Όταν η Ζωή, έπαθε Λουκά

Όταν η Ζωή, έπαθε Λουκά

Το να μιλάς για δικτατορία σε ανθρώπους που υπέφεραν από τον Τσαουσέσκου είναι προκλητικό. Ιδίως αν οι απόψεις σου, ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό με εκείνες του αιμοσταγούς δικτάτορα

Έχοντας χάσει την προστασία που της προσέφερε ο θεσμικός μανδύας που της χάρισε ο γενναιόδωρος Αλέξης Τσίπρας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επενδύει πολιτικά στο μόνο που της απέμεινε. Στην υστερία. Όμως η χθεσινή επίθεση στην Ρουμάνα επίτροπο Corina Crețu, πέρα και πάνω από τη Ζωή, καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται μερίδα των Ελλήνων τις έννοιες της ισότητας και της δημοκρατίας.

Ο τρόπος της Ζωής, δεν διαφέρει ουσιαστικά από αυτόν της Ελένης Λουκά. Όσο λιγότερους συγκινούν οι απόψεις της, τόσο περισσότερο φωνασκεί. Αγενώς. Έχασε τη θεσμική ιδιότητα της προέδρου της Βουλής, έχασε αυτούς που νόμιζε συντρόφους της, έχασε τον ιδεολογικό μπούσουλα αλλά διατήρησε την υπεροψία.

Την υπεροψία ενός ανθρώπου που έμαθε να ζει με τις ανέσεις του καπιταλισμού, αλλά βολεύεται να “πουλάει” επαναστατικότητα και κρατισμό. Την άποψη αυτή ενστερνίζεται και μεγάλη μερίδα των πολιτών, ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Αυτούς τους μετα-αγανακτισμένους επιχειρεί να εκφράσει τόσο η Ζωή, όσο και κάθε άλλος αντιευρωπαϊστής και αντιμνημονιακός.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου ζήτησε το λόγο για να κάνει μια ερώτηση αλλά αντ’ αυτής επετέθη στην επίτροπο υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή έχει επιβάλει «δικτατορία στην Ελλάδα» μετά το δημοψήφισμα του 2015. Έλαβε την στερεοτυπική απάντηση από τον κ. Μαργ. Σχοινά, εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν, ότι δηλαδή η επιτροπή δεν επιβάλλει τίποτε στην Ελλάδα αλλά το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε τα πάντα με αυξημένη πλειοψηφία.

Μίλησε για δικτατορία σε μια γυναίκα που έχει ζήσει μια από τις πιο αιμοσταγείς δικτατορίες που ταλαιπώρησαν πρόσφατα την Ευρώπη. Μια δικτατορία, οι απόψεις της οποίας ταυτίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις εκπεφρασμένες απόψεις της Κωνσταντοπούλου.

Ούρλιαζε κατηγορώντας την για το γεγονός ότι άνθρωποι πεθαίνουν από τη φτώχεια στην Ελλάδα λόγω των επιλογών της επιτροπής. Τα είπε αυτά σε μια γυναίκα που κατάγεται από μια χώρα στην οποία η φτώχεια ήταν παροιμιώδης την περίοδο του κομουνισμού. Σε μια χώρα όπου ακόμη και σήμερα το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο στην Ελλάδα.

Και δεν είναι η μόνη. Πολλές χώρες της Ε.Ε. χωρίς τα προβλήματα που υπερασπίζονται μετά μανίας οι εγχώριοι αντιευρωπαϊστές, έχουν χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο. Το να ζητούμε να “τσοντάρουν” για να διατηρηθούν τα προνόμια μιας βολεμένης τάξης στην Ελλάδα, είναι το λιγότερο χυδαίο. Δεν υπάρχει κανείς που να επιθυμεί να ζει φτωχότερα. Όμως δεν είναι “αριστερή” άποψη να ζεις πλούσια εις βάρος των άλλων. Οφείλεις ν’ απλώνεις τα πόδια σου μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα. 

Άλλωστε, όταν το κόμμα που υποστήριζε η κα. Κωνσταντοπούλου βρέθηκε στην εξουσία, δεν είχε καμία πρόταση για το πώς θα ζήσουμε πλουσιότερα. Με απλωμένο το χέρι αλλά και τσαμπουκά ζήτησε απλώς κι’ άλλα λεφτά από την Ευρώπη. Ήταν δεδομένο ότι δεν θα τα έπαιρνε. Όταν είδε ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος con Tsipras, διαχώρισε τη θέση της, αποχώρησε αλλά δεν μας είπε που θα βρει λεφτά για τον σοσιαλιστικό παράδεισο που υπόσχεται η Πλεύση Ελευθερίας.

Μιλώντας για δικτατορίες και δυνάστες, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και όσοι χρησιμοποιούν ανάλογο λεξιλόγιο, δυναμιτίζουν τον δημόσιο διάλογο και δηλητηριάζουν με ψέματα τις ζωές των ανθρώπων που ταλαιπώρησαν με τις επιλογές τους. Η κυρία Κωνσταντοπούλου φέρει ευθύνη για τη διακυβέρνηση που οδήγησε στα  capital controls  και στην ασφυξία των επιχειρήσεων. Τώρα σαν κακομαθημένο παιδί, ζητά τα ρέστα από τους άλλους για τις αυτοκτονίες που δημιούργησε η ασφυξία στην οικονομία.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα