Ο τίμιος Ευκλείδης και η προφητεία του ‘καήκαμε’

Ο τίμιος Ευκλείδης και η προφητεία του ‘καήκαμε’

Ο υπουργός Οικονομικών, είχε -ορθά- προβλέψει τις συνέπειες. Η κατάρρευση δεν συμβαίνει μονομιάς αλλά τρώει σαν σαράκι τον παραγωγικό ιστό της χώρας

Κοντεύει να συμπληρωθεί ένας χρόνος από την εποχή που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος μας είχε προειδοποιήσει ότι “καήκαμε” αν η αξιολόγηση δεν κλείσει πριν από τον Μάιο του 2016. Η αξιολόγηση προφανώς δεν έκλεισε. Έσπασε σε κομμάτια, μετετράπη σε πολιτικό θέμα, πέρασε από χίλια κύματα αλλά δεν έκλεισε. Οφείλουμε όμως έναν σεβασμό στον ειλικρινή υπουργό, γιατί συνέβη τελικά αυτό για το οποίο μας προειδοποίησε.

Το προφανές είναι ότι η χώρα δεν κατόρθωσε να αναστήσει την αξιοπιστία της, με ποικίλες συνέπειες. Όπως αυτή της μη ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Εξέλιξη που θα μπορούσε να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων. Η διατήρηση των κεφαλαιακών ελέγχων στην τραπεζική δραστηριότητα, ως συνέπεια της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας είναι μια ακόμη προφανής συνέπεια. Επιπλέον, η μη εφαρμογή όσων προβλέπουν τα μνημόνια, όπως η συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων ή η επίλυση του θέματος της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, υποσκάπτουν κάθε προσπάθεια για ανάκαμψη.

Και αν όλα αυτά σας φαίνονται θεωρητικά, χθες έγιναν γνωστά τα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρώπη. Παρά τις ιδεολογικές κραυγές εξ αριστερών και εκ δεξιών για την πορεία της Γηραιάς Ηπείρου, ο δείκτης ΡΜΙ που κατασκευάζει η εταιρεία Markit διαμορφώθηκε για την Ευρωζώνη στις 54,9 μονάδες, στο υψηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2011. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα η δραστηριότητα στη μεταποίηση βρέθηκε στις 49,3 μονάδες, δηλαδή κάτω από το όριο του 50 το οποίο σηματοδοτεί συρρίκνωση του κύκλου εργασιών. Ο σχετικός δείκτης είχε βρεθεί στο υψηλότερο σημείο του τον Φεβρουάριο του 2014, όταν και άγγιξε τις 51,3 μονάδες. Μετά άρχισε η “αέναη διαπραγμάτευση” του Γ. Βαρουφάκη.

Έχοντας ανακάμψει από την καταστροφική περίοδο των capital controls, η μεταποίηση στην Ελλάδα της ανάπτυξης δεν καταφέρνει να ορθοποδήσει. Η ίδια έρευνα καταδεικνύει πολλά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία. Όπως τη μείωση των αποθεμάτων των παραγωγών, τη μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αλλά και την αύξηση της διαφθοράς.

Αυτές είναι οι συνέπειες για τις οποίες μας είχε προειδοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών. Σε πολιτικό επίπεδο δεν “φτουράνε” και πολύ. Ούτε συμφέρει κανέναν να συγχαρεί τον Ευκλ. Τσακαλώτο για την τίμια και ορθή πρόβλεψή του. Υπάρχουν άλλωστε πιο αριστεροί και πιο πατριώτες πολιτικοί που ξέρουν καλύτερα και δεν λογαριάζουν συνέπειες. Τις βιώνουν όμως με άσχημο τρόπο, κυρίως αυτοί που ασχολούνται με την πραγματική οικονομία. Εργοδότες και εργαζόμενοι.

Η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να ανακόψει την κατρακύλα της ελληνικής οικονομίας. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο οικονομολόγος κ. Παρασκευόπουλος εκτιμούν ότι γίνεται να κλείσει η αξιολόγηση σχετικά σύντομα. “Έναν μήνα αργότερα από τον αρχικό σχεδιασμό”, εννοώντας ως αρχικό σχεδιασμό τον Δεκέμβριο.

Βεβαίως και πέρυσι στις αρχές του έτους υπήρχε η αισιοδοξία ότι θα έκλεινε η αξιολόγηση.  Από το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεαν ότι “υπάρχει η εκτίμηση ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο”, εννοώντας του 2016 τότε. Προφανώς, όσο περνάει ο χρόνος και η οικονομία βυθίζεται όλο και περισσότερο στο βούρκο της ύφεσης, η ανάγκη γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Η κατάρρευση δεν θα έρθει με τυμπανοκρουσίες και ανακοινωθέντα. Πρόκειται για σαράκι που τρώει σιγά-σιγά τα σωθικά του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Οι πολιτικές λύσεις που αναζητά η κυβέρνηση σε υπαρκτά και ανύπαρκτα προβλήματα, στοιχίζουν. Αναβάλλοντας διαρκώς εδώ και έξι συναπτά έτη την επίλυση των υπαρκτών προβλημάτων, οι κυβερνήσεις νομίζουν ότι κοροϊδεύουν τους δανειστές και παραμένουν αρεστοί στους ψηφοφόρους τους. Η ιστορία έχει δείξει το ακριβώς αντίθετο. Οι δανειστές δεν τρώνε κουτόχορτο και βεβαίως δεν υποχωρούν από θέσεις που είναι εξαιρετικά λογικές. Όσο για τους πολίτες, βλέπουν διαρκώς την εικόνα (και κυρίως τη ζωή τους) να χειροτερεύει. Παράλληλα, πιστεύουν ολοένα και λιγότερο τους κάθε λογής πολιτικούς απατεώνες κάθε απόχρωσης που επιχειρούν να τους πείσουν ότι κάνουν καθετί ανθρωπίνως δυνατό για να τους απαλλάξουν από τα μνημόνια, αλλά μια σκοτεινή συνωμοσία τους εμποδίζει.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα