Τα λεφτά των μηχανικών χάθηκαν, πάμε να βάλουμε χέρι στα λίγα που απέμειναν

Τα λεφτά των μηχανικών χάθηκαν, πάμε να βάλουμε χέρι στα λίγα που απέμειναν
DIMITRIS_KLEANTHIS

Η τοποθέτηση επιτρόπου στην Τρ. Αττικής θα είναι η μόνη σοβαρή πράξη σε ένα δράμα. Μόνο που γίνεται λίγο αργά. Λεφτά δεν υπάρχουν…

Ο Κωνσταντίνος Μακέδος, πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ, βρέθηκε αίφνης στο επίκεντρο των εξελίξεων στην Τράπεζα Αττικής. Η επιμονή του Γιάννη Στουρνάρα να εξαφανιστεί ο επικεφαλής του μεγαλομετόχου της τράπεζας από τη διοίκησή της, θα αιτιολογηθεί από πολλούς σαν πράξη εκδίκησης για το “ντού” στην έδρα της εταιρείας της συζύγου του. Σαν συνέχιση της επίδειξης δύναμης. Όμως οι λόγοι που ωθούν τον κεντρικό τραπεζίτη σε μια τέτοια ενέργεια είναι πολύ σοβαρότεροι και προφανώς δεν μπορούν να αποδοθούν ξανά σε μια συνωμοσία κατά του έθνους και της Κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ταμείου των μηχανικών, δεν ανήκει καν ιδεολογικά στην κυβερνώσα παράταξη.  Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στον ευρύτατο χώρο των μηχανικών, τον κατατάσσουν μάλλον στον κεντροδεξιό χώρο. Υπήρξε Υπεύθυνος Οικονομικών του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) την περίοδο κατά την οποία ο νυν υπουργός κος. Χρ. Σπίρτζης διετέλεσε πρόεδρος του επιμελητηρίου. Αυτή είναι ενδεχομένως και η μόνη του “σχέση” με την Κυβέρνηση. Προφανώς κανείς δεν τον κατηγορεί για τη σχέση που μπορεί να ανέπτυξε με τον πρώην πρόεδρο.

Ο κος Μακέδος ωστόσο, στήριξε ένθερμα τις υποψηφιότητες Σπουντζόγλου-Ρουμελιώτη για τη διοίκηση της τράπεζας. Ο άνθρωπος που θα έπρεπε να περιφρουρεί τα συμφέροντα των μηχανικών, εμφανίστηκε -ελαφρά τη καρδία- να ενδίδει στις μικροκομματικές πιέσεις ενός τμήματος του Κυβερνώντος κόμματος. Ενός γκρουπούσκουλου που αποπειράθηκε να συνέχισε να ασκεί τον έλεγχο σε μια τράπεζα που βρίσκεται κάτω από το ραντάρ των δανειστών.

Ο Στουρνάρας λοιπόν κινείται μάλλον βάσει του αρχέγονου ενστίκτου της αυτοσυντήρησης. Φέρει προσωπικά την ευθύνη για τη διαφάνεια του τραπεζικού συστήματος και δεν είναι διατεθειμένος να κάνει εκπτώσεις. Κανονικά ο Μακέδος, ως πρόεδρος του ταμείου των μηχανικών, θα έπρεπε να είναι σύμμαχος του και να απαιτεί την τεχνοκρατική λειτουργία της τράπεζας. Αντ’ αυτού για λόγους που οφείλει να ξεκαθαρίσει στους μηχανικούς, προτιμά τη διατήρηση ενός φαύλου καθεστώτος.

Ενός καθεστώτος που σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από το πόρισμα της ΤτΕ, οδήγησε στην αθρόα και χωρίς εγγυήσεις δανειοδότηση επιχειρηματιών αμφιβόλου οικονομικής και επιχειρηματικής επιφάνειας. Την ίδια ώρα που δεκάδες επιχειρήσεις βλέπουν ερμητικά κλειστές τις πόρτες των τραπεζών.

Του ίδιου καθεστώτος που διέθετε τα διαφημιστικά κονδύλια της τράπεζας σε έντυπα χαμηλής ή ανύπαρκτης κυκλοφορίας, καθ’ υπόδειξη εξωθεσμικών κατά κανόνα παραγόντων. Ο κος Μακέδος ήταν εκεί, συμμετείχε στη διοίκηση της τράπεζας και είχε εικόνα για όσα συνέβαιναν. Και να είστε σίγουροι ότι αν συνέβαιναν τόσο χοντρές ατασθαλίες, συνέβαιναν και μικρότερες που ποτέ δεν θα έρθουν στη δημοσιότητα. Ενδεχομένως και να μην έχουν σημασία συγκρινόμενες με τα “μεγάλα κόλπα”.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί ήταν να χάσει το ΤΣΜΕΔΕ ποσό που είχε ξεπεράσει (σύμφωνα με εκτιμήσεις αντίπαλων παρατάξεων) το 1 δισ. ευρώ, πριν ακόμη και από τη συμμετοχή του στην τελευταία -ανεπιτυχή- ανακεφαλαιοποίηση. έκτοτε έχασε καμιά 400αριά ακόμη. Δεν τα έχασε ο Μακέδος αυτά τα λεφτά. ήταν όμως εκεί για να ελέγχει αυτούς που διαχειρίζονται τα λεφτά των ασφαλισμένων. Του δόθηκε η ευκαιρία να κόψει τον ομφάλιο λώρο μεταξύ της εκάστοτε Κυβέρνησης και της τράπεζας – ιδιοκτησίας των μηχανικών.

Η ΤτΕ ζητά να απομακρυνθεί το συγκεκριμένο πρόσωπο από τη διοίκηση. Θέλει να κόψει τους δεσμούς με οποιοδήποτε σύστημα άσκησης επιρροής στην τράπεζα. Θέλει να πάψουν κάποιοι συνδικαλιστές μηχναικοί να κάνουν τους μαθητευόμενους τραπεζίτες με τα λεφτά των ασφαλισμένων. Επειδή δεν μπορεί να επιβάλλει στον μέτοχο τις κινήσεις του, ενημέρωσε ότι σε περίπτωση που παραμείνει ο Μακέδος, θα τοποθετήσει επίτροπο που θα ελέγχει όλες τις δανειοδοτήσεις και τις λοιπές λειτουργίες της τράπεζας. Προς όφελος προφανώς των μηχανικών που δεν θέλουν να δουν τα λίγα εναπομείναντα κεφάλαιά τους να γίνονται βορρά στα νύχια διαπλεκόμενων αρπακτικών.

Όσοι συνεχίζουν να τον στηρίζουν, μεταξύ αυτών και στελέχη της Κυβέρνησης, δεν έχουν άλλον στόχο από τη συνέχιση του ελέγχου της τράπεζας, για να μπορούν να μοιράζουν την τράπουλα. Δεν θα απεμπολήσουν εύκολα αυτό τους το δικαίωμα. Θα είναι όμως ενδιαφέρον να δούμε πώς θα δικαιολογήσουν τις πράξεις τους στους μηχανικούς που είδαν τις τις εισφορές μιας ζωής να γίνονται καπνός.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα