Πώς το κάνουν τα αδέλφια μας οι Κύπριοι;

Πώς το κάνουν τα αδέλφια μας οι Κύπριοι;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ Eurokinissi

Γιατί δεν μπορούμε να παραδειγματιστούμε από όσα έγιναν στην μαρτυρική μεγαλόνησο; (plus η ευχάριστη έκπληξη από τον Βουλευτή Τζαμακλή)

Μια άκρως διδακτική ιστορία μου αφηγήθηκε ένα τραπεζικό στέλεχος που επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο. Ρώτησε κορυφαίο οικονομικό παράγοντα της μαρτυρικής νήσου, για τον τρόπο με τον οποίο κατάφεραν να υλοποιήσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή. Η απάντηση ήταν αφοπλιστική. Καθώς δεχθήκαμε ότι πρέπει να γίνει μια προσαρμογή της τάξης του 20%, πήραμε τον προϋπολογισμό της χώρας και τον περικόψαμε κατά 20%. Τι άλλο να κάναμε;

Η Κύπρος σήμερα καλπάζει και έχει αφήσει πίσω της τα πέτρινα χρόνια της τραπεζικής κρίσης που μετατράπηκε σε δημοσιονομική. Το Δ.Ν.Τ. στην φθινοπωρινή έκθεση του αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της χώρας το 2017 από 2,5% σε 3,4% ενώ η πρόβλεψη για την τρέχουσα χρονιά αναθεωρήθηκε επίσης από 2,3% σε 2,6%.

Το σημαντικό ήταν ότι όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει στα αίτια που προκάλεσαν την τραπεζική κρίση αλλά και στον τρόπο αντιμετώπισης. Ουδείς τόλμησε να χρησιμοποιήσει τόσο κρίσιμα θέματα που αφορούσαν στις ζωές των πολιτών για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Με δεδομένη την ομόφωνη άποψη των πολιτικών επί του θέματος, ουδείς μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στο πρόγραμμα διάσωσης που υλοποιήθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά.

Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή απ’ ότι συνέβη στην Ελλάδα. Εδώ, σχεδόν άπαντες είδαν την κρίση σαν ευκαιρία. Ευκαιρία να πολώσουν την κοινωνία και να πλήξουν τον κομματικό τους αντίπαλο. Αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα είχε η στάση τους για την εθνική οικονομία και κυριαρχία. Αδιαφορώντας εν’ τέλει για την καθημερινότητα των πολιτών που κλήθηκαν να πληρώσουν όχι μόνο το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά ταυτόχρονα και το κόστος από την άσκηση μικροπολιτικής αλλά και τα λάθη των πολιτικών.

Πολιτικών που έμαθαν σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις στου κασίδη το κεφάλι και ενώ προηγουμένως απαιτούσαν από την κοινωνία να αποδεχτεί τα όσα έλεγαν ως την μόνη αλήθεια. Ουσιαστικά δεν έλεγαν τίποτε αλλά υποδαύλιζαν θεωρίες συνωμοσίας που λατρεύτηκαν από το κομμάτι της κοινωνίας που αρνούνταν να αποδεχθεί ότι για δεκαετίες η χώρα δεν είχε ούτε σχέδιο ούτε μέθοδο.

Ακόμη και σήμερα, η πολιτική ελίτ δεν μπορεί να συνεννοηθεί σε κάτι απλό. Στον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η χώρα προς μια αναπτυξιακή πορεία. Μας παρακαλάνε οι δανειστές να τους υποβάλλουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο. ένα σχέδιο που θα έπρεπε να συνυπογράφεται από όλα τα κόμματα. Είναι θέμα εθνική επιβίωσης. Προς το παρόν, τέτοιο σχέδιο -ουσιαστικά- δεν υπάρχει. Μόνο γενικότητες και διαφωνίες για ασήμαντα πράγματα.

Στην Κύπρο αντίθετα, επιλέγουν τους πολιτικούς τους με μεγαλύτερη σύνεση. Ρωτώντας Κύπριους συναδέλφους σχετικά με το αν θα υπάρξει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής αν επικρατήσει τελικά ο “αριστερός” Στ. Μαλάς αντί του “δεξιού” Ν. Αναστασιάδη, η απάντηση που έλαβα ήταν εξίσου αφοπλιστική. Η διαφορά είναι ανεπαίσθητη. όλοι αντιλαμβάνονται τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Κύπρος με κριτήρια λογικής και αυτό δεν μπορεί να τους οδηγήσει σε διαφορετικά αποτελέσματα.

Η περίπτωση Τζαμακλή

Στο προχθεσινό μου άρθρο με τίτλο “Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βάζει τρικλοποδιά στην Κυβέρνηση”, άσκησα δριμύτατη κριτική στον Βουλευτή Πιερίας κο. Χάρη Τζαμακλή με αφορμή δημοσιεύματα που τον έφεραν να έχει υποστηρίξει ότι είναι “ Αναγκαιότητα η φοροδιαφυγή λόγω … υπερφορολόγησης” σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Πιερίας.

Οι δηλώσεις αυτές που αναπαρήχθησαν από περισσότερα του ενός μέσα ενημέρωσης χωρίς να διαψευσθούν μέχρι την ώρα που συνέταξα το άρθρο, με οδήγησαν εύλογα στην στη συγγραφή του, καθώς θεωρώ εξοργιστικό οποιοσδήποτε βουλευτής (και δη Κυβερνητικός) να “νομιμοποιεί” με δηλώσεις του ένα τόσο σοβαρό αδίκημα όπως η φοροδιαφυγή.

Την επομένη της δημοσίευσης του άρθρου μου, ο Βουλευτής επικοινώνησε μαζί μου και μου εξήγησε ότι είχε πέσει θύμα παραποίησης των δηλώσεών του. Ειδικότερα, τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ως δηλώσεις του τις διαπιστώσεις που είχαν ήδη γίνει από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της Κατερίνης. Ο κος. Τζαμακλής -όπως ευγενικά με ενημέρωσε- απλώς συμφώνησε με μια διαπίστωση του προέδρου του εμπορικού συλλόγου αλλά ουδέποτε δικαιολόγησε ή αποδέχθηκε την συγκεκριμένη πρακτική. Απλώς επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η υπερφορολόγηση οδηγεί στην φοροδιαφυγή και αυτό είναι κάτι που δυστυχώς συμβαίνει, χωρίς όμως να συμφωνεί με τέτοιες πρακτικές. Ζήτησε μάλιστα και από τα μέσα που μετέφεραν το πρωτογενές ρεπορτάζ να αλλάξουν το κείμενο προκειμένου να μην υπάρχει καμία παρανόηση σχετικά με τις προθέσεις του.

Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ο Βουλευτής δεν συναινεί με την ύπαρξη της φοροδιαφυγής αλλά μάλιστα ασχολείται εντατικά προκειμένου να μην υπάρξει καμία παρανόηση σε σχέση με την τοποθέτησή του. Μου ξεκαθάρισε ότι όχι απλώς δεν “νομιμοποιεί” την φοροδιαφυγή αλλά συμφωνεί και αυτός ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη πράξη.

Δεδομένου μάλιστα ότι δεν είχα καμία πρόθεση ούτε συμφέρον να καταφερθώ εναντίον του (όπως και εναντίον κανενός από όσους αναφέρω κατά καιρούς στα άρθρα μου), θέλω να μείνω μόνο στην επανόρθωση της δήλωσής του. Άλλωστε αυτό είναι σημαντικό. να καταλάβουμε όλοι ότι η φοροδιαφυγή δεν είναι μαγκιά, ούτε αστείο. Είναι μια απαράδεκτη πρακτική που δεν πρέπει να “νομιμοποιείται” για οποιονδήποτε λόγο…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα