Τι δείχνουν οι οιωνοί για το ξημέρωμα της 21ης Σεπτέμβρη

Τι δείχνουν οι οιωνοί για το ξημέρωμα της 21ης Σεπτέμβρη
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015-ΣΤΙΜΓΙΟΤΥΠΑ.(MotionTeam-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ) MotionTeam

Οι κάλπες, η αυτοδυναμία και οι επαναληπτικές εκλογές που κανένας δεν θέλει. Τι μας περιμένει την επομένη των εκλογών

Δυο διαφορετικές τοποθετήσεις με ιδιαίτερα ενδιαφέρον περιεχόμενο είδαν χθες το φως της δημοσιότητας και αν θέλει κανείς να τις μελετήσει προσεκτικά μπορεί να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα για το τι θα ξημερώσει στη χώρα την 21 Σεπτέμβρη.

Η πρώτη τοποθέτηση περιλαμβάνεται σε μια έκθεση της JP Morgan, σύμφωνα με την οποία ανεξαρτήτως αποτελέσματος η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι πιο κεντρώα. Αυτό πρέπει να προσμετρηθεί στα θετικά της εκλογικής διαδικασίας και επίσης να πιστωθεί στον Τσίπρα που κόντρα σε κάθε λογική αλλά με περισσή ψυχραιμία επέλεξε να απεμπλακεί από τους μέχρι πρότινος συντρόφους του που επέλεξαν το δρόμο της απομόνωσης, οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές.

Διαβάζοντας ψυχρά τα δημοσκοπικά ευρήματα, οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αποκλείουν το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας, που απαιτεί ένα ποσοστό πέριξ του 37%. Θεωρούν επίσης ότι οι ΑΝΕΛ θα βρεθούν δύσκολα εντός Βουλής, οπότε η εύκολη επιλογή του Τσίπρα, θα πάψει να υπάρχει. Με αυτά τα δεδομένα θα έχουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Όλοι οι –λογικοί- συνδυασμοί μεταξύ των υπόλοιπων κομμάτων θα έχουν σαν αποτέλεσμα μια κυβέρνηση με πιο κεντρώο και σίγουρα ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Η δεύτερη τοποθέτηση έγινε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής. Ο Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι: «πρέπει να γίνει αυτό που συμφωνήθηκε. Εάν η Ελλάδα δεν σεβαστεί αυτή τη φορά τους κανόνες η αντιμετώπιση της ΕΕ θα είναι διαφορετική». Τι εννοεί με το διαφορετική; Το ξεκαθάρισε πλαγίως αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τη χώρα μας. «Το ‪‎Grexit δεν ήταν ποτέ επιλογή μου».

Ποιοι είναι οι κανόνες; Δηλαδή τι καλείται να κάνει η Ελλάδα; Ο Στίβεν Κινγκ (απλή συνωνυμία), ανώτερος οικονομικός σύμβουλος της HSBC, το περιέγραψε προχθές στο δίκτυο CNBC: «Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το εργασιακό κόστος, να γίνει πιο ανταγωνιστική και να κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και πιθανώς επ’ αυτού να υπάρξουν πολλές πολιτικές αντιδράσεις για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μια απίστευτη δέσμευση να τρέξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια και είναι δύσκολο να βρει άλλο παράδειγμα χώρας σε όλο τον κόσμο που να μην έχει δεχθεί το όφελος μιας κάποιας υποτίμησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της. Επομένως, η Ελλάδα έχει μπροστά πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να επιστρέψει σε μια αίσθηση οικονομικής κανονικότητας»

Ο Γιουνκέρ βεβαίως δεν είναι ο τύπος που παίζει με το πιστόλι στο τραπέζι. Δεσμεύθηκε ενώπιων των αντιπροσώπων όλων την ευρωπαϊκών κρατών ότι η Ε.Ε. θα πάψει να κάνει τα στραβά μάτια στην ολιγωρία των Ελλήνων. Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, παρά να φερθεί αυστηρά. Δεν είναι δίκαιο για τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης, οι περισσότεροι των οποίων διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι χρηματοδοτούν την Ελλάδα ενώ για παράδειγμα οι μισθοί και οι συντάξεις στις χώρες τους είναι χαμηλότερες απ’ ότι εδώ.

Ο συνδυασμός των δύο τοποθετήσεων περιγράφει με σχετική ακρίβεια (και πολύ κοντά στα πραγματικά δεδομένα) τις θα συμβεί –εκτός απροόπτου- μετά τις κάλπες. Μια πιο μετριοπαθής κυβέρνηση με ευρωπαϊκό προσανατολισμό θα πιεστεί αφόρητα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και παράλληλα να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της χώρας. Θα το κάνει, έστω και με το στανιό, εκτός αν κάποιος εμφανίσει ένα μαγικό εναλλακτικό σχέδιο που να έχει ταυτόχρονα και ρεαλιστικές προοπτικές υλοποίησης. Μέχρι τώρα κανείς δεν κατόρθωσε να βρει ούτε καν έναν βασικό κορμό ενός τέτοιου σχεδίου. Μοιάζει απίθανο να το κάνει ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως όταν θα είναι απαλλαγμένος από τις «δραχμικές» συνιστώσες του.

Την 21η Σεπτεμβρίου, ο ήλιος θα ανατείλει, οι τράπεζες θα ανοίξουν και τα πουλάκια θα κελαηδούν, όπως έλεγαν στο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις προηγούμενες εκλογές. Η χώρα όμως θα έχει πιθανότατα διασφαλίσει μια πιο σταθερή διοίκηση και μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα εναρμονιστεί με το μοναδικό σχέδιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Εάν αναρωτιέστε τι θα κάνει ο Τσίπρας αν κερδίσει έστω και με μια ψήφο, δεν «μπουν» οι ΑΝΕΛ και δυσκολεύεται να βρει συνεργασίες;

Οι επαναληπτικές εκλογές δεν περιλαμβάνονται μάλλον στο μενού. Το υπονόησε ο ίδιος στην συνέντευξη του στο Κόντρα Channel λέγοντας ότι οι μετεκλογικές συνεργασίες μπορούν να επιτευχθούν με «έντιμες πολιτικές δυνάμεις», όπως οι ΑΝΕΛ. Εν συνεχεία, για να μην αφήσει τίποτε στην φαντασία είπε ότι θα μπορούσε να συνεργασθεί με το ΠΑΣΟΚ αν απαλλαγεί από τα «βαρίδια» , όπως οι  κ.κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα