως για τα εφάπαξ που θα δοθούν και θα τονώσουν την οικονομία, αγνοώντας επιδεικτικά την αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου, παρά το γεγονός ότι η χώρα έλαβε ειδικά κονδύλια από τους δανειστές για το σκοπό αυτό.

Καταλήγει όμως σε ένα λογικό συμπέρασμα: “Αν στους παραπάνω παράγοντες προσθέσουμε την καθοριστική τόνωση της εμπιστοσύνης μακροχρονίως που θα προέλθει από το κλείσιμο της αξιολόγησης και της συμφωνίας για ανάπτυξη μέσω μεταρρυθμίσεων, γίνεται κατανοητή η αισιοδοξία του υπουργείου Οικονομίας-Ανάπτυξης για την πρόοδο που θα σημειώσουν η οικονομία και η χώρα αρχής γενομένης από το 2017”.

Μα ακριβώς αυτά λέγαμε και όλοι οι υπόλοιποι Υπουργέ εδώ και χρόνια και το αποτέλεσμα ήταν απλώς να κατηγορηθούμε ότι είμαστε φιλελέδες….

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα