Ο καιρός γαρ εγγύc

Ο καιρός γαρ εγγύc

Η διαφωνία Τσίπρα- Τσακαλώτου σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση και ποιος θα επιβάλλει τελικά τις εξελίξεις

“Είκοσι και μία” έμειναν μέχρι το “κρίσιμο” eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και η αξιολόγηση “καθυστερεί εξαιτίας κάποιων παράλογων απαιτήσεων για πρόσθετα μέτρα λιτότητας, στα οποία επιμένει ένα μέρος των πιστωτών”, όπως τουλάχιστον υποστήριξε ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μιλώντας σήμερα στην σερβική Εφημερίδα “Πολίτικα”. Την ίδια ώρα το πρακτορείο Bloomberg μεταδίδει πληροφορίες σχετικές με σημείωμα που φέρεται να έδωσε στους θεσμούς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο τελευταίο  eurogroup, στο οποίο φέρεται να υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή η Κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μόνο το 1/3 των προαπαιτούμενων για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Το μίνι ράλι των ελληνικών ομολόγων που παρατηρείται από το eurogroup και μετά (συνοδεύτηκε και από σημαντικές απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο) θα μπορούσε να συμβεί και στις δύο περιπτώσεις. Είτε δηλαδή κωλυσιεργούσε η μία πλευρά είτε η άλλη. Η αποκλιμάκωσή του όμως θα έρθει μόνο εάν υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών. 

 

Η πορεία του δεκαετούς ομολόγου

Μια συμφωνία που φαίνεται δύσκολη, όσο τουλάχιστον οι δύο πλευρές, δεν συμφωνούν ούτε στο ποιό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Ο Πρωθυπουργός εντοπίζει τη ρίζα του κακού, στις παράλογες απαιτήσεις και στις διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών.

Η απάντηση στελεχών του ταμείου σχετικά με τις νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ, αποδίδεται τόσο στην έλλειψη αξιοπιστίας της ελληνικής πλευράς, όσο και στον παράγοντα χρόνο που δεν εκμεταλλεύτηκε η ελληνική πλευρά. Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση μεγεθύνουν το πρόβλημα της χώρας και συνεπάγονται την ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Το είχε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα και το γραφείο προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή όταν στην τριμηνιαία έκθεση του ανέφερε ότι: “Το οικονομικό κόστος των καθυστερήσεων και αναβολών στις διαδικασίες αξιολόγησης μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο για την Ελλάδα από το πιθανό όφελος το οποίο επιπλέον θα αποδειχθεί προσωρινό”.

Σε ό,τι αφορά τις μεταξύ τους διαφωνίες, ακόμη και αν υπάρχουν, δεν είναι ικανές να τινάξουν την μεταξύ τους συμφωνία στον αέρα. Ο υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης μάλιστα προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για όλη την Ευρώπη “εάν ο Β.Σόιμπλε και το ΔΝΤ δεν συμφωνήσουν να στηρίξουν την Ελλάδα” (ΣΚΑΙ 29/1). Η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του ESM κ. Κλ. Ρέγκλινγκ, ήρθε απλώς να προστεθεί σε μια σειρά σχετικών δηλώσεων που καθιστούν σαφές ότι χωρίς ΔΝΤ, δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα. “Οποιαδήποτε δόση θα μπορέσει να εκταμιευθεί μόνο αφού το ΔΝΤ λάβει την απόφασή του”. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ με εκπρόσωπο του να δηλώνει χθες ότι “η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί προϋπόθεση για το τρέχον τρίτο πρόγραμμα διάσωσης”.

Οι δανειστές από την άλλη πλευρά βρίσκονται πιο κοντά σε ότι φέρεται να αναφέρει ο Τσακαλώτος στο σημείωμά του. Ότι δηλαδή η Ελλάδα έχει κάνει λίγα, προτίθεται να κάνει κάποια ακόμη αλλά θέλει να επαναδιαπραγματευθεί το 1/3 των προαπαιτούμενων στα οποία έχει συμφωνήσει. Εμφανίζονται δε οι ευρωπαίοι οχυρωμένοι πίσω από το ταμείο και φαίνεται να συμπλέουν σε σχέση με το τι θα προτείνουν στην Αθήνα. Ήτοι σκληρή λιτότητα και εφαρμογή όσων αρνούμαστε να κάνουμε εδώ και 7 χρόνια.

Για όλες αυτές τις διεργασίες, τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα ασφυκτικά. Στις 3 του μήνα, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Μάλτα για τη Σύνοδο Κορυφής και ευελπιστεί μέσω της διαπροσωπικής επαφής να “πιέσει” τους ευρωπαίους ηγέτες για μια πιο “εύπεπτη” λύση.  Στις 6 του μήνα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συζητήσει το ελληνικό θέμα, χωρίς προσδοκίες ότι θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση σε σχέση με τις πάγιες θέσεις που εκφράζει το ταμείο.

Μέχρι τις 20 του μήνα, θα πρέπει όχι μόνο να έχει υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις αλλά να έχουν επιστρέψει και οι τροικανοί στην Αθήνα, και επιπλέον να κλείσει η αξιολόγηση. Οι επόμενες ημέρες, είναι ημέρες αποφάσεων, ο Πρωθυπουργός θα σταθμίσει προφανώς αν μπορεί να “σηκώσει” η Κυβέρνησή του τα μέτρα. Αν ναί θα πρέπει να τρέξει. Αν όχι μπορεί να συνεχίσει να κωλυσιεργεί αλλά η ασφυξία στην αγορά και την οικονομία είναι αυτή που θα υπαγορεύσει τις εξελίξεις και όχι ο ίδιος…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα